Европейски награди за здравна журналистика

в. Банкеръ I1009-10-31

Французойката Естел Саже грабна голямата награда от 5 хил. евро в първия европейски конкурс за здравни журналисти, организиран от Европейската комисия в рамките на кампанията “Европа за пациентите”. Четиридесет и една годишната авторка от френския национален седмичник L’express надделя в конкуренцията с колегите си от останалите 26 държави членки. Естел впечатли европейското жури със статия, посветена на шизофренията и на усилията, които полагат пациентите и техните близки, за да се справят с болестта.

С втората награда от Брюксел си тръгна националният победител на Литва – Аудре Сребалиен, която разказва историята на 25-годишно момиче, станало донор на костен мозък. Румънката Емилия Кископ пък спечели третата награда с публикация за лекар, който сам успява да се справи с психическо разстройство.

На официалната церемония в белгийската столица бе и здравният репортер на в. “БАНКЕРЪ” Слава Аначкова, избрана сред 13 български журналисти заради статията си “Бебе в епруветка за 10 млн. лева”. Всички участници получиха сертификати лично от еврокомисаря по здравеопазване Андрула Василиу.

стр. 3

 

 

Leave a Reply