Facebook има за цел да замени имейла

сп. .net | 02.02.2011

Социалната мрежа се изравнява с Gmail в битка душата на мрежата

Facebook опитва най-дръзкия си ход до момента, целейки да замени имейла и да удари голям шамар на Google.
Социалният гигант счита новата си система Massages за модерен ход разменянето на съобщения, описвайки я като "централно място за контролиране на всички ваши частни комуникации във и извън Facebook". Тя обединява разговори с приятели, чат, текст и ако се регистрирате за @facebook.com адрес, имейли. Системата удобно разделя приятели и "всички останали", поставяйки съобщенията в отделни пощенски кутии, и би трябвало да стане още по-интелигентна с времето.
Изпълнителният директор Марк Цукербърг твърди, че имейлът като цяло е "твърде формален" и компанията се опитва да "направи така, че хората да не трябва да мислят за механизмите на доставяне". Дизайнерът Кристофър Шмит (chnstopherschmitt.com) се шегува, че това подценява Закона за софтуерно опаковане на Джейми Завински – "Всяка програма се опитва да се разшири дотам, че да може да чете имейл", и казва, че ходът на Facebook е "сравнително безопасно решение, за да остане актуален и да отблъсне конкуренцията".
От гледна точка на дизайн и потребителско преживяване, Шмит е "решен да научи Facebook смята да контролира всички тези несравними услуги за електронна размяна на съобщения на едно място" и мисли, че ако компанията успее, "тя ще разкрие технология за по-голямата част от света, пълен с имейли, незабавни съобщения, SMS съобщения и туитове".
Консултантът по социални медии Сю Чарман-Андерсън (suw.org.uk) е по-предпазлива относно плановете на Facebook no отношение на изпълнението и обхвата. "Предварително проучване от Techtree.com твърди, че само 18% биха сменили личния си имейл с Facebook – казва тя, – и това вероятно е повлияно от слабата репутация на услугата относно личната информация и споделянето на данни. А ако съществува нещо, което даден доставчик на имейл трябва да има, това е доверието на клиентите. Без това хората няма да направят смяната".

Стр. 12

Leave a Reply