Facebook нае PR фирма да злепоставя Google

в. Пари | Пламен ДИМИТРОВ | 16.05.2011

 

Според анализатори PR фиаското е знак за увеличаващата се вражда между двете компании

 

Представители на социалната мрежа Facebook признаха, че са наели компания за връзки с обществеността да вдига шум и да подбужда притеснения около практиките на интернет гиганта Google за боравене с лични данни. Операцията обаче се е обърнала срещу тях, когато агент на компанията се е опитал да "помогне" на известен американски блогър да напише критична статия за една от услугите на Google, съобщават разкрития на USA Today. Въпросната фирма е Burson-Marsteller, а името на блогъра е Крис Согоян. Агент на Burson се е свързал с него с предложение да напише статия за Social Circle, мрежата от социални връзки, които Google използва, за да предоставя таргетирани резултати от търсене. Служителят на фирмата се е обърнал и към други медии с подобни оферти, включително към USAToday, предлагайки дори да помогне със самото писане.
Неочакван провал
Схемата е пропаднала, когато Согоян е отказал и вместо това е решил да публикува някои от писмата от Burson. В едно от електронните писма агентът на PR фирмата директно напада Google, казвайки "Google, както знаете, има широко известна история от нарушения на правата на американските интернет потребители. Не е минала и година от основаването на компанията, в която тя да не е била във фокуса на новините заради фанатичния им подход към събирането на информация." По-нататък в писмото услугата на Google се описва като "поредният инструмент, направен за съставянето на досиета за милиони потребители". Когато Согоян се е поинтересувал кой плаща за тази антикампания, представителят на Burson е отказал да назове клиента си. Представители на Facebook обаче са признали пред сайта Daily Beast, че именно те са наели Burson-Marsteller. Една от причините за това е, че според тях Google извършва определени дейности в социалните мрежи, които повдигат притеснения за личната неприкосновеност. Другата и вероятно доста по-важна причина е, че Facebook не желае Google да използва техните данни за собствената си социална услуга.
Битката за социалната мрежа
Според Дан Лайънс, журналистът, измъкнал самопризнанието от Facebook, това PR фиаско разкрива увеличаващата се вражда между двете компании. Макар че има огромна преднина пред всичките си конкуренти в сферите на онлайн рекламата и интернет търсенето, Google разглежда Facebook като заплаха и отдавна се опитва да стартира собствено социално предложение -засега неуспешно. Миналия месец новият изпълнителен директор и съосновател на корпорацията Лари Пейдж изпрати съобщение до всички свои служители, в което определя социалните услуги като основен приоритет. Той дори обвързва 25% от бону-сите, които всеки работещ в компанията ще получи, с това доколко добро е нейното представяне на социалната арена.
Последствия
Social Circle е последната идея на корпорацията. Чрез тази услуга потребителите на Gmail могат да разглеждат информация не само за своите приятели, но и за приятелите на приятелите си. Google наричат това "вторични връзки". В своите разговори с журналисти хората от Burson казват, че американците трябва да са наясно, че Google каталогизира всяка минута от техния ден. Согоян обаче смята, че компанията за връзки с обществеността прави от мухата слон и че Social Circle не е опасен. Създалата се ситуация е проблематична както за социалната мрежа Facebook, която се опитва да докаже, че е благонадеждна, така и за Burson-Marsteller, огромна PR фирма, която е имала доста високопрофилни клиенти през своята 58-годишна история. Главният изпълнителен директор на компанията Марк Пен е бил политически консултант на Бил Клинтън и е най-известен като основния стратег на президентската кампания на Хилари Клинтън през 2008 г.
Притеснения
Всичко това обаче не означава, че Google също ще излязат сухи от този скандал. Той показва растящите страхове на различни потребителски организации и дори правителства от възможностите на компанията да научава информация. Наскоро офисите на Google в Южна Корея бяха претърсени от полицията и регулатори, а компанията се готви и за изслушване в Сената на САЩ за възможностите за следене на местоположението, които са скрити в телефоните с операционна система Android, разработена от Google. Остава неясно дали компанията от Маунтин Вю ще успее да разбие монопола на Facebook в сферата на социалните комуникации, но тази акция показва, че хората на Марк Цукърбърг може вече да са леко стреснати.
ТЕКСТ ПОД СНИМКА
Фирмата Burson-Marsteller на Марк Пен била наета от социалната мрежа Facebook да прави черен PR на практиките на интернет гиганта Google за боравене с лични данни.
ТЕКСТ ПОД СНИМКА
Вместо да приеме предложението на PR фирмата Burson-Marsteller, наета от Facebook, и да напише критична статия за една от услугите на Google, американският блогър Крис Согоян публикува част от имейлите и кореспонденцията си с нея.

Стр. 19

Leave a Reply