Facebook: Не губим потребители

в. Пари | Пламен ДИМИТРОВ | 16.06.2011

 

Данните на компанията за проучвания Inside Facebook не съвпадат с тези на други анализатори

 

Най-голямата социална мрежа в интернет Facebook опроверга появилата се информация, че губи клиенти. От компанията казват също, че са доволни от сегашния си ръст. Преди дни се появиха данни от сайта Inside Facebook, които показваха, че през май социалната мрежа е загубила 6 млн. потребители в САЩ, както и 100 хил. във Великобритания, Русия и други държави. Сега от Facebook, която по принцип не коментира статистики от трети лица, постави под съмнение валидността на данните. Други фирми за измерване на интернет трафик казват, че през въпросния период са наблюдавали ръст.
Задоволство
"От време на време виждаме новини относно това как Facebook губи потребители в някои региони. Част от тези съобщения използват данни, взети от нашите инструменти за реклама. Тези инструменти предоставят широки предположения за обхвата на рекламите на платформата и не са проектирани да бъдат източник за проследяване на цялостния растеж на Facebook", се казва в съобщение на компанията на Марк Цукърбърг. "Ние сме много доволни от ръста си и от начините, по които хората са свързани с Facebook. Повече от половината от нашите активни потребители се вписват в системата всеки ден", се уточнява още в съобщението. Цифрите от Inside Facebook показваха, че около 1.5 млн. потребители от Канада са напуснали социалната мрежа през май. Като цяло обаче данните показваха, че Facebook расте с общо 687 млн. ползватели по целия свят, както и много нови клиенти от страни с голямо население като Индия, Филипините и Индонезия.
"Facebook умора"
Статистиката на сайта обаче не съвпада с тази на други компании, например на компанията за интернет измервания comScore. Фирмата е заявила пред ВВС, че по нейни наблюдения се наблюдава 21% ръст на потребителите на социалната мрежа в САЩ през май, а в Обединеното кралство са се регистрирали 368 хил. нови потребители между февруари и март. Според comScore средното време, прекарано на сайта, също се е повишило – от 21 минути на ден през декември 2009 г. до 25 минути дневно през декември 2010 г. Измерванията на Nielsen също показват ръст. "Има месеци, когато посещенията тръгват надолу, но не бих искал да говоря за тенденция, позовавайки се само на два месеца", казва пред ВВС говорителят на Nielsen Нийл Бестън.
Идеята за "Facebook умора", при която потребителите напускат социалната мрежа след определен период от време, отдавна е обект на обсъждане между експерти, но засега остава недоказана. "В развити държави като САЩ и Великобритания проникването на Facebook достига 50% и при това ниво е неизбежно да се запишат и потребители, които не са чести ползватели на услугата", казва Ейдриан Дрюри, главен анализатор в компанията за проучвания Ovum.

Стр. 19

Leave a Reply