Facebook не може да завладее сърцата на японците

в. Република | 08.02.2011
  
Mixi Inc продължава да е най-популярната програма за свързване с приятели сред японците. Въпреки бурното си развитие по света, повече от 500 милиона потребители и пазарна оценка над $80 млрд., Facebook все още не успява да завладее Япония и Русия. Това призна главният изпълнителен директор на компанията Марк Цукърбърг. "Независимо от уникалните културни предизвикателства, които Япония представя, ние очакваме Facebook да се развива успешно и на този пазар, тъй както беше по целия свят", заяви Робърт Голдбърг, ръководител на операциите Zynga Game Network, автор на популярните игри "FarmVille" и "CityVille" в интервю в Токио.

Mixi, която започна да предлага социални мрежови операции през 2004 г., е с около 22 милиона клиенти в Япония, или 10 пъти повече от японските потребители Facebook. Загрижеността относно неприкосновеността на личния живот и проблеми с дизайна на сайта и превода също бяха причина за намаляване на популярността на Facebook в Страната на изгряващото слънце.
Mixi е по-подходящ за японските потребители, тъй като предоставя на абонатите си по-голям контрол върху съдържанието на техните страници и защитата на личните данни е по-сигурна. Активните абонати в Япония, които влизат поне веднъж месечно, са 14.5 милиона. От септември 2009 година клиентите на Mixi могат да изпращат текстови съобщения с големина до 150 знака до Twitter, услуга, която все още Facebook не предлага.
Zynga, избра Mixi за представянето на японската версия на "FarmVille". Играта е второто по популярност заглавие на Facebook и има 53 млн. потребители по света. На първо място е друга игра на Zynga – "CityVille", с 98.6 млн. потребители.

Стр. 17

Leave a Reply