Facebook ще се листва през 2012 г.

в. Пари | Илия ТЕМЕЛКОВ | 15.06.2011

 

По предварителни данни пазарната капитализация на социалната мрежа може да стигне 100 млрд. USD

 

Собствениците на Facebook подготвят документи за IPO, твърдят източници, цитирани от CNBC. Най-вероятно листването на част от капитала на социалната мрежа ще стане през първото тримесечие на 2012 г., твърдят източниците на CNBC. Според тях пазарната оценка на най-голямата социална мрежа в света ще достигне, а може и да надмине 100 млрд. USD.
Няма начин
Официални коментари от компанията засега няма, макар че на конференция миналия месец Шерил Сандберг, който е част от мениджърския екип, обяви, че IPO-то на Facebook е "неизбежно" и е "следващото нещо, което ще се случи". Причината за неизбежното листване на социалната мрежа са изискванията на американските регулаторни органи. Според тях компании с над 500 инвеститора в акционерната си структура трябва да разкриват публично корпоративна информация.
Колко струва
В началото на тази година пазарната оценка на компанията се равняваше на 50 млрд. USD, когато Goldman Sachs и други частни инвеститори вложиха 1.5 млрд. USD в нея. На борсата SharePost, където се търгуват акции на непублични компании, преди дни била сключена сделка за продажбата на 100 хил. акции на Facebook за 3.4 млн. USD. Това се равнява на пазарна капитализация на социалната мрежа в размер на 85 млрд. USD. Основният въпрос, който остава да виси във въздуха, е дали Facebook наистина струва 100 млрд. USD. Според Guardian, ако компаниите се оценяваха на базата на това, което се говори за тях, Facebook със сигурност щеше да струва толкова. В случая обаче трябва да се направи точен анализ колко струва мрежата реално. Някои играчи вече дори се питат дали това няма да е поредният балон.
Само за месец: 6 млн. американци деактивираха профила си
- Все по-често жителите на Северна Америка напускат социалната мрежа Facebook. През май 2011 г. 6 млн. американци са закрили профилите си, съобщава Vesti.ru.
- Броят на регистрираните потребители на глобалната социална мрежа гони 700 млн,. души, но стремителните темпове на присъединяване към нея намаляват устойчиво вече втори месец.
- Статистиката на Inside Facebook показва, че в началото на юни населението на виртуалната държава е 678 млн. души. Ако през 2010 г. ежемесечно то е нараствало с не по-малко от 20 млн., през април и май 2011 г. новите регистрации са били съответно 13.9 и 11.8 млн.
- Друга отчетлива тенденция е намаляване на времето на престой във Facebook. Това поведение е присъщо на потребители от Русия, Великобритания и Норвегия. Заедно с това от трите държави собственикът на мрежата Марк Цукърбърг е загубил общо 300 000 потребители. – Най-силен приток на нови профили през май – юни има от Бразилия, Мексико, Тайланд, Индия, Колумбия, Аржентина и Филипините. Бразилия държи първенството с 10% прираст.
- Inside Facebook оценява активните потребители на 500 млн. души, като половината от тях влизат
в социалната мрежа всеки ден.
- Над 2/3 от активните във Facebook хора са извън границите на САЩ.

***
700 млн. пък са регистрираните потребители в социалната мрежа.
***
500 млн. са активните потребители на Facebook.

Стр. 15

Leave a Reply