Facebook стартира партньорство със Skype

в. Пари | Пламен ДИМИТРОВ | 08.07.2011

Сделката засилва взаимодействието между Facebook и Microsoft и застрашава проекта за социална мрежа на Google

Най-голямата социална мрежа в интернет Facebook ще добави към сайта си видеоразговори, захранвани от комуникационната компания Skype, съобщиха вчера двете корпорации. Компанията на Марк Цукърбърг се опитва да увеличи привлекателността си пред лицето на засилващата се конкуренция от страна на най-голямата интернет компания в света – Google, които обявиха, че пускат своя социална мрежа.
Сделката между Facebook и Skype, обявена по време на общо събитие в Пало Алто, Калифорния, засилва взаимодействието между Facebook и софтуерния гигант Microsoft, който е в процес на изкупуване на Skype и се опитва да увеличи интернет присъствието си. Цукърбърг каза още, че неговата мрежа вече има над 750 млн. абонати. Новата услуга ще бъде от голяма полза и за Skype, които в момента имат около 145 млн. редовни ползватели.
Надпревара
Партньорството идва във време на засилваща се конкуренция в интернет сектора, където Facebook, Google и бързоразвиващи се компании като Groupon и Twitter се борят за милиарди долари в приходи от реклама. С видеоразговорите като централна част в услугите Facebook ще даде на потребителите си още една причина да посещават сайта по-често и да прекарват повече време в него, смятат анализатори от изследователската компания Gartner. Не са обявени финансовите измерения на сделката, ако изобщо има такива.
Предложението, което първоначално ще позволява разговори между само двама души, ще бъде безплатно. То е директен отговор на новата социална мрежа Google+, която предлага видеоразговори между десет души.
Платени услуги
Тони Бейтс, главният изпълнителен директор на Skype, заяви, че тази договорка с Facebook е само началото на едно потенциално печеливше партньорство. "За нас този ход има голям смисъл от бизнес гледна точка", каза той по време на събитието в Калифорния. Според него по този начин компанията му получава огромен обхват. В интервю за "Ройтерс" генералният мениджър на потребителския бизнес на Skype Нийл Стивънс казва, че компанията планира да въведе и платена услуга, чрез която потребителите на Facebook ще могат да набират номера на мобилни и стационарни телефони. Той не уточнява кога ще въведат тази услуга и казва, че все още се уточнява дали тя ще използва т. нар. кредити – вътрешната валута на Facebook.
Сезонът на дебютите
Социалната мрежа разкри и нова функция за съставяне на групови съобщения, която надгражда вече съществуващата система за чат между двама души. Цукърбърг също заяви, че е доволен от сделката, тъй като според него по този начин Facebook ще използва най-добрата съществуваща технология за видеоразговори и ще я съчетае с най-добрата социална инфраструктура. Младият директор на компанията каза още, че това съобщение е първото от цяла поредица в това, което той описва като "сезонът на дебютите 2011".
Партньорството ще облагодетелства и Microsoft, които притежават 1.6% от социалната мрежа и през май обявиха намерението си да купят Skype за 8.5 млрд. USD. Компанията с е надява тази покупка да й помогне да увеличи портфолиото си от уеббазирани услуги. Софтуерната корпорация влага солидни инвестиции, за да завладее територии от Google, например със своята търсачка Bing. Акциите на Microsoft поскъпнаха с 0.9% до 26.26 USD на борсата Nasdaq, а тези на Google се покачиха с 0.87% до 536.64 USD.
За нас този ход има голям смисъл от бизнес гледна точка
Тони Бейтс, главен изпълнителен директор на Skype партньорство

Стр. 18

Leave a Reply