Facebook временно се отказа да споделя телефони и адреси

в. Дневник | Юлиян АРНАУДОВ | 19.01.2011

Facebook замрази идеята да позволи на разработчиците на приложения да получават достъп до телефонните номера и адресите на потребителите си след многобройни критики, пише интернет сайтът mashable.com. Докато не бъдат въведени промени, с които потребителите да бъдат по-информирани за своите решения дали искат тяхната информация да се споделя или не, тази възможност ще бъде деактивирана. Проблемът с новата опция е, че потребителите трябва да дадат достъп до личната си информация преди инсталирането на дадено приложения и докато не направят това, те не знаят какво представлява то. Също така в предупредителния прозорец, в който се описва какви данни споделят абонатите на сайта, не е посочено достатъчно отчетливо, че сред тях се включват и телефонните номера и адресите им.
Допълнително при изследване на "Уолстрийт джърнъл“ от ноември се оказа, че повечето приложения изпращат получените данни освен на разработчиците си, но и към трети страни, в повечето случаи рекламни компании.
"В петък обявихме, че ще увеличим обема на информация, която ще може да се споделя с външни стайтове и приложения, като вече ще обхващаме телефоните номера и адресите на потребителите“, пише представителят на Facebook Дъглас Пърди. "През почивните дни ние събрахме доста полезна обратна връзка, която ни съветва да направим предупрежденията, в които се посочва какви данни се споделят, по-ясни и забележими за потребителите, когато се иска от тях да споделят подобна лична информация.“ Същевременно "Голдман Сакс“ ще ограничи предлагането на акции на социалната мрежа Facebook за американски инвеститори. Като причина се посочва силното отразяване на новината в медиите, което може да доведе до разследване от страна на Комисията по ценните книжа (SEC).
От банката обявиха, че решението е взето от ръководството на компанията и не е изискано от друга страна, включително и от SEC, които регулират стриктно вторичния пазар в САЩ. Според американските закони всяка частна компания не може да има повече от 500 инвеститори. Ако се надхвърли тази бройка, регулаторът може да накара институцията да излезе на борсата.

Стр. 2

Leave a Reply