Фалшивият ни PR

в. Преса | Кристи МИХАЛКОВА, блогьрка, специално за "Преса" | 12.03.2012

Цяла България беше затрупана от сняв, а снегорините бяха съсредоточени само В София 

Ние, българите, си познаваме нашата си схема много добре. Пред чужденците обаче като че ли ослепяваме и започваме да работим като пиари. Правим го безплатно и безвъзмездно или срещу малко "връзки" тук-там. Пък и нали това е най-популярната и желана професия.
Когато България беше затрупана от сняг, върху какво се съсредоточиха снегорините в столицата? Върху маршрута на американския държавен секретар Хилари Клинтън.
В същото време имаше хора, които бедстваха, откъснати от света.
И в Перник постъпиха пиарски (ако Перник не е намесен, не е интересно). По време на "Сурва 2012" в миньорския град имаше доста чуждестранни гости. Тяхното пристигане предизвика проблясъци сред местната управа, че снегът трябва да се чисти… там, където ще минават чужденците.
Докато забавите и рекламата течеха с пълна сила, някои данъкоплатци нямаше как да си купят хляб. Но нали гостите имаха организирани официални обеди, вечери и коктейли. Според някои сигурно жертвата си е напълно оправдана. Нали трябва да се представим на ниво и после да ни споменават само с добро?!
По всяка вероятност има логика във всичко това. Ако не можем да се отървем от всичкия боклук – да го прикрием; няма как да се реши проблемът с бездомните животни – да ги преместим; не смогваме със снега – да замъглим нечии очи; хората са бедни – да почерпим с държавни пари.
Важен е пиарът. А ако сте безработни и това ви тежи – честита нова професия.

Стр. 15

Leave a Reply