Философията на Олга Лозанова е деца и работа

www.segabg.com I Албена БОРИСОВА I 2005-11-08

Лятната резиденция на програмната директорка на НТВ и на брат й Георги е от три къщи, дело на баща им, архитект Лозан Лозанов

Никога не съм имала нужда да противореча на родителите си, за да се почувствам пораснала. И до днес, когато татко поиска нещо от мен, казвам "да, добре" и го изпълнявам. Така описва отношенията в семейството си програмната директорка на Нова телевизия Олга Лозанова.
Твърдението й би изненадало всеки, който я познава само служебно. Защото Олга Лозанова е млада, красива, винаги елегантна и почти непрекъснато с цигара в ръка. Имиджът й подхожда по-скоро на неомъжена дама, отдала се на професионалните си амбиции и затова неподвластна на традиционните семейни отношения. Тя обаче е омъжена, има двама сина, с удоволствие живее в общ двор с родителите си и твърди, че вярва в патриархалните ценности.
———
Баща й е известният архитект Лозан Лозанов, а Георги – по-големият й брат, е един от най-авторитетните медийни експерти у нас. Семейството обаче "буквално се носи на гръб" от майка й Олга Станева, която също е архитект и се занимава предимно с интериори. "Царството на мама са детайлите във всяко отношение. Често се смеем, че тя е от първите феминистки в републиката – с кариера, взела шофьорска книжка преди баща ни, участвала сама в ралита, запазила моминското си име – все "дръзки" постъпки за времето си. Но достатъчно е човек да я види, за да схване иронията."
Съпругът на Олга е Кирил Якимов. Той е художник с "уклон към архитектурата", който дължи на баща си, не по-малко известния архитект Яким Петров.
Олга и Кирил са семейство от 8 години. И макар че професиите и на двамата са публични, те трудно могат да бъдат наречени светска двойка. "Бих предпочела ако ще си слагаме етикети,

да бъдем бохемска двойка,

но за съжаление все по-малко енергия и време имаме, за да се удържим в този стил на поведение." Наскоро съвсем случайно разбрах, че и служебните им отношения често се пресичат. В последния мащабен проект на Нова телевизия, сериала "Хотел България" – филмът ще е първият у нас, който ще се произвежда по правилата на западните продукции – един снимачен ден – една серия и от 13 септември ще се излъчва всеки делник в праймтайма – всички декори са дело на Кирил. Той е автор на дизайна в студиата и на други известни предавания, като "Стани богат", "Семейни войни", "Столът", "Горещо", "Рекламна пауза", "По света и у нас", "Руска рулетка", "Морска сол".
"При нас много неща са "въпреки" – оженихме се въпреки архитектурните си фамилии, а не заради тях, Кирил работи за Нова телевизия въпреки мен, а не заради мен. Защото е див македонец и обича да спори с мен по всякакви въпроси, а каква по-благодатна територия от служебната – той създава мизансцена, аз подавам репликите и тригикомичният сюжет е готов."
Въпреки че работи с хъс, програмната директорка на НТВ не приема да я наричат "работеща жена" и да бъде вкарвана в клишето "разкъсвана между работата и семейството майка с комплекс за вина". "Много деца и много работа ми се вижда една балансирана рецепта за щастие." Бебето Лозан вече е на 9 месеца, а брат му Яким е по-голям с 5 години. И двамата са кръстени на дядовците си. Нито на мен, нито на Кирил не ни е и хрумвало да търсим имена за децата си – още от самото начало беше ясно, че те ще са кръстени на родителите ни", обяснява тв шефката. Тя също е кръстена на баба си, брат й – на дядо й, а и съпругът й – на неговия. "Семейната памет "окръгля" света, чувството, че съм част от едно по-голямо цяло, ми вдъхва кураж."
В момента Лозанови-старши, Олга и Кирил и семейството на брат й Георги живеят в

лятната резиденция на фамилията в квартал "Надежда"

Там арх. Лозанов е проектирал три самостоятелни къщи с просторен общ двор, които се ползват само през топлите месеци на годината. Постройките изглеждат изключително функционални и удобни за нуждите на обитателите си. Входните врати извеждат към добре поддържаната ливада, освен това има навес, под който е изнесен телевизор и маса със столове. Там е окачено и бънджито на малкия Лозан, който е почти готов да проходи.
"Татко е най-добър в правенето на къщи, защото лесно влиза в контакт с хората и успява да преведе собствените им желания на езика на архитектурата", обяснява уменията на баща си Олга. За широката публика пък арх. Лозанов е познат като един от авторите на църквата "Св. Петка" в Рупите, вила "Калина" в Бояна, високата сграда на КНСБ на Солни пазар в София, той е бил консултант и на най-модерния кинокомплекс у нас – "Арена".
Летните къщи на Лозанови са вдигнати на наследената от дядото Георги земя, чийто род преди години

притежавал почти цялото село Връбница

Той вече е покойник и се е превърнал в легенда за рода си. Внучката му разказва, че починал, докато косял поляната пред къщата. "Дядо мечтаеше да умре, докато работи и мечтата му се сбъдна. А когато го внесохме в къщата, един чисто бял гълъб влетя заедно с него и стоя на рамото му, докато не го изнесохме." Сега на това място в градината се издига скулптура на гълъб, която е дело на Павел Койчев.
"Патриархалният живот уж изглежда демоде, а всъщност е доста прилепчив. Който влезе веднъж в семейството, става част от него и няма мърдане. Приятелите ни "търпят" странностите на фамилията, поемат майтапите, а най-онеправданите се оставят мама да ги сватосва. Хубавото е, че все неуспешно. Светла, нянята на Яким и Лозан, е с нас от 6 години и отдавна е с "официален статут" на трета баба."
Гувернантките също са част от семейната традиция. За медийния експерт Георги Лозанов е всеизвестно, че е минал през ръцете и възпитателните методи на 11 гувернантки. За разлика от него Олга, която е с 11 години по-малка, е минала само през 3. "Аз бях облагодетелствана от натрупания опит на моите родители. Въпреки че още помня първата ми гувернантака танте Мария,

доста свирепа немкиня с военизирано разбиране

за дисциплина, която сипваше супата, яденето и десерта в една чиния, защото всичко отивало на едно място. Показателно за това, колко малка е всъщност ролята на възпитанието, е, че не станах особено дисциплинирана, но със сигурност и до днес съм лакома."
Георги също се включвал в отглеждането на малката Олга. "Предполагам, че не е имал особен избор. Да, много ми е повлиял. Изпитвам огромно удоволствие от общуването с него и мисля, че това е една от причините да съм човек със "завишен коефицент на щастие", както ме определи един лекар-хомеопат", обяснява връзката с брат си шефката в НТВ. Макар и да нямат външна прилика, двамата имат изключително сходни маниери, начин на изразяване и интонация. Към общите им черти може да се прибави и честото палене на цигара.
Но на въпроса дали се съветва с него по професионални теми, Олга Лозанова отговаря, че Георги е изключително фин човек и никога не би си позволил да дава директни напътствия на когото и да е, защото това би нарушило "естетиката" на общуването.
Тя твърди, че съпругът й много цени медийния експерт, а освен на него той бил любимец и на малкия Яким. Петгодишният малчуган вече е наясно, че баща му прави декори,

мама работи в телевизия, а Георги мисли

"А аз ще стана архитект", категоричен е Яким. "Аз не станах архитект заради типичното тийнейджърско бунтарство, а и защото, както казва баща ми, архитектура само с приказки не може да се прави."
Олга смята, че архитектурата й е повлияла, защото се стреми да живее красиво, уютно и заедно – всичко това го има в архитектурата. Тя разказва, че семейството й винаги е обитавало красиви домове. Родителите й са живели първо при баба й и дядо й, после под наем, след това в малко жилище, а накрая и в по-голямо. Но като най-хубав тя помни апартамента в писателския блок на столичната улица "Незабравка", който бил проектиран от баща й. "Беше чудесно място, предразполагащо към безметежно съществуване. "Резерватът", както наричаха писателския блок, си беше готов сюжет за сапунен сериал. Приятелствата бяха съседски, всичко се случваше в едно затворено пространство, спомням си едно непрестанно движение по етажите, между които се разиграваха любовите и разделите.
"Напуснах дома на 18 години, уж за да порастна. Тази цел и до днес не е осъществена докрай, но пък така в една от многото студенстки квартири, които сменях, заживях с Кирил. Значи е имало смисъл. Макар да беше любов от пръв поглед в ресторанта на Народния театър, мина доста време, в което живяхме заедно, преди да се решим да се оженим."
Приятелството ни е скрепено по митинги, кина и купони, разказва Олга. Тя признава, че с него е преминала през всички изпитания, заръчани от баба й. Олга Станева била изключително разкрепостена за времето си и я съветвала никога да не се жени, ако преди това не се е напивала, не е пътувала и не е играла комар с избраника си. В такива ситуации можеш да видиш какви са скритите черти на мъжа, ще знаеш как реагира в екстремни условия, дали е широко скроен и може да губи, съветвала баба Олга внучката си.

А с Киро много сме се напивали,

много сме пътували и много сме играли на комар, защото той редовно ме водеше на ротативките на "Раковски", обяснява Олга. И въпреки това се оженихме.
Кирил й предложил брак на първи април и затова баща му Яким не приел сериозно вестта за предстоящото събитие, когато го уведомили по телефона. А сватбата им била много весела, защото вместо поканените 200, дошли два пъти повече гости. "Но на нашите сбирки това се случва редовно – винаги присъстват поне три поколения", обяснява програмната шефка на НТВ. Последното голямо събиране на фамилията било на 75-ата годишнина на арх. Лозанов това лято в Банско. Дотам гостите се извозвали с автобуси.
"Бракът е забавно начинание, защото в тясното пространство между двама души нямаш накъде да мърдаш, освен да дълбаеш навътре, а за човек, който се занимава с телевизия е хубаво да има поне едно задълбочено занимание", смее се Олга Лозанова.

Оригинална публикация

Leave a Reply