Фокус-мокус

в. Капитал, електронно издание I Весислава АНТОНОВА I 2009-12-19

Френското радио RFI изведнъж бе сменено в столичния ефир от радио "Фокус".

МикрофониКогато от пазара си отиват медии, новината за това винаги е неприятна и е лош знак за медийното многообразие. През тази седмица приключи историята на френското радио RFI в България.

Несъществуващата вече станция бе от елегантните медии, правени с добър вкус, за хора, които се интересуват от високата култура, т.е. за бутикова и малобройна аудитория. В този текст обаче няма да се изразяват съжаления. Преценихме, че си заслужава да опишем няколкото пласта на медийни интерпретации, които се съдържат в това събитие. Случилото се с RFI не може да се свежда до простото обяснение "кризата взе поредната си медийна жертва". Краят на RFI поставя началото на сблъсъка на интереси между ключови медийни играчи на пазара. В сегмента на говорещите информационни радиостанции, който през последните няколко години се сви, на мястото на френското радио влиза нов конкурент – "Фокус".

Хронологично

Новината, че RFI се продава, е от края на ноември. В началото на декември тя бе официално потвърдена от френската централа в специално комюнике. "Продажбата на филиала "РФИ – България" бе подписана в края на ноември и ще влезе в сила, след като бъде регистрирана от българските власти в идните седмици", пише в съобщението на дирекция "Международна дейност" на "РФИ – Париж". Българският медиен регулатор СЕМ е бил информиран за това решение. Според официалната информация купувачът на филиала на RFI е "Възраждане Варна 2009" ООД. "Купувачът се ангажира пред персонала с продължаването на информационния и музикален формат и запазване на връзката с RFI. Водят се преговори с цел подписването на споразумение за партньорство, което ще позволи използването на програмите на RFI", се уточнява в комюникето на френската медиа. За придобиването на "RFI – България" варненската компания "Възраждане Варна 2009" регистрира ново дружество  "Софмедия бродкастинг" ЕООД.

През тази седмица на редовното си заседание Съветът за електронни медии (СЕМ) измени лиценза за радиодейност в София, закупен от "Софмедия бродкастинг". Програмният профил от културно-информационен става политематичен, времетраенето на програмата от 11 часа става 24. Съгласно утвърдените изменения на честотата на RFI ще започне излъчване "Радио Фокус". През медиите стана ясно, че новият собственик на RFI ("Софмедия бродкастинг") и "Фокус Нунти", собственик на информационна агенция "Фокус" и 26 регионални радиостанции, са имали договор за медийно партньорство. Засега той е за срок от една година. Пред "Дарик радио" членът на СЕМ Анна Хаджиева, която гласува против промяната, обясни аргументите си: "В документите се твърди, че новото дружество иска да започне излъчването на своя лицензирана програма радио "Фокус" на честотата на "Софмедия бродкастинг" 103.6 MHz за София, а "Фокус Нунти" няма лицензирана програма за територията на София." Тази схема обаче вече е добре отработена от рекламния бос Красимир Гергов с ТВ2 (сега PRO BG). Колежката й Райна Николова обаче обясни, че решението на СЕМ да промени програмния лиценз на радиото е законосъобразно. "RFI е търговско радио и новият собственик има право да поиска промяна на лиценза."

Така не бива

Асоциацията на радио- и телевизионните оператори (АБРО) реагира остро на промяната на програмния лиценз на RFI. Организацията, защитаваща интересите на търговските медии, бе афектирана и от факта, че СЕМ е отказал да проведе открит дебат и да допусне представителите на АБРО и събралите се репортери при обсъжданията, посветени на подадените от "Софмедия бродкастинг" ЕООД уведомления за изменение на програмния лиценз на "РФИ – България". "Този подход на СЕМ, продължават от АБРО, остро противоречи на многократно заявяваната политика на публичност и прозрачност в неговата дейност и процеса на взимане на решения." Независимо от идеалната цел на асоциацията на търговските медии да защитят културното радио RFI си заслужава да припомним, че медийните надзорници са вземали и много по-скандални решения. От асоциацията обаче не са били толкова критични и последователни в защитата си по отношение на определени медии. В отвореното писмо на АБРО пише още: "Европейската регулаторна рамка изисква от страните членки да имат независим и ефективен медиен регулатор, какъвто в България липсва. Спешна е нуждата от преосмисляне на регулаторния модел у нас и бърза промяна в неговото устройство, принципи и правомощия. Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори АБРО вярва, че е дошло времето да бъде изграден един модерен, ефективен и работещ конвергетнен орган в областта на медиите. Това твърдение е вярно, но едва ли обслужва каузата "да защитим RFI".  АБРО обжалва решението на СЕМ пред ВАС.

Журналистите от бившето френско радио също се защитиха в отворено писмо. "[Решението на СЕМ] представлява и акт на грубо морално незачитане на обществената ангажираност към аудиторията на една доказана и честна медиа, както и към работещите в нея журналисти и технически специалисти." 

Нов конкурент

В медийните среди отдавна се коментира амбицията на собственикът на агенция "Фокус" Красимир Узунов да се опита да изгради национално радио и да конкурира пазарния лидер "Дарик радио". От 2005 г. насам Узунов правеше опити изгражданата в страната радиомрежа "Фокус" да стъпи на пазара в столицата. Тази седмица през новите собственици на френското радио тази му мечта се сбъдна. По всичко личи, че и на без това свития рекламен радиопазар ще има още един конкурент за реклама (виж таблицата). Още повече че радио "Фокус" с 27-те си честоти попада в групата на най-трудно развиващия се през последните години модел на говорещо информационно радио – като "Хоризонт", "Дарик", ефирното софийско радио К2, което излъчва програмата си от декември миналата година. На един терен сега с тях за рекламни пари и слушатели ще се бори "Фокус". "В София има прекалено много музикални радиостанции и ще е полезно за конкуренцията на пазара да има още едно говорещо, информационно радио", коментира членът на СЕМ Райна Николова. Анна Хаджиева обаче я контрира "това значи, че във всеки един момент програмата, която се излъчва в София, трябва да бъде различна от програмите, които са лицензирани на дружеството "Фокус Нунти" за другите градове на страната".

Пред "Капитал" Красимир Узунов обясни, че радио "Фокус" има програма, специално предназначена за регионите, където излъчва, и няма проблем да спази изискването на закона. "В договора ни с варненското дружество "Възраждане" има и условие в програмата ни да има предавания, свързани с православието и църковните празници, да излъчим например коледната литургия в храма "Ал. Невски". Нормално е да се смени лицензът, едно пазарно ориентирано информационно радио има шанса да привлече по-голяма аудитория от строго профилирано културно радио, каквото беше RFI", каза Узунов.

Стари собственици, нови собественици – карета

От 1995 г. "РФИ – България" излъчваше на български език в София на честота 103,6 MHz. Радио Франс Интернасионал не разполага с други честоти в България. Една от основните причини "RFI – София" да бъде продадено и да не бъде развивано от френската компания е фактът, че медията не получи нито една ефирна честота в четирите големи университетски града, за които кандидатства – Пловдив, Варна, Русе и Стара Загора.

Според търговския регистър, собственици и съуправители на "Възраждане Варна 2009" са Данаил Добрев и Климент Христов. Дружеството е регистрирано през септември т.г. В предмета на дейността му е посочено "реализиране и излъчване на радио- и телевизионни, включително кабелни програми". Климент Христов е едноличен собственик на още две дружества. "Грийн пепър" се занимава с обучение и квалификация на персонал, издателска дейност и др. , а "Климен Христов Христов" е с предмет на дейност "консултации по управление и стопанска дейност". Освен във "Възраждане", Добрев е собственик и участва в управлението на още четири компании с различен предмет на дейност. Също от публикуваното в търговския регистър се вижда, че прехвърлянето на дяловете на "Радио Франс интернационал" АД на дружеството "Възраждане Варна 2009" е станало още на 12-ти октомври.
 

Оригинална публикация

Leave a Reply