Forbes вече е в България

Икономика на всичко, Блог на Йордан Матеев I 9.11.2010

Утре на българския пазар излиза специалното годишно издание на Forbes. То е с различна структура от месечните издания, които ще стартираме през пролетта, но като главен редактор на списанието се надявам да съм успял чрез него да предам философията и духа на Forbes.
 
Тъй като все още не сме пуснали онлайн издание на Forbes на български, а обратната информация от читателите ми е важна, ще бъда много благодарен на всички, които ми изпратят своите коментари, критики и препоръки за съдържанието – под този текст или на jmateev@yahoo.com.
 
Много се радвам, че бизнесът в България подкрепи изданието и използвам случая да благодаря на всички рекламодатели в него. Защото финансовата стабилност ще ни позволи бързо да вдигаме качеството на българското съдържание и да си заслужим слогана Capitalist Tool.
 
Ето съдържанието на специалния годишен брой на Forbes България.
 
Актуалната световна класация на милиардерите. Обикновено в България информацията за тази класация се изчерпва със споменаването на Бил ГейтсУорън Бъфет и още няколко от най-богатите хора в света. Сега ще можете да прочетете всички текстове за милиардерите, които са неразделна част от класацията на Forbes.
 
Най-влиятелните 21 български предприемачи. Това са и едни от най-богатите българи. Екипът ни вече разполага с натрупаното във Forbes знание за изготвяне на класацията на най-богатите българи, но изработването на реалистична класация изисква много време. Затова започваме със субективен списък на най-влиятелните бизнесмени – хората, чиито бизнес решения имат силно влияние върху макроикономическите показатели на страната и живота на много българи.
 
Мое интервю с премиера Бойко Борисов. Как взима управленските решения? Каква е вероятността да се кандидатира за президент? Ще се върне ли в бизнеса след като напусне политиката? Защо е разколебан в предприемаческия дух на българите? Каква е визията му за здравната и пенсионната реформи. Ще има ли още смени на министри и при какви обстоятелства? Как минава един негов ден? Ще удържи ли на напрежението?
 
Историкът Мартин Иванов развенчава мита за изедника богаташ и ни припомня за две, за съжаление, позабравени икони на българския успех - Иван Евстратиев Гешов и банкерът на България Иван (забележете, не Атанас)Буров.
 
Икономистът Георги Ганев анализира важните за зелената икономика процеси и разсъждава за това как можем да бъдем зелени без да вредим на икономиката и кой и как може да спечели от това.
 
Балтийският тигър. Георги Ангелов разказва как се стига до естонското икономическо чудо. Това е примерът, който трябва да следваме ако искаме бърз просперитет. Много вдъхновяващ текст.
 
Политологът Владимир Шопов прави задълбочен анализ на процесите, които текат в ЕС и значението им за България. Според него времето на България за научаване на правилата на играта вече е изтекло. Много интересен текст, който трябва да се прочете два пъти. Признавам си, че го разбрах добре и оцених високо на второто четене.
 
Осем урока от кризата. Без популизъм, кратко, ясно и убедително.
 
Ключът към щастието според Петър ГаневАристотел иТомас Джеферсън. Къде бъркат Бен Бернанке и Никола Саркози когато говорят за щастието?
 
Бизнес средата, която води до просперитет. Изводите от миналия опит.
 
Атанас Гаров от Colliers за зеленото строителство – ползи, цена и перспективи.
 
Икономическият министър Трайчо Трайков поглежда енергийната революция от бъдещето.
 
Рисковете от стереотипа „Бедна България“. България е сред по-богатите страни в света и непрекъснато подобрява относителната си позиция. Изключително актуален текст, който трябва да достигне до максимално много хора, за да предпази страната от залитания в грешна посока.
 
Лъчезар Богданов пише за отражението на кризата върху богатството на българските домакинства.
 
Има ли пазар на луксозни жилища в България?
 
Пет важни тенденции в банковия сектор според Асенка Христова и Красен Йотов.
 
Фискален борд. Как да постигнем зрелост в бюджетната политика?
 
Секси софтуер и доктор Хаос. Една успешна българска бизнес история.
 
Визионерски текст за усвояването на парите от еврофондовете, написан от Томислав Дончев, министър по управление на средствата от ЕС.
 
Лошите новини за българските университети. Не само ректорите, но и всички ние има върху какво да се замислим.
 
Здрав(н)ата прегръдка на държавата. Какво ще направи българите по-здрави?
 
Светла Костадинова представя истинската пенсионна реформа, сравнявайки системата на лични пенсионни сметки с разходо-покривния модел.
 
И накрая, топ 10 на най-скъпите коли. Добър стимул за любителите на скъпи автомобили да разгърнат предприемаческия си дух.
 

Leave a Reply