Фотогеничното събитие

сп. Sign Cafe | Албена ЧЕШМЕДЖИЕВА | 2010-02-13

Евгени Димитров е фотожурналист с 20 год. професионален стаж, собственик на фотографска агенция. "БУЛФОТО". Завършил е журналистика и преди основаването на агенцията е работил като фоторепортер и журналист в първите свободни български вестници. През 2000г. стартира "БУЛФОТО", чиито снимки публикуват почти всички БГ медии. Сред клиентите на агенцията за корпоративно снимане са гиганти като Глобул, Каменица, Майкрософт, Сиско, ОББ. Евгени Димитров е в журито на много от престижните български фотоконкурси и иницира обучения, свързани със събитийната фотография.

Представете си идеалното събитие – престижно място, много гости, десетки медии, камери, клиент, който сипе комплименти за организацията… Въпреки многото светкавици, на другия ден в пресата и Интернет няма много снимки, представителните личности са излезли с гръб на репортерските кадри, от събитието липсват основни моменти. Как е възможно, се питате, при наличието на толкова много професионални снимащи?
Организирането на събития е най-динамичната област на връзки с обществеността. Семинари, бизнес закуски, пресконференции, представяне на нови продукти, коктейли, фирмени партита … всичко това е ежедневие за ПР специалистта. Съобразителните професионалисти изпипват всеки детайл в подготовката с много творчески усет, но…. често подценяват въздействието на визуалния имидж -снимката. "Клиентите са склонни да похарчат "неприлична" сума пари за кашонче уиски, но с мъка отделят от бюджета си за фотографско обезпечаване на събитието и съобразяването на сценарий, осветление и декорации с камерите. Нерядко в ролята на фоторепортер влиза представител на ПР агенцията или фирмен служител", разказва Евгени Димитров, управител на "Булфото" и лектор на първия курс "Как да направим събитието подходящо за снимка", организиран от консултанта Стоян Стоянов в МЗ College миналата година. Снимката е най-бързия и точен носител на информация за вашето събитие, затова не оставяйте този елемент на случайността. Отсичането на художествения образ чрез фотокадър, изборът на гледна точка, зрителния и смислов център са фотографски техники, подвластни на опитното око. Дори да разполагате с висок клас техника за заснемане, по-добре се доверете на специалист. Умението да се формулират точни изисквания към наетия фотограф и създаването на подходящи условия за фотоотразяване, е още един лост в ръката на организаторите за постигане на контрол върху ситацията и изпълнението.

Фотографското документиране на събития

От особена важност при повечето събития е медийният шум, който търсим. Добрият снимков материал би осигурил по-широко медийно отразяване и подходящ ПР ефект. Ако добре композирани и брандирани кадри намерят място в медиите, успехът и признанието от страна на клиента ще е още по-голямо. Вътрешнофирменият протокол също изисква прецизно заснети кадри за леснодостъпна визуална хронология. Техническото документиране на определени параметри е полезен изобразителен материал за отчетност и коректив.
"Фотокадър от презентация за наш клиент впоследствие стана рекламен принт", коментира успеха на една събитийна снимка Евгени Димитров.
Съветите на фотограф може да са ви от полза и при предварителната подготовка на терена и съобразяването му с камерите.
Все още няма изградени стандарти за работа с фотооператори при отразяване на събития, независимо дали става дума за наемане на вътрешен фотограф, или по отношение на фоторепортерите, поканени да го отразят. Големи чуждестранни фирми по-често отчитат важността на този елемент от пъзела и поставят категорични изисквания към изпълнението на визуалното отразяване. Наличието на фирмен бриф, относно изискванията за заснемане, изключително улеснява фотографската работа, особено при снимането на по-динамични събития, но е "рядкост в практиката, дори на големи компании", категоричен е специалистът. ПР агенциите, които разбират необходимостта от професионално визуално отразяване, настояват клиентите им да предвидят наемането на фотограф в бюджета на събитието.

Ангажирането на фотограф

Наемането на професионален фотограф ще даде още по-добри резултати, ако го въведете в предварителната подготовка. Ако има сценарий, дайте му копие. Обозначете "героите" на събитието, лицата, от които са необходими портретни кадри, по колко различни кадъра от сюжета се изискват.
Не забравяйте да уточните крайния час, преди който фотографът не бива да си тръгва, както и изисквания към облеклото. Ако сте предвидили засилена охрана, задължително представете фотографа, за да избегнете недоразумения. Запознайте го и с основните действащи лица, за да не се смущават от неговото присъствие.
Уточнете техническите параметри на заснемането. JPEG форматът е удобен за транспортиране на файлове, със същата резолюция, но в пъти по-малък от TIF или Bitmap.
"Стандартът, който с времето успяхме да наложим, за подаване на снимки към пресата е 2000 пиксела по дългата страна на кадъра ( 3000 пиксела за списания ) и компресия 8 на Photoshop", уточнява Евгени Димитров.
Съветът на специалиста е в прескита да подберем 10-те най-добри кадъра – с портрети на участниците и ключови моменти от събитието. Настоявайте фотографът да ви ги предостави непосредствено по време или след края на събитието, за да сте подготвени за своевременното им разпространение. Пълната версия на снимковия материал следва да получите на завършен брандиран носител.

Фотогеничното събитие

В музей или стандартна конферентна зала, заведение или друг специфичен интериор – не забравяйте да съобразите мястото с изискванията за неговото сполучливо фотоотразяване.

Погрижете се за хореографията

Маркирайте сюжетно важните моменти, които си струва да бъдат заснети – връчване на награда, подписване на договор. Ако корпоративните цели го изискват -брандирайте тези зони.

Психологическа подготовка

Имайте предвид, че заставането "лице в лице" с камерите е стресиращо за повечето хора. Отделете време за имиджова психологическа подготовка и инструкции според сценария. В някои телевизии т.нар. stage manager разяснява на участниците как да се движат пред камерите. Обучението по медийно поведение* би било ценен актив. "Снимал съм протоколно управляващи директори на големи корпорации, преминали школи за медийна подготовка. Много непринудено и без елемент на преднамереност, с поведението си те улесняват фотосесията", разказва Евгени Димитров.

Осветлението – най-голям препъни камък

Насрещното осветление обърква техниката, води до винетиране, обмазва кадъра, предупреждава фотографът. Друго важно условие е в задния план на обекта да не попадат огледала или стъкла, които връщат светкавицата. Наличието на допълнителни източници на осветление биха придали интригуваща светлина, обем в разработката на фона.

Разполагане на рекламните материали и лога

Уточнете с фотографа към кого са фокусирани логата. Ако е по-важно да се гледат от хората в залата, разполагайте ги no-нависоко, ако е нужно да влизат в кадър – на нивото на очите. Мястото им е там, където се развива действието като спазите дистанцията на материалите от обекта на снимката. Покритието на винилите задължително трябва да е матово, за да не дава рефлекс – основна грешка, която се допуска от повечето организатори. Добавете предмети в кадър -едно сравнително скучно и абстрактно събитие може да стане интересно от фотографска гл.т., ако се онагледи.

Осигурете "въздух"

"Резервирайте" предварително позицията на камерите и фотоапаратите, за да осигурите достатъчно пространство за фоторепортерите, които ще присъстват. Това е шанс за тях да направят своите добри кадри, а за вас да постигнете сполучливо фотоотразяване и добър ПР ефект. Опитайте се да избегнете предмети между камерите и обекта на снимане. Затварянето на масите в П-образна форма също създава неудобство при заснемането. "Разбира се , тези аспекти по-лесно се контролират на пресконференция, отколкото на
терен", обобщава управителят на "Булфото".

Съобразете физическите особености на главните действащи лица

Организирането на събития е задача с много условности. Ето още едно – не поставяйте много ниски до много високи хора на подиума за снимка. Ако "звездата" на събитието е висок 150 см., по-добре намерете фотограф със сходен ръст.

Пресконференция

В отразяването на най-разпространеното корпоративно събитие има няколко ключови момента. Задължително е да имате кадър от откриването – хората са още на крак и влизат в залата. Снимките са много по-раздвижени и най-често намират място в пресата. Конферентният панел е неизменния втори план. Снимка – леко отстрани – би осигурила максимално пълен кадър. Част от фоторепортажа на конферентно събитие е бизнес чата – хората говорят, разменят визитки и т..н.
Интересни кадри биха се получили, ако преди да заемат места на конферентната маса, участниците застанат прави за минута, разменяйки си реплики. ‘Тази игра на непринудено поведение също помага за фотогеничността на събитието, от вас зависи да я предвидите", казва Евгени Димитров.
Във всяко събитие се търси определена гледна точка – ако организирате изложба са ви необходими кадри на хора, които гледат даден експонат; местата с повече завои ще осигурят атрактивност при отразяването на test drive, а при карането на писта се търси динамика в снимката. Автомобилна презентация не може да мине без привлекателни промоутърки и ако това ви кара да се усмихвате, замислете се дали това не е кадърът, който ще даде приоритет на вашите снимки при медийното отразяване на темата.

ТЕКСТ ПОД СНИМКА
Пример за неудачно позициониране на логото на клиента спрямо мястото на камерите по време на събитието. Долу в дясно се вижда фоторепортер, който снима основния герой -Ицо Хазарта. Зелената стрелка сочи линията на насочване на фотоапарата, а зеленият правоъгълник – приблизителния му кадър. За съжаление, в него няма и следа от бранд. Логото е високо горе и встрани, което е "нефотогенично". Вдясно се вижда кадър от събитието, изрязан, както би се появил във вестника.

ТЕКСТ ПОД СНИМКА
Преместване на банера минути преди събитието точно зад гърба на спортния министър осигури на клиента визуално включване в много медии, включително и при ползване на снимката като архив.

ТЕКСТ ПОД СНИМКА
Неправилно построяване на осветлението – фонът е по-осветен от основния обект. Манекенката е осветена неравномерно – в средата има светло петно, краката и долната част на роклята остават в сянка. Такава снимка влиза само с много тежко "лобиране".

ТЕКСТ ПОД СНИМКА
Пример за удачно позициониране на логото на клиента – и при силно изрязан кадър, то остава вътре. Неправилен е обаче материалът, от който е печатан фона – лъщи и се набръчква, което оставя усещане за нещо временно и евтино.

ТЕКСТ ПОД СНИМКА
Подходящо избраният момент и място, където красавиците да опипват главния редактор на Плейбой, както и самата идея за подобно нещо в сценария дадоха сигурно включване на събитието в медийния "адженда сетинг".

ТЕКСТ ПОД СНИМКА
Пример за сполучливо включване на предмети в медийния мизансцен.

ТЕКСТ ПОД СНИМКА
Артистично раздвиженото осветление придава обем на събитието и прави кадъра ефектен и бляскав.

Стр. 95, 96, 97, 98

Leave a Reply