Футволей – за първи път в България!

PR Agency Annettevents I 28.08.2010

Нов атрактивен спорт демонстрират във Варна

Стартира първия за страната ни турнир по футволей. Организаторите Евгени Петков и Найден Стоянов дадоха старт на атрактивното състезание на южния плаж на Варна, с което положиха началото на нов за България спорт.
Footvolley съчетава правила, които се основават на тези на плажния волейбол, но съчетани с докосване на топката с крака на принципа на правила взети от футбола. По същество footvolley е плажен волейбол, но без да са включени ръце, а само крака.
Footvolley е създадена в Бразилия от Октавио де Мораес през 1965 г. в Рио де Жанейро на Копакабана Бийч като средство за футболистите, за да могат да се докоснат до топката без да се нарушава официалната за тогава забрана за футбол.
През последните години професионални футболисти все повече използват този спорт за тренировки и развлечение: Ромарио, Edmundo, Роналдо, Роналдиньо Gaucho, Junior и Edinho, както и някои български сред които Димитър Бербатов.
Footvolley се практикува по един много организиран начин в различните страни, в това число: Бразилия, Аржентина, Уругвай, Тайланд, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Гърция, Холандия, Испания и Австрия. Международната Footvolley федерация и Европейската Footvolley федерация са регулиращите организации на международно равнище.
Продължаващата популярност на играта може да доведе до включването й в Олимпийските игри. Усилията на международните федерации са насочени в тази посока.
Варна е домакин на първия по рода си турнир по футволей, като на 28 и 29 август на централния плаж на морската столица четирите волейболни игрища събират 8 отбора от цялата страна. Изключително атрактивното събитие се провежда за купата на „Варна Тауърс” – генерален спонсор на събитието. Новият за България спорт е в унисон с новия модерен търговско-административен център на Варна, чието откриване предстои през месец октомври.
Footvolley се играе от екипи съставени от двама играчи на пясъчно игрище, разделено от мрежа. Не е разрешено да се използва ръката или рамото по време на игра. Всяка друга част на тялото, може да се използва като докосване. Целта на играта е да се прекара топката над мрежата в противниковото поле, без да докосне земята.

Организаторите обещават и през втория турнирен ден всички граждани и гости на Варна да бъдат свидетели на едно от най-интересните плажни летни събития за сезона.

Leave a Reply