Гафовете през 2009 г. смутиха познавачите на протокола

в. Новинар | Иван ФИЛЧЕВ | 2009-12-31 

Пияни и неадекватни министри събраха очите на света

Незачитане на протокола, неуместни сравнения, злоупотреба с алкохол и губене на ориентация белязаха международната сцена през отиващата си 2009 г. На най-много гафове светът стана свидетел на срещите на страните от Г-7 и Г-20, които се състояха през февруари, април и септември.
В началото на април лондонското светско общество бе шокирано от факта, че съпругата на американския президент Барак Обама Мишел си позволи да сложи ръка на рамото на кралица Елизабет Втора. Гафът стана по време на приема в Бъкингамския дворец, даден от кралицата за лидерите на страните от Г-20, на който се оправдаха напълно очакванията на запознати с етикета, че американската президентска двойка не е достатъчно информирана за правилата за обръщение към кралицата. Според протокола, създаден още в Средновековието, никой няма право да докосва британския монарх. Кралицата обаче може да докосне всеки поданик или чужденец, но за подобни случаи носи ръкавици.
Протоколни гафове белязаха и приема, даден от американския президент Барак Обама и съпругата му Мишел през септември за държавните и правителствените глави, които се събраха в Питсбърг за участие в срещата на върха на Г-20. Мнозина от топполитиците нарушиха сериозно етикета. Най-много се отклони от протокола новият японски премиер Юкио Хатояма, който вместо да пристигне пръв на приема като премиер с най-малък стаж сред останалите, се яви последен.
Руският президент Дмитрий Медведев също дойде малко по-късно от предвиденото. Медведев и съпругата му Светлана се разцелуваха радушно с домакините си. Президентката на Аржентина Кристина Фернандес де Кирхнер пък пристигна без съпруга си – бившия държавен глава Нестор Кирхнер, въпреки че организаторите очакваха той да я придружава.
Японският министър на финансите Шоичи Накагава подаде оставка, след като бе заподозрян в пиянство на срещата на Г-7 в Рим през февруари. Известен с липсата на мярка в пиенето, Накагава се появи във видимо нетрезво състояние на пресконференция в Рим в края на срещата на министрите на финансите и централните банкери на страните от Г-7. Японските телевизии показаха червения му тен, мътния поглед и подпухналите му уста, докато говореше завалено, неспособен да разбере въпросите, нито пък да завърши фразите си, заспивайки дори няколко пъти по време на пресконференцията. След гафа Никагава отрече да е бил пиян, обяснявайки окаяното си състояние с часовата разлика и предозиране с медикаменти срещу грип. За да бъде по-убедителен, той дори подсмърчаше и кашляше пред журналисти. "Бях в болница миналата вечер, където лекарите ми казаха, че съм преуморен, хремав и имам болки в кръста. Ще направя всичко възможно да върша работата си през дните, които ми остават, и се надявам японската икономика да се възстанови възможно най-бързо", каза той. Няколко месеца по-късно Накагава бе открит мъртъв в дома си.
Френският външен министър Бернар Кушнер пък оглави класацията на министър с най-много гафове през годината. За него гласуваха 10 негови колеги, но изцепките му през годината май надминаха това число. "За моето падане ли, ще ви говоря за падането на Берлинската стена. Зная, не е смешно, но все пак ще го направя", изтърси френският първи дипломат. Месец преди изборите за Европарламент той заяви, че не знае за кого ще гласува, а в интервю по радиото нарече "йогурти" уйгурите, които са малцинство в Китай. "Той превърна международната политика в кафене", споделя негов колега, пожелал анонимност. "В продължение на седмици ни обясняваше, че ако има втори тур на президентските избори в Афганистан ще бъде катастрофа. Когато стана ясно, че ще има балотаж, Кушнер каза, че това е добре за демокрацията. Жалко, че човекът, който прави най-много гафове сред министрите, оглавява външното министерство", отбеляза същият източник.
През октомври малко неловко приключи концертът на групата "Депеш мод" в Перу, след като фронтменът Дейвид Геън се обърна ентусиазирано към 30 000 фенове с "Благодаря, Чили!". Повечето хора на стадиона не обърнали внимание на грешката, но качено в интернет видео от концерта помогнало гафът да бъде раздухан. Объркването все пак е особено неприятно, тъй като двете държави са в историческа вражда от ХІХ век. Публиката в Перу неведнъж е ставала свидетел на подобни изцепки. През 2004 г. мексиканска певица изтърси "Да живее Чили", като по-късно се извини. Година преди нея пък Аланис Морисет извика от сцената в Лима "Благодаря, Бразилия!"
Ориентация загубиха и диско легендите "Бони М", които блеснаха с познания по български в Москва. При последното си турне в Русия при раздаването на автографи певецът Кели поздравил публиката със "Страхотни сте!" и "Благодаря", а бдителна българска студентка станала свидетел на гафа.

Стр. 12

Leave a Reply