Галя Щърбева: Любовта се отглежда, тя не е даденост

сп. Всичко за жената | Драгомира ИВАНОВА | 08.07.2010 

Дори и при наличие на нерадостни новини, които често чуваме по телевизията,

спокойствие и хармония зареждат домовете ни, когато тв водещата Галя Щърбева е на екран. Несличайно през 2007 година е избрана за най-обичаната българка. На живо , тя е още по-харизматична, не пропуска повод да се усмихва.

От екрана излъчвате мекота и позитивност, как го постигате?

• С времето се научих да слагам преграда между себе си и това, което ми се случва. Ако преживяваш всяко нещо, което минава като поток от информация, се натоварваш. Давам си сметка, че спокойствието, оптимизмът и позитивизмът са важни 3а нас. В новините напоследък се появи тенденцията, че добрата новина не е новина, а по-скоро се търси драматизъм и негативизъм. А аз като бъдеща трябва да вдъхвам спокойствие на хората, 3а да балансирам нещата.

А вашият свят какъв е?

• Спокоен. Това е думата, която точно ме описва. Заобиколена съм с хора, които ме обичат и аз обичам. Гледам да изживявам нещата в момента, да им се радвам, колкото и банално да звучи. Фактът, че се занимавам с тв новини и виждам какво се случва по света, колко е временно всичко, ме убеждава, че трябва да се радваме на това, което имаме. Не се знае какво ще стане утре, затова се наслаждавам на всеки миг.

Лесно ли станахте водеща в Нова телевизия?

• A3 съм отгледана в Нова телевизия. Това е първата ми работа, която започнах преди 11 години. Четири месеца стажувах и в един момент колегите ме харесаха и ме назначиха. Започнах от най-ниското стъпало и постепенно се издигнах в ресорите. Бях икономически и парламентарен репортер. Хубавото е, че не ми се случиха нещата изведнъж. Всичко, което съм постигнала, е било постепенно и заслужено. Не са ме направили веднага водеща. Това ми помогна да не си повярвам много или да реша, че съм велика.

Какво ви радва в професията?

• Никога не съм си представяла, че ще работя на бюро от 9 до 17 и че няма да разполагам с времето си. Радват ме динамиката, разнообразието, че правя продукт, който се вижда от всички и от който хората научават нещо. Чувствам се оценена, въпреки че работя цял ден 3а един репортаж, който се излъчва 3а една минута. Телевизията е наркотик и трудно можеш да работиш нещо друго, след като си се Занимавал с това. Единствените две посоки, в които бих се развивала, със сигурност няма да са далеч от телевизията или киното – документално или игрално.

Ако бяхте станала актриса, коя роля би ви подхождала?

• Щях да се справя доста добре с ролята на Скарлет Йохансон в "Изгубени в превода". Детската ви мечта каква беше?
• Обожавах да гледам продавачките в магазина как завиват сирене и кашкавал и го мерят. Направо изпадах в транс. Така че първата ми съзнателна мечта беше да стана продавачка. Като пораснах малко, исках да стана актриса, агроном, ветеринарен лекар, но никога не съм си представяла, че ще водя новини. Защото никога не съм харесвала новините. Като се замисля, винаги съм имала желание 3а изява, но без да съм център на вниманието. Исках хората да ме оценяват. И всичко това ме е довело до тази професия. Държах много и всички да ме обичат, да ме гушкат и да ми се радват. Няма да забравя как изпаднах в драма, когато на една приятелка чичо й се върна от чужбина и започна да я гушка и прегръща, а аз се разревах, защото не гушна и мен.

Как ще възпитавате децата си?

• Майка ми и баща ми са ми дали много хубав пример, който ще ми помага. Става все по-трудно да гледаш деца в това време и да ги научиш да не се поддават на лоши компании, алкохол, наркотици.

Имате ли верни приятели?

• Благословена съм, че имам истински приятели, които винаги са до мен. Не са хора от професията ми, с които да сме конкуренция. Имам си пет приятелки от университета, с които всеки четвъртък се срещаме и това се е превърнало в психотерапия, която не пропускаме. Толкова е приятно да можеш да споделиш с хора, които те обичат, какво ти се е случило, хубави неща, проблеми. Много ни е хубаво, много се обичаме.

Винаги съм казвала, че единствената ми приятелка от телевизията е Лора Крумова. Какво ви сближава с нея?

• Много сме еднакви. Тя дойде по-кбсно в телевизията. И двете сме завършили едно и също училище, тя е с една година по-малка. Не С5м предполагала, че ще станем приятелки и ще проделжим заедно в една посока. Просто се надушихме, ние сме адски еднакви, с еднакви интереси, тя е страхотен човек. Вече 7 години не С5М имала конфликт с нея, толкова добре се разбираме. С нея си коментираме, успокояваме се, когато нещо не ни е както трябва, даваме си съвети една на друга.

Спортувате ли?

• Ходя на скуош с моята колежка и приятелка от bTV Генка Шикерова. Това е страхотен спорт, 3а който дълго време нямах партньор. Тя е спортна натура и когато й предложих, много й хареса. Сега ходим всяка седмица. Зимата карам ски. Миналото лято се учих да карам сърф, но тази година ще положа повече усилия.

Обичате ли екстремните спортове?

• Не бих скочила с бънджи например. Имам достатъчно емоции в живота си, че да търся адреналин в спорта. Любимото ви изкуство е…
• Киното. Това е страстта и хобито ми. Обожавам филмите, често ходя на кино, гледам и вкбщи. Имам си голям телевизор и супер удобен диван и едно от любимите ми неща е да гледам някакъв филм. "Американски прелести" ми е един от любимите. Много харесвам филмите на Мел Гибсън – "Апокалипто", "Страстите Христови".

Коя част от деня предпочитате?

• Със сигурност не сутринта, Защото трудно ставам. Телефонът ми ме буди със зверски, ужасяващи вибрации и мелодии. От малка Съм поспалива. Любимата ми част от деня е вечерта, защото тогава свършвам работа, срещам се с приятели, пием вино, Забавляваме се.

Кажете ни за един ваш каприз?

• Глезя се с хубава козметика. Много държа на нея. Предпочитам да харча повече 3а козметика, отколкото 3а дрехи. Особено 3а кожата и 3а косата давам пари 3а стойностни неща. Моята професия налага постоянен грим и сешоари, които естествено имат вредно действие. Обичам масаж, след скуош задължително ходим на сауна, на парна баня и джакузи.

Кой доминира в семейството ви?

• A3 съм твърдо против еманципацията и жените да бъдат мъже вкъщи. Трябва да я има йерархията. Естествено мъжът трябва да е истински мъж, а жената да е по-слабата, по-спокойната, по-емоционалната. Тя трябва да създава уюта и баланса в семейството. Всичко се постига с компромиси. Хората не са идеални. За да се събереш с някого, трябва да си готов да правиш компромиси.

Какъв е съпругът ви?

• Не мога да определя какъв е. Явно е трябвало да се срещнем, защото още от първия поглед ми беше ясно, че това е човекът, който ще бъде до мен. Така и стана, ние сме заедно от доста време. Не мога да го обясня и не искам. Просто Знам със сигурност, че е моят човек. Това, което съм търсила, съм го намерила.

Има ли перфектни мъже?

• Според мен това е заблуда на всички жени – че ще дойде идеалният мъж на бял кон. Няма перфектни мъже, просто трябва да извадиш най-доброто от тях.

Какво поддържа любовта между двама души?

• Нямам рецепта. Знам, че любовта трябва да се отглежда, тя не е даденост. Любимото ви място?
• Къщата, в която живея (усмихва се). И още две места – къщата, която имам в едно селце, а другото е къмпингът на южното Черноморие, където от години почиваме в каравана с мъжа ми, кучето и приятели. A3 разбирам почивката само по този начин – на брега и морето да е първото нещо, което виждам, когато се събудя.

С каква музика релаксирате?

• Обожавам джаз, хаус релаксирам с чилаут. Иначе любимите ми изпълнители са много. Имам няколко диска, които обожавам и си пускам често. Имате ли си начин да се зареждате с нови идеи?
• Зареждам се, когато виждам резултата от това, което правя. Не съм от хората, които казват – ето направих това и край, няма да се занимавам повече. Амбициозна съм, но не болезнено. И никога не Съм доволна от себе си – винаги искам още и още.

Казвате ли си нещо в мигове на изпитания?

• Моля се на Господ. Вярвам в Господ, вярвам, че го има и ни помага. Към него се обръщаме в дадени моменти от живота си. Той е над нас и е много силен. Но не съм човек, който намира Господ в църквата.

Най-силното и най-слабото ви качество?

• A3 съм доста всеотдайна и държа много на близките си хора, готова съм на всичко 3а тях. Целеустремена съм и като си намисля нещо, не се спирам. Заради това съм доста критична към себе си. Това е слабото ми място. Понякога изпитвам несигурност и съмнения, които преодолявам с любовта на хората около мен.

Какво искате да ви се случи в живота?

• Да сме живи и здрави. Получила съм голяма част от това, 3а което съм мечтала и Съм благодарна 3а всичко.

Щастлива ли сте?

• Да, определено! Лесно ли прощавате?
• И да, и не, зависи от ситуацията. Понякога мога да бъда много крайна. Мога да прощавам до един момент. Имам граница, която ако бъде премината, няма връщане назад.

Каква е преценката 3а живота ви досега?

• Всичко, което съм, го дължа на себе си и на родителите си. Щастлива съм, че не се е налагало да нарушавам принципите си. Най-хубавото е, че заспивам спокойно и съвестта ми е чиста.

Стр. 8 – 9

Leave a Reply