Генералният директор Валери Тодоров: Запазихме независимото поведение и свободата на словото

сп. Тема | 23.01.2011

Господин Тодоров, като директор на БНР доволен ли сте от позицията на програма "Хоризонт", която празнува 40-годишен юбилеи на слушателския пазар?

- Като генерален директор на БНР и бивш директор на "Хоризонт", а най-вече като журналист нямам право да не бъда доволен. 40-годишнината си най-слушаната програма в страната посреща като лидер в радиоефира и на радиопазара. В резултат на реформите, предприети през последните години, "Хоризонт" удвои аудиторията си и днес с 32-38% от слушателите и 19-24% от пазарния дял е неоспорим медиен лидер. Данните са от системни изследвания на "Маркет Линкс", но се потвърждават и от останалите водещи социологически агенции. Като добавим и данните от проучването за останалите ни програми (някои от тях като Радио Благоевград и Радио Варна изпреварват дори "Хоризонт" в регионите си), БНР е безусловно водеща медия в националния ефир с десетте си 24-часови програми и с шестте си музикални формации. Смятам, че това е нормално за най-старата и най-обществената институция 8 страната. За разлика от колегите ние излъчваме не само на УКВ, но и на средни, дълги и къси вълни, сателитно и единствени сред радиостанциите – и цифрово, по технологията DRM. Излъчваме за чужбина на 11 езика и имаме самостоятелни страници на 11 езика 8 нашия корпоративен интернет сайт. Да добавим страниците на всяка от нашите програми и общата лента на новините, 900 хиляди посетители на сайта всеки месец… "Хоризонт" някога беше създадена като алтернатива на официозните издания и програми. Тя взе най-доброто като правила и принципи за работа от водещите тогава западни радиостанции и запази през годините живия език и прякото общуване, независимото поведение и свободата на словото, които и днес са марката на тази програма.

А доволен ли сте от позицията й на рекламния пазар?

- Рекламата не е водещото ни направление. Ние сме обществена медия и много от функциите ни не подлежат на пазарна оценка. Например продуцентските, записващите, издателските, архивните ни дейности. Ние записваме и възпроизвеждаме в ефир чрез издателските си програми всичко най-значимо от културния и обществения живот в страната. Само през изтеклата година сме издали над 50 диска с музика и документални архиви с уникална стойност. Ние имаме двойно по-висок пазарен дял от следващата ни 6 класацията радиостанция, но целта ни не е да осребрим тази позиция. Защото имаме двойно по-голяма дейност като медиен партньор и съорганизатор на най-големите културни, музикални и обществени прояви.

Преди дни пуснахте нови предаватели на БНР по Южното Черноморие, 8 Шумен, Търговище, Трявна. Налагаше ли се?

- По закон сме длъжни да осигурим пряк, открит, безплатен достъп до обществената информация на всеки гражданин на страната на всички платформи за приемане. Това е задължението ни на обществена медия. Знаете, че само преди няколко години съществуваха огромни "бели петна" в приемането на нашите програми. Разбираемо е, че в граничните райони, в слабо населените места търговските оператори нямат интереси. А там ние имаме задължения. Защото и 8 парламента често питат защо в националния ефир се чуват толкова много чужди гласове. При това България е загубила най-много територия сред съседите си. Вече се чуваме от двете страни на границите. "Хоризонт" достигна до 81.06% от населението, а от "Христо Ботев" – 70.04%, след като ние пуснахме за две години 67 собствени УКВ предавателя заедно с увеличаването на мощностите на предаватели на БТК/Виваком и смяната на антените. Това е равносилно на направеното през предишния период от близо 75 години.

Сравненията между БНР и БНТ са неизбежни. Защо държавната телевизия има задължения към телекома, а вие – не, или поне не се чува за такива?

- Ние извършихме навреме необходимите реформи и преструктурирахме разходите си. Значителното понижаване на разходите не идва от механичното съкращаване на хора, а от смяната на техниката, технологиите и организацията на работа. Това показва нашата практика. Защото утре ще имате пари, те пак няма да ви стигат, а няма да имате и кадри. При тези заплати 6 публичния сектор това също е голям проблем. Не е приятно приключение при 10 програми и 6 музикални формации да извадят 10 млн. от бюджета ви. Но не сме хленчили – такава е ситуацията в страната. Разбира се, все пак има предел. Все пак към нас има очаквания, а ние имаме задължения.

Как отбелязвате 40-годишнината?

- Суеверните казват, че 40 дни или години не се честват. Не само заради суеверието, но и заради предстоящото честване на 76-ата годишнина от създаването на първото българско радио ние ще обединим двата празника на 25 януари. Подготвяме концерт под мотото "Гласове и мелодии, които помним". Ще чуете и ще видите в нашето Първо концертно студио стари песни и нови аранжименти, нови гласове и младежки групи от страната. Всичко това под знака на едно голямо име, което ще ни гостува – Лили Иванова, и със съпровода на Бигбенда на БНР, който навърши заедно с Детския радиохор цели 50 години. Както виждате, календарът ни е пълен със знакови годишнини.

Стр. 51

One Response to “Генералният директор Валери Тодоров: Запазихме независимото поведение и свободата на словото”

  1. Иван Says:

    Какъв срам за списание “Тема” и лично за В. Запрянов! Никога повече няма да си купя негов брой, а бях редовен читател. Да интервюираш това жалко, крадливо човече В. Тодоров, безподобен лъжец, който отдавна не прави разлика между реалност и фикция, безпрекословен васал на агент Гоце! Всеизвестно е, че Тодоров уволни или принуди да напуснат много почтени журналисти, за да си разчисти територии да краде безнаказано. Тотална отврат, по-добре децата ни да се махат от тази безнадеждно разкапана държава, където се отварят безкрайни възможности точно за такива отрепки!

Leave a Reply