Георги Коритаров: Понятието “четвърта власт” загина

www.econ.bg | 11.03.2011 
 

"Наблюдаваме една тотална чалга култура, която захранва медиите с чалга продукция, която възпитава отново с чалга култура", заяи журналистът
"Най-напред загина понятието "четвърта власт". Сега говорим за тотален разпад на медиите като съвкупност". Така журналистът Георги Коритаров коментира за БГНЕС медийната среда в момента.
"Много ми се струва, че метастазите на деградацията са навсякъде. Този организъм не може да бъде спасен. Тази обществена деградация, която е съвкупност между разпад и обезсмисляне на медиите като фактор", каза още той. Според него "налице са просто отделни все още неунищожени бункер на публицистичната мисия, но и те може би в обозримо бъдеще ще бъдат приглушени и ликвидирани, не защото някой целенасочено го прави, а заради липсата на интерес от страна на аудиторията към сериозна публицистика".
"Наблюдаваме една тотална чалга култура, която захранва медиите с чалга продукция, която възпитава отново с чалга култура. Щях да кажа убедено, че бъдещето на свободното слово и на социалната самоорганизация е в интернет и в България, както това се случи в други страни, но се възпирам да кажа това, тъй като у нас интернет все още е много специфичен интелектуален лукс. Независимо от заявяването на интерес към един или друг сайт или блог, липсва неговото най-съдържателно измерение – социалното действие, каквото реализираха в Тунис и Египет", каза още журналистът.
Според Георги Коритаров в хода на предизборната кампания тази есен "медиите ще бъдат един много виртуален лешояд". "Те ще се хранят с програмите, обещанията и популизма на партиите и ще имат за десерт надеждите и очакванията на хората за някаква промяна, ако изобщо има останали такива надежди", отбеляза той.
"Случва се един процес, при който все повече и все по-доминираща роля получава икономическата основа на медиите, техния бизнес характер, стремежът да се печели. Това налага отпечатък върху съдържанието, програмите, предаванията, така и върху ситуирането на журналиста като носител на една популярна професия. Програмата и съдържателната част все повече гравитират около сензационното, жълтото, несериозното. Хуморът също стана примитивен. Липсва интелектуалната закачка, липсва познанието и предисторията на проблемите. Ако направим сравнение между "Ал Джазира" и телевизии с претенциите за европейски корени като български национални телевизии, професионалното ниво на "Ал Джазира" е на светлинни години преди тях. Във всеки случай, има нарицателни примери за преобръщане на позиции само за 24 часа. Спомнете си агресивната критичност на някои медии срещу ГЕРБ и лично срещу Бойко Борисов преди парламентарните избори от 2009 година и поведението им почти на следващия ден след като ГЕРБ спечели безапелационно. Това говори за всякакъв друг интерес, но не и за предсказуемост, за логично поведение и за прозрачност пред аудиторията, което означава, че има съчетание на зависимости, при това самоналожени", каза още той.
Коритаров обаче е склонен да възприема хората само като конкретно поведение в момента. "Никога не съм се интересувал човек или хора, с които съм се запознавал по професионални ангажименти или по друг повод, каква биография са имали. Право на хората да се развиват", коментира той.
През март телевизия ТВ+ и предаването на Георги Коритаров по нея "Свободна зона" навършиха една година. TV+, която е част от медийна група "БГ САТ", през своята първа година в медийното пространство, успя да се наложи чрез испанската Ла Лига и италианската Серия А. През сезон 2010/2011 каналът излъчва и всички домакински мачове на българския национален отбор и техните приятелски срещи извън границите на България. Мачовете от квалификациите за Euro 2012 също ще станат част от програмата на TV+. От март 2011 г. в ефира ще се излъчват състезанията от Moto GP, Moto 125 CC, Moto 2. През тази една година в предаването "Свободна зона" са гостували редица политици, общественици, културни дейци, представители на множество международни организации, а края на миналата година телевизията и предаването на Коритаров направиха конкурс за млади журналисти "Свободна зона за журналистика".

Leave a Reply