ГЕОРГИ КУЗМОВ, ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА MEDIAMIXX FORUM 2011: Оцеляването на медиите ще зависи от новото поколение

в. Класа | Иван ВЪРБАНОВ | 02.06.2011

 

Медийният фест MEDIAMIXX се открива днес в курорта Албена и ще продължи до 4 юни. Експертите от сферата на рекламата и медиите ще имат възможност за срещи, където да обменят идеи и контакти. По тези въпроси разговаряме с Георги Кузмов, изпълнителен директор на MEDIAMIXX FORUM 2011:


Господин Кузмов, коя е голямата тема на форума и посланието, което ще излъчите, извън обявения слогън "Елате да се преброим след кризата"?

Слогънът изразява желанието да се съберем, за да видим кой как е преминал през кризата, кой е оцелял, какво прави. Темата няма да бъде една, форумът ще има многообразие и полинасоченост. Първия ден ще дискутираме под мотото "Медии и избори". Очаквам, че панелът "За темите, личностите и политиките през последните 20 години" ще бъде изключително интересен. Бих искал да откроя и модерните теми, сред които са "Дигиталното мастило", "Блоговете – новите медии" и "Крос медията – временно увлечение или сериозно бъдеще за медиите". Разбира се, в рамките на MEDIAMIXX FORUM 2011 сме поставили акценти и върху още изключително важни теми за всички нас – продуктовото позициониране и финансирането на медиите.

Какво ново ще съчетаете с традицията в тазгодишното издание?

Запазваме формата на срещите в Албена, защото освен състезателната част и конгресните панели, винаги най-важното са били неформалните срещи, когато вечер с конкурента си можеш да изпиеш питие, или неформално можеш да обсъдиш новите си проекти с партньори. Ще връчим три награди, като така ще спазим традицията от последните три години. Те са специални и не са предмет на журиране. Едната е за най-голяма инвестиция през последната година, другата е за прозрачност и свобода на медиите и третата е крос-кънтрис, която е израз на подкрепата ни за развитието на междудържавните отношения.


Подробности за самия форум?

Форумът тази година е по-български, защото не сме канили чужденци. Има лектори, които ще се включат чрез видеовръзки от Ню Йорк, Лондон и Виена, като така ще вземат пряко интерактивно участие по време на крос медийния панел, воден от Никола Антонов. Това е човек, който е минал през всичките позиции в Ройтерс, и той ще разговаря на живо със свои колеги от цял свят на тема "крос медия". Ще имаме и френско участие в дискусията по време на панела "Политическата реклама", на който модератор е Михаил Михайлов. В него един от ракурсите е как се прави реклама, особено в контекста на избори. Отправили сме покани и към посланици, като международното присъствие ще бъде изключително силно и по време на т.нар. кабелна среща, която се провежда традиционно в Албена по време на МЕDIAMIXX. Там почти всички водещи канали изпращат свои емисари, които ще присъстват на срещата на Българската асоциация на кабелните комуникационни оператори БАККО – (Новата асоциация правоприемник на АБКО и тв "Клуб 2000").


Изборите ще провокират ли според вас предизвикателства пред медиите?

Хората са свободни да гледат различни телевизии и да четат различни вестници, да се вглеждат между редовете, за да сглобят пълната картина. Не виждам нищо страшно в това да се прави ПР в медиите. В целия свят той е платен и целта е да популяризират конкретни идеи или хора. По-лошото е, когато започват да се взимат пари, за да се прави лош ПР, или да нападаш хората и да съсипваш определен бизнес.


Бъдещето на крос медията?

В цял свят крос медията е странно понятие и означава много различни неща. Това, което ние влагаме в него, е трансформацията на един медиен продукт – как той преминава в интернет, в мобилен телефон и в радиоформат. Това е крос медията, която ние планираме да оценяваме от следващата година, и нашият конкурс да бъде поставен изцяло върху тази основа. Никоя от печатните или електронните медии няма да остане сама и да се налага да оцелява сама. Тя просто ще трябва да разчита все повече и на другите медии. Цифровизацията променя съдържанието по посока на това всичко да бъде по-практично и лесно.

Как гледате на състезанието между информационните потоци в интернет?

 

Все повече новини тръгват от социалните мрежи и блоговете, които в извънредни обстоятелства успяват да бъдат по-бързи от сериозните медии. Блоговете за мен са крахът на медийните продукти. Те по някакъв собствен начин ще се саморегулират. Мисля, че там прилагането на регулация е неразумно. Лично аз избягвам да чета анонимни блогове или такива, които са крайни в позицията си – прекалено критични или възхваляващи. Потребителите сами ще избират своята платформа, която да им предоставя съответната информация.


Коя ще е новата форма на комуникациите като продължение на новите технологии?

Забелязвам, че все повече младите хора не гледат телевизия – съдейки и по предпочитанията на дъщеря ми. Новата генерация все повече консумира съдържание по формулата – гледане на всичко онова, което пожелаят, и то във времето, когато го пожелаят. Това е нещо, с което трябва да се съобразяваме и да отчитаме, че се случва в обществото на медиите. Това е новата тенденция, модерният начин на живот, в който хората живеят много бързо и нямат време да чакат, за да получат информация. Тази година наблюдавам нещо много интересно. Една трета от лекторите са страшно млади. Така, на тазгодишното издание на MEDIAMIXX се оказваме в една интересна и нова позиция – по-младите до показват на по-възрастните посоките и бъдещето пред развитието на медиите. И на мен това определено ми харесва!


Каква е ролята на рекламата в ерата на дигиталните медии?

Рекламата ще бъде в центъра на вниманието на панела, организиран от SIGNCAFE, като фокусът е в продуктовото позициониране и финансирането на медии. В рамките на последната година този маркетингов инструмент все повече започна да се налага в България, виждаме неговото приложение и в сериалите. Професионалистите залагат на силата на въздействие на този подход на търговско послание към аудиторията все повече, а това само по себе си е интересно.


Извън MEDIAMIXX FORUM 2011, доволен ли си от развитието на проекта ви "Денис и приятели"?

Бих казал, че той все още е в развитие. Смятам, че три месеца от стартирането си успя да постигне заложената формула в концепцията и нещата и сетивата, които да трябва да докосва. Проектът за мен е интересен, защото идеята му е наистина кауза. Мисля, че трябва да има алтернатива на чалгата и на това поведение въобще. Срещу чалгата трябва да се действа по същия начин, и то с нейните методи – агресивно и екстремно. Едно от достойнствата на предаването е, че в "Денис и приятели" сме заложили и се показват нови и непознати хора в национален ефир, а не са обичайните 60 човека, които зрителите познават до болка и обикалят през всички медии. Бих искал да добавим още щрихи – повече видеа, повече нощта като присъствие и повече от мъжкия стил и идеи.

Стр. 15

Оригинална публикация

Leave a Reply