Георги Любенов ще води в тандем с Аделина Радева

www.blitz.bg | 05.08.2011

Двамата поемат централните новини на БНТ от 8 август

От 8 август Аделина Радева ще бъде новата екранна партньорка на Георги Любенов в централната емисия новини. До момента зрителите я познават като водеща на новините в сутрешния блок на БНТ „Денят започва", съобщиха от националната телевизия.
Аделина Радева завършва Националната гимназия за древни езици и култури. Учи класическа филология в СУ „Климент Охридски”, но печели стипендия и заминава за Атина, където завършва Националния университет на Атина – специалност комуникации и средства за масова информация. Работи като международен редактор в гръцката телевизия „Антена”.
След като се завръща в България става изпълнителен директор на Гръцкия бизнес съвет. Отразявала е за БНТ и ситуацията на границата ни с Гърция при блокадата на фермерите, както и драматичните сблъсъци и митинги по площадите на Атина срещу икономическата политика на правителството. Автор е на два документални филма за кризата в Гърция – „Недоволните гърци” и „Познатите – непознати гърци”. По време на снимките на последния филм на Аделина Радева, тя и операторът Огнян Колчаков бяха нападнати от гръцки неонацисти. Перфектният гръцки и хладнокръвната реакция на Аделина тогава спасиха екипа от гнева на протестиращите.
Георги Любенов е завършил „Българска филология” в СУ „Климент Охридски” и „Театрознание” в НАТФИЗ. Започва работа в БНТ още през 1998 година, като водещ на популярното кинопредаване „24 квадрата”. През 2002 след покана от страна на Хачо Бояджиев започва да води предаването „Полет над нощта”, на което е автор близо 6 години. Бил е водещ и на публичистично – коментарното предаване „12+3” на програма „Хоризонт” на БНР. През 2007 година е бил главен редактор на Радио София на БНР. Продължава развитието си като главен редактор в закритата вече PRO.BG, а скоро се завърна БНТ като водещ на централната емисия „По света и у нас” в 20.00ч.

Оригинална публикация

Leave a Reply