Георги Лозанов блесна с новата си книга и на “Аполония”

СБЖ I 3.09.2010

"Какъвто трябваше да бъда" – книгата на доц. Георги Лозанов беше представена снощи и в Созопол след София и Пловдив, съобщи БНТ. Противно на очакванията, породени от заглавието, тя не е автобиографична. 

Въпреки че както казва авторът, когато се загледаш в дъното на който и да е било свой текст, виждаш собствения си образ. В книгата присъства и образът на Созопол, от който Аполония отдавна е неизменна част. 

Георги Лозанов предпочете да се срещнем за интервю не в тишината на художествената галерия, а сред глъчката на една крайбрежна кръчма – място, където също се усеща духът на морския град: 

Носи ли по-особено настроение представянето на книгата "Какъвто трябваше да бъда" именно в Созопол на "Аполония"?

Носи. Аз съм, така да кажем, "аполонско" поколение. Помня нелегалния период на "Аполония", разбира се, казано съвсем в кавички, когато беше някаква алтернатива. 

Когато всичко по-важно ми се струваше, че се случва на "Аполония" в културата, че там нещата си намират публика. Иначе вървят неориентирани през онзи свят, но накрая стигат до когото трябва на "Аполония".

Там се казват важните коментари. Там се получаваха сблъсъците, така че аз с удоволствие, разбира се, и малко носталгично, като реминисценция изживявам своята книга тук. 

СБЖ помни. Още за книгата: http://www.sbj-bg.eu/index.php?t=7821   

Оригинална публикация

Leave a Reply