Георги Лозанов: Прозрачността на медиите ще гарантира плурализма

в. Дума | Веселка ВЕНКОВА | 14.03.2011

 

В петък председателят на Съвета за електронни медии доц. Георги Лозанов застана в БТА пред около петнайсетина репортери, фотографи и оператор на БНТ, за да коментира резолюцията на ЕП от 10 март за свободата на медиите в ЕС. Той се опита да обясни защо България е сред страните, в които медийният плурализъм и свобода на словото предизвикват сериозната загриженост на евродепутатите.


- Сам сте днес, г-н Лозанов, смятате ли, че електронните медии са по-застрашени от липсата на свобода на словото и плурализъм?

- Сам съм по чиста случайност, не се доразбрахме с "Пресклуб". Очаквах това да е дебат, на който ме канят, а то се оказа форма на пресконференция. Тук съм не защото електронните медии са по-застрашени. Напротив, смятам, че ситуацията при тях винаги е била по-добра, макар да става дума за голям бизнес, а телевизиите особено са такъв. И има подобен аспект в претенцията на ЕП, макар че самата Резолюция от 10 март е до голяма степен политически акт и е приета на базата на политическо противоречие, вижда се от гласуването й. За попадането на България в този списък пък е имала значение изнесената от български евродепутати вътрешна информация.

- Няма да отречете, че има "нужда" от притеснения, нещата вървят към ограничаване на свободата на словото. И "Репортери без граници" ни преместиха с 13 места назад. Вече сме на 71-во.

- Променят се нещата. Изискват се нови мерки за защита на свободата на словото. Ще има нова директива очевидно и смятам, че й е време. Не толкова, и не само за България, колкото въобще за Европа. Много се промениха условията от първия демократичен бум, така да се каже, представите ни за свобода на словото. Тя сега е много повече свързана с регламентиране на конкуренция и бизнес, на пазари. Дойдох тук, за да кажа какво става с подготвяния закон за аудиовизуалните медийни услуги, защото ние вече работим в посоката, по която ЕП възложи на Европейската комисия да подготви директива.

- Извън ролята ви като председател на СЕМ какво е личното ви мнение по темата?

- Има няколко основни проблема през прехода, които така и не уредихме никога – въпроса за праговете на концентрация, за автентичен стабилен модел на обществените медии и мисията им, която досега не стана ясна. Прозрачност на собствеността, гарантираща плурализма. Има много сериозни теми, които трябва да решим, за да гарантираме свободата на словото. Ние все още си я представяме като моментен скандал, а тук става дума за цялостни процеси.

- Защо не ги решаваме, щом са в ръцете на медийната гилдия и експертите й?

- Напротив, изискват и политическа воля, а тази управленска гарнитура демонстрира готовност за това. Доколко ще се приеме подготвяният закон, не знам?

- А как противодействат медиите на партийния "картел"?

- Аз не мисля, че битката на медиите основно трябва да минава през битка с политическите сили – това е един аспект само. Основно трябва да минава през собствената й регулация и способност да усвоява своите принципи и права.

Стр. 5

Leave a Reply