Георги Лозанов: Случаят с Васа Ганчева показа слабата медийна критика

www.cross-bg.net | 30.05.2011

 

София /КРОСС/ Случаят с Васа Ганчева показва влиянието на вторичната мотивация, която е резултат от слабата медийна критика в страната. Така председателят на СЕМ Георги Лозанов коментира по БТВ скандалното видео с журналистката, която бе записана да уговаря суми, срещу който да пише статии в полза на определена медия.
Той обясни, че в случая няма действие, противоречащо на закона от страна на Ганчева, но действията й влизат в регистъра на етичните стандарти на журналистиката. „Стана ми малко жал за Васа Ганчева, защото върху нея падна един проблем, който не е единичен и не е отскоро”, заяви Лозанов.
Според него обаче вдигнатият шум е оздравителен, макар и да носи последици само за едно лице: „Колкото повече вадим тези казуси, толкова по-добре”.
По думите му тревожен факт е резултатът от изследване, направено преди няколко години, което е показало, че 50% от материалите в българските вестници са платени. Според него вариант за решаване на тази слабост е да се обръща по-интензивно внимание на медийния сектор, а не да се стига до криминализиране на подобни действия.
Медийният експерт каза още, че у нас продадената журналистика не е регистъра на големите числа, а и обикновено положителният ефект е минимален. „Не мога да си представя от този случай каква ще е ползата за едно предаване, ако е написала нещо положително. Много повече се продават остри послания, отколкото позитивен анализ”, коментира Лозанов.
Той допълни, че журналистиката у нас би била много по-честна, ако върви в традиционната за западните страни форма на вестниците, който са със заявен политически профил.

Leave a Reply