Георги Лозанов: Заявявам желание за участие в СЕМ

www.cross-bg.net | 2010-03-31

По принцип съм дал съгласието си кандидатурата ми за член на СЕМ да бъде предложена за гласуване в НС. Това каза за Информационна агенция КРОСС Георги Лозанов по повод предстоящото попълване на двете вакантни места в регулаторния орган. „Заявявам желание за участие в регулацията. 6 години съм работил в нея, трупал съм компетентности в тази област, а и когато не съм бил член на СЕМ съм се занимавал с тази област", аргументира се медийният експерт. Лозанов уточни, че предложението към него е от името на ПГ на ГЕРБ и вече е разговарял с Цецка Цачева.
Проблемът, който е най-неотложен сега и който винаги се е оказвал много труден за регулатора – това е изборът на директорите на двете обществени медии, смята Георги Лозанов. „Това е много напрегната зона и много често произвежда сериозни скандали", каза експертът.
Много по различни са обстоятелствата, при които е поставен днес Съветът за електронни медии в сравнение с преди 10 години, твърди експертът. „Преди 10 години започваше аналоговата ера, сега трябва да влезем в цифровата ера. За съжаление, днес четем един друг тип отношения – много по-голяма близост със стандартите, които създава новата медия -интернет, в този смисъл въпросът опира не само до конкретните казуси, но за цялостната философия на развитието на медийната публичност и затова за мен е толкова по-интересно", анализира Лозанов.
По повод предложението на икономисти като антикризисна мярка държавата да спре да субсидира БНТ и БНР, Лозанов каза:"В една нова среда, която ще бъде с много по-специализирани и комерсиализирани програми, все повече само БНТ ще остава тази голяма политематична телевизионна програма, която ще се обръща към всички. Така че, обществените медии все повече ще стават „бели врани" и ще трябва да ги пазим". Експертът коментира, че в посока финансиране може да се правят усилия Фондът за радио и телевизия да заработи, задължителни са реорганизациите, но генерално да се зачерква субсидирането на държавните електронни медии, това е в противоречие с логиката на развитие на медийната среда, подчерта медийният експерт.

Leave a Reply