Георги Неделчев – лошо момче в държавата на Златките

avtora.com I Елена ПЕНЕВА I 2010-02-10

Георги Неделчев за скандала с FHM, Златките, чалгата, жълтата преса, мъжките списания и…

Елена Пенева : Скандалът между теб и бившите ти работодатели сякаш не беше неочакван – списанието нямаше ли задължения към автори още при постъпването ти на работа?

Георги Неделчев: Да, но още в началото те обещаха, че ще започнат изчистване на дълговете си. Аз заварих фирмата в много лошо състояние, но отидох там не за да правя промени в техните маркетинг политики, а за да докажа, че това списание може да стане много по-добро и рязко да увеличи продажбите си. 
Така и направих и никой не е отричал, че ръстовете бяха очевидни. Те обаче съставляват една четвърт от приходите. Другите три зависят от рекламния мениджмънт и той е причината издателската група да потъне. 

.: Едва ли си разбрал това чак след една година…

Георги Неделчев: Щеше да бъде грешно на 2-рия месец да си тръгна, защото нещата не се получават. Така щеше да излезе, че не съм се справил. Исках да докажа, че мога да направя от списанието това, което направих. Да докажа, че не Playboy например ме е създал, а че и аз съм направил същото за него. Както и за FHM.

.: Защо само ти напусна?

Георги Неделчев: Всички журналисти там получават заплатите си с няколко месеца закъснение. Но те не носят отговорност, че фотографът, когото аз ангажирам няма да вземе хонорар, нито стилистът, нито гримьорът. Тия хора после на мен ми звънят. Не само моите пари няма никога да взема, но и заблуждавам и други хора. Затова напуснах по гласен начин, защото този процес по ангажиране на хора не трябва да продължи. 

.: Тогава защо не ги съдиш?

Георги Неделчев: Аз нямам договор с тях върху цялата сума – това е масова практика в медиите. Те винаги могат да докажат, че парите по трудовия ми договор са били изплатени.

 .: Какво ще се случва оттук нататък с теб?

Георги Неделчев: За да отида в FHM замразих няколко проекта, които може би отново ще дойдат на дневен ред. Сред тях са няколко идеи за списания, имам покани и за интернет проекти…

.: Често казваш, че главните редактори са виновни за неуспеха и ниския интерес към определени медии, защото задоволяват личните си желания и интереси с тях, а не масовите. Каква според теб би била медията, която в момента би задоволила масовия вкус?

Георги Неделчев: До голяма степен FHM под мое ръководство покриваше масовия вкус, при всички обвинения за чалгаризация. Винаги съм твърдял, че не е задължително да дискриминираш някакъв жанр или субкултура, за да покажеш колко си интелигентен.

Давайки гласност на бизнес с много пари, от който се интересуват много хора не се принизяваш, а точно обратното. Както и ако пишеш и говориш само за елитарни забавления, това автоматично не те прави част от елита. 

Масовите медии не са просветителски и никой не ти дава право да държиш списание като FHM, Maxim или Playboy в ръцете си и да занимаваш хората с нещо, което е само в твоя кръгозор и този на приятелите ти.  Аз харесвам индъстриъл, Nine Inch Nails, джаз, Steely Dan ми е любимата група , но не бих почнал да занимавам всички с тях.

Това, че в колата си не слушам Тони Стораро не означава, че не трябва да има интервю с него. Защото той е най-популярният български певец, който не е гей. И това го прави единственият подходящ за мъжко списание. Разбира се, заедно с него има място и за не-чалга личности – като Ованес Торосян от "Източни пиеси“,  Камен Спасов от телевизия City, Нико Тупарев….

 .: Носят се слухове, че ще започнеш в Pеnthouse…

Георги Неделчев: Допускам, че за много хора това би било логично, но не е вярно. Познавам се с издателя на списанието и знам, че той вече има сформиран екип.

.: Изглеждаш абониран за мъжките списания – с това ли искаш да се занимаваш и занапред?

Георги Неделчев: Да. Те се доказаха като едни от най-четените у нас. По простата причина, че за разлика от доминиращите на сергията женски списания, в мъжките се набляга на личността, отколкото на дрехата, предмета или тренда. 

.: Не ти ли омръзна да си жури на конкурси за естествен и неестествен бюст, най-хубаво дупе и т.н.?

Георги Неделчев: Аз сам си давам сметка, че това стана малко прекалено, но много трудно отказвам, когато ме поканят, гледам да съм джентълмен и така се случва…

.: Напоследък често пишеш и за жълтите медии. Не те ли притесняват непрофесионализмът, неспазването на авторски права и некоректността на информацията в тези издания?

Георги Неделчев: Любима тема ми е това. Аз твърдя, че в Уикенд работят по-кадърни журналисти в момента от тези в "бялата преса". Те напипват по-добре темите, от които се интересуват хората.

Правят грешки също както и в другите вестници, но с разликата, че при тях можеш да прочетеш много интересен материал или разследване, което в 24 часа няма начин вече как да се случи. Бялата преса твърди, че единственият проблем на тяхното фиаско е, че жълтата преса лъже. Но това не е така.

Жълтата преса има успех не защото лъже – не може 320 000 човека, които си купуват Уикенд да са пълни идиоти. Тя не информира с новини, но забавлява и задоволява интересите на аудиторията. Kогато нещо се случи през седмицата и аз искам да прочета повече за него, не го намирам в Монитор, Стандарт или Труд, а в Уикенд.

.: Целанасочен личен PR ли е, че винаги си обграден от красиви жени?

Георги Неделчев: Никого не мога да насиля да излиза с мен. Освен това да, това е част от работата ми – никое мъжко списание няма нужда от главен редактор-добро момче – семеен човек, който вечер се прибира в 20.00 при жена си и децата си. Когато отидох в Playboy разбрах, че така няма да стане. Аз не съм женен и нямам никаква причина да отказвам да излизам и да се забавлявам всяка вечер.

.: Във Facebook профила ти цари голям позитивизъм – всички ти се възхищават, подкрепят те и те харесват. Триеш ли негативните и ироничните коментари?

Георги Неделчев: Там почти нямам такива, защото никой не става приятел с мен, за да се заяжда. Виж, в блога ми влизам в директен спор и диалог с всеки, който си позволява негативни коментари.

.: В българския интернет друг вид коментари няма.

Георги Неделчев: Ами да, но е изключително тъпо да си анонимен и под някоя фотосесия да напишеш колко е грозно момичето. Много от тези момичета не се снимат за пари и защото искат да стават професионални манекенки или Златки. Понякога го правят, защото искат просто да си повярват, че са красиви. И идва някакъв комплексар си и почва да сипе злоба. Разбира се, че след изрично предупреждение ще го трия! 

.: Като каза Златки, знам, че толерираш това явление и не намираш нищо лошо в него?

Георги Неделчев: С какво е по-недостойно това, което те правят от това да си продавачка в магазин за 400 лева на месец и даже от страх да не те уволни шефът, да спиш с него безплатно. Защото масово това се случва с продавачките в магазини за дрехи и обувки. И същите тези после влизат във форумите и наричат Златка или Зара „парцал“.

.: Без значение кое е по-достойно, все пак те са публични личности и като такива, създават модел на поведение…

Георги Неделчев: Права си, но ако Златките ги няма, нищо по-добро няма да се случи. Да не би ако изчезнат, да израсне едно младо и възвишено поколение девойки, които слушат Рахманинов и минават с балетна стъпка край окаляния си блок с лаещите кучета край боклуците в Овча Купел?

.: Едва ли. Но преди време поп-фолкът беше табу, а сега, когато има достъп до всички медии, стана масов модел на поведение. Има значение какво се случва в публичното пространство…

Георги Неделчев: Да и какво стана с чалгата? Стана по-качествена и по-добра, ето какво. И на мен преди ми се струваше, че джазът е много префърцунен и си слушах Майкъл Джексън и рок. След това обаче израснах и започнах много да харесвам тази музика.  Оставете хората да се наслушат на по-елементарната музика, преди да започнат да ценят по-изтънчената!

.: Е, ще бъде ли чалгата джаз?

Георги Неделчев: Точно това се случва – тя става все повече поп и по-малко фолк. Да не говорим, че ако не беше тя, какво щеше да бъде? "Червило за теб и за мен с цвят лилав“? Няма как да продължава поп музиката с тези абстрактни и изтъркани тематики.

Единствено Аксиния разбра, че ако ти вкараш елементарната улична субкултура в текстовете и посланията си, можеш да достигнеш до масовата аудитория. И песента за кайените и сутиените го доказа. Не може да налагаш на хората, че ако не харесват "Портокалово момиче“, значи са тъпи. Или да казваш на момичетата, че ако ходят в Sin City, са прости. Аз ходя там и не смятам, че съм глупав.

.: Чалга певица, манекенка, барманка или бизнес дама?

Георги Неделчев: За мен ли? Барманка. Между другото, най-добрите журналистки са бивши барманки. Защото те умеят идеално да общуват с хора. И са научени на тежка физическа работа – не са мързеливи. 

.: Най-сексапилните българки?

Георги Неделчев: Николета Лозанова. Камелия. Русата Златка. Андреа. 

Автор: Елена Пенева, peneva@avtora.com

Оригинална публикация

Leave a Reply