Георги Тодоров, зам.- министър на транспорта и информационните съобщения: Аналоговият сигнал ще продължи в цялата страна след 1 септември

в. Труд | Мишел ГУТСУЗЯН | 12.08.2013

- Г-н Тодоров, в кои части на България ще продължи да се излъчва аналогов тв сигнал след 1 септември?

- След 1 септември излъчването на аналогов сигнал ще продължи в цялата страна, тъй като когато предавателите са били изграждани, не са били съобразени с административно-териториалното деление на страната, а по-скоро с релефни особености на територията й. Например предавателят на връх Ботев покрива близо половин България. От технологична точка няма пречка за спирането на сигнала. Ако това обаче се направи, той ще спре и в райони, в които все още не е приключила обществената поръчка за снабдяване с декодери.

- Защо втората обществена поръчка за декодери се забави?

- На 15 юли излезе становището на Еврокомисията, с което се допуска държавната помощ и се одобрява мярката, която България предложи за предоставяне на безплатни декодери за домакинствата, които получават енергийни помощи. Независимо от това министърът на транспорта Данаил Папазов на свой риск обяви поръчката преди решението на Брюксел с цел максимално спазване на срока 1 септември. До този момент забавянето не е плод на изпълнението на законови ангажименти на телевизионните и мрежовите оператори.

- Ще трябва ли държавата да плаща на НУРТС за паралелното излъчване на цифрова и аналогова телевизия след 1 септември?

- Едновременното излъчване на аналогов и цифров сигнал по никакъв начин не акумулира допълнителни средства от държавата. Надяваме се в хода на обществената поръчка да постигнем по-ниска цена на един декодер от номинала на ваучера от 60 лв. и да върнем разликата в републиканския бюджет.

- Ако има обжалване на процедурата, с колко ще се отложи спирането на аналоговия сигнал?

- Това зависи от хода на процедурата. Обжалването е пред органи, които по никакъв начин не са зависими от становището на министерството на транспорта. Първата фаза е пред Комисията за защита на конкуренцията, а втората пред Върховния административен съд.

- Ако няма обжалване, колко дни ще са нужни за доставяне на декодерите в магазините?

- Непосредствено след сключване на договора с избрания изпълнител, той има ангажимент незабавно да започне снабдяването с декодери. Ако хипотетично в понеделник бъде сключен договор, доставката ще започне от сряда или четвъртък.

- Ваучерите са с цена 60 лева, а декодерите са по 30-40 лева, разликата къде отива?

- Разликата между номинала на ваучера и реалната стойност на декодерите в магазина се връща в републиканския бюджет. Ако търговецът е спечелил обществената поръчка с цена 40 лв., остатъкът до 60 лв. не отива при него.

- Защо само 7 програми са качени на мултиплекса, а не 11, както трябваше?

- Това са търговски взаимоотношения между самите мултиплексните и радиотелевизионните оператори.

- Какво ще стане, ако съдът в Люксембург осъди България за нарушения при раздаването на мултиплексите?

- Това е една процедура, в която България ще осигури максимално ефективна защита, за да не се допуснат изключително неблагоприятни последици, включително и финансови. В момента подготвяме своята позиция, обсъждаме я с колегите от другите заинтересовани позиции в държавата. Силно се надявам да не се стига до такъв развой

Стр. 12

Leave a Reply