ГЕРБ предлага бивши журналисти и инженер програмист за членове на КРС

Dnevnik.bg I Юлияна КОЛЕВА I 2010-05-26

Двама бивши журналисти и един инженер програмист да влязат в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) предлагат управляващите от ГЕРБ. Мнозинството е внесло проекторешение, с което номинира бившия главен редактор на програма "Христо Ботев" в БНР Никола Колев за зам.-председател на телеком регулатора.

Проекторешението предвижда също общинският съветник Константин Тилев, основател и съсобственик до 2007 г. на радио "FM плюс", и изпълнителен директор до 2008 г. на радио "Стар FM", също да стане член на КРС. Пред "Дневник" бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев (БСП) коментира, че е възможно Тилев да има конфликт на интереси.

През 2009 г. Тилев беше огласен от Комисията по досиетата като сътрудник на бившата Държавна сигурност. Според установените от комисията данни той е бил секретен сътрудник Първан, вербуван през 1976 г. от Шесто управление, работил е и за Първо главно управление (ПГУ).

Третото предложение е за Ирина Романска, която в момента работи в Техническия университет в София в катедра "Компютърни системи".

По-рано днес от БСП поискаха и бяха подкрепени от Синята коалиция гласуването на предложенията за нови назначения в КРС да бъде отложено, за да бъдат изслушани тримата кандидати в ресорната комисия. Искането им обаче беше отхвърлено. Очаква се новите членове да бъдат гласувани утре.

Съставът на телеком регулатора вече беше намален от 9 до 5 членове и от него бяха освободени Вяра Минчева, Радослав Илиевски и Свилен Попов. Сега предстои да бъдат подменени и други тримата участници в комисията с изтекъл мандат – Петър Рендов и Тодор Костурски (НДСВ) и Валентин Хараламбов (ДПС). Постовете си запазват председателят Веселин Божков, чийто мандат е до края на 2012 г., и Анета Павлова, назначена от президента, до края на 2013 г.

Оригинална публикация

One Response to “ГЕРБ предлага бивши журналисти и инженер програмист за членове на КРС”

  1. Кандидат с подменена самоличност Says:

    днешният Никола Колев се казваше Николай Павлов. Разпознахме го трудно, защото се представя като „досегашен главен редактор на програма „Христо Ботев” или шеф на Дирекция „Култура”. И двете твърдения са неверни”, се казва в декларация на журналистите Севелина Савова, Ирен Филева, Антоанета Райчева, Станислав Цонев, Антон Митов и Георги Василски.

    “Беше и.д. директор на програма „Христо Ботев” по време на злополучното управление на Иван Борислав. Тъкмо Николай Павлов сваляше от микрофон титулярни водещи. Без мотиви уволни и 7 от протестиращите журналисти, които тогавашното ръководство на БНР наричаше „ добре платени политически клакьори и криминални елементи”. Българският съд възстанови на работа уволнените от политкомисаря Николай Павлов, представящ се днес като Никола Колев – кандидат за зам.председател на Комисията за регулиране на съобщенията”, се казва още в декларацията.

Leave a Reply