Гергов и Кръстева в битка за софийския радиоефир

в. Дума | 28.02.2011

 

17 компании искат 2 честоти на столичното радио

 Две телевизии, кандидатстващи за радиодейност на територията на София, отново поставиха Красимир Гергов и Ирена Кръстева като преки конкуренти за медийния пазар в България. Надпреварата е за две честоти – едната е 91 мегахерца, до 2008 г. по нея се излъчваше радио Би Би Си. Другата честота е на Радио "Мелъди", което е на 93,40 мегахерца и в момента е с временен лиценз.
Седемнайсет компании са купили документи за участие в конкурса, става ясно от списъка на Съвета за електронни медии. Сред тях са БТВ и ББТ. Собствениците на БТВ са холандската СМЕ и медийният и рекламен бос Красимир Гергов. Гергов държи 75% от капитала и на Радикомпания Си Джей, също проявила интерес към конкурсите. Сред конкурентите за радиоефира е и ББТ, която от от лятото на 2009 г. е собственост на "Нова българска медийна група", управлявана от Ирена Кръстева.
От подадените документи става ясно, че е много вероятно БТВ и ББТ да се окажат преки конкуренти във финалните етапи на конкурсите за радиа в София. Въпреки това напоследък двете телевизии започнаха да комуникират добре помежду си. Про.бг Медиа ООД, която е част от БТВ Медиа груп, получи разрешение от СЕМ да прехвърли на ББТ лицензите си за аналогова телевизия в 27 български града. Това са същите онези честоти, с помощта на които преди няколко години беше сглобена ТВ2, преименувана после на Про.бг, а наскоро и на БТУ Action. БТВ си позволи да прехвърли този честотен ресурс, защото като оператор с национално покритие Про.БГ вече се сдоби с правото да качи на цифровия мултиплекс програмите си. ББТ обаче излъчва по кабел и сателит. След сделката с БТВ тя се сдоби с лицензи в 27 града и вече се нарежда сред националните телевизии. Това ще й даде възможност да претендира програмите й да се излъчват от цифровия мултиплекса още на първия етап на цифровизацията в България. Кандидатите за софийския радиоефир могат да подават заявления за участие в конкурса до средата на март.

Стр. 5

Leave a Reply