Гласовете на властта

в.Банкер I 28.06.2013

Кабинетът "Орешарски" не е толкова прибързан, поне по отношение на назначаването на пиарите по различните ведомства. Дали заради протестите по софийските улици, или поради липсата на кадри, голяма част от позициите все още са вакантни – например в здравното, социалното, екологичното министерства и в много други. Засега няма официално назначение дори на гласа на правителството. Знае се само, че това ще е Ани Димитрова, но никъде в сайта на Министерския съвет тя не е посочена като шеф на правителствения пресцентър. Иначе за Димитрова се знае, че е млада – родена е през 1977-а, но вече има солидна биография. Завършила е "Икономика, стопанско управление и администрация" в УНСС, а след това и маркетинг. През 2008-а ръководи за една година дирекция "Маркетинг и реклама" в БНТ, след като предшественикът й е скандално уволнен. Преди това е била и шеф на "Маркетинг, корпоративно и инвестиционно банкиране" в Обединена българска банка (ОББ) и на "Маркетинг и международни връзки" в Българския спортен тотализатор (2005 г.). В биографията й са записани още: отговорен редактор във в. "Пари" и автор и водещ на предаването "Бизнес клуб" във BBT. Според LinkedIn профила на Ани Димитрова тя е работила и като директор "Корпоративни комуникации" на Jobs.bg (декември 2011-а – досега) и е управлявала "Маркетинг и реклама" на Emporiki Bank Credit Agricole Group в България (2009-2010 г.)

Безспорно, Бетина Жотева се очертава като най-търсения глас сред управляващите, след като ще говори от името на трети пореден министър от различни правителства. Тя остава в Министерството на икономиката и енергетиката, след като бе пиар на служебния министър Асен Василев, а преди това на финансовия министър Семеон Дянков. Бившата тв говорителка се върна през 2009-а от Брюксел, за да брани имиджа на Дянков. Тогава се твърдеше, че той я е уговорил да напусне Постоянното представителство на страната ни към Европейския съюз. Всъщност Жотева вече няма да е директор на "Връзки с обществеността и протокол", където се е настанила Деница Георгиева, досегашен глас на ТЕЦ "Марица-изток 2", а ще е директор на дирекция "Административно обслужване".

Шефът на пиар -службата във военното министерство Григори Недялков също остава. Той заемаше длъжността директор на дирекция" Връзки с обществеността" и при служебния кабинет. Бившият новинар на БНТ, който в свободното си време свиреше на саксофон, дълги години ръководеше Военния телевизионен канал. Новият военен министър Ангел Найденов обаче доведе в екипа си и една млада дама – Лора Ангелова. Тя е само на 21 години, но е негов медиен съветник. Въпреки крехката си възраст вече е била и кандидат за евродепутат на "Ред, законност и справедливост", независимо че пред "Медиапул" Ангелова е отрекла да е член на партията на Яне Янев. Младата медийна съветничка е учила "Връзки с обществеността" в Техническия университет в София и има професионален опит в тази сфера, както и в областта на рекламата и медиите, според твърденията на министъра Найденов.

Журналистът Веселин Иванов пък е медийният съветник на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Иванов е бил съдебно-криминален репортер в програма "Хоризонт" на БНР от 2003 до 2007-а и специален пратеник на държавното радио в Триполи, където отразява делото срещу българските медици. Автор е на статии за специализираното юридическо списание "Правен свят". Той е първият продуцент на предаването за разследваща журналистика "Код Криминално" на bTV, а през последните две години отговаря за връзките с медиите на Меглена Кунева. Магистър е по право от Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Бивш кадър на държавна медия си взе за медиен съветник и Кристиян Вигенин. Министърът на външните работи назначи в екипа си Стоян Витанов, който три години работеше за него и докато бе евродепутат. Витанов водеше сутрешния блок на БНТ до 2001 г. в тандем с Ивет Добромирова, която беше пиар на служебния кабинет. Магистър е по журналистика със стаж и в БТА, и в "Нова тв". Той беше един от тримата български журналисти, задържани от талибаните в Афганистан и освободен след трудни преговори. През 2007-а основава собствена пиар агенция.

Длъжността парламентарен секретар на МВнР ще изпълнява Невена Алексиева, която от 2010-а ръководи Националния съвет на БСП. В периода 2007-2009-а Алексиева е експерт в кабинета на министър-председателя и в Дирекция "Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансови интереси на европейските общности" в Министерския съвет.

Министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева е избрала за свой медиен съветник младия Петьо Борисов, роден през 1983-а. Той е завършил "Българска филология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и освен в телевизията като репортер и продуцент е бил и специален кореспондент на вестник "7 дни спорт".

Засега остава Любомир Блатски като началник на отдел "Връзки с обществеността" в Министерството на образованието и науката, както и Радка Петрова. Те са "заварени" на същата длъжност. Петрова беше пиар и на Вежди Рашидов, и на служебния министър на културата Владимир Пенев.

 

Leave a Reply