Глоба 20 000 лева за публикуване на корупционни схеми във вестник

БНР, Нещо повече | 2009-10-07

Водещ: Продължаваме с една вест, която уважаеми слушатели може би трябва да обясним кога става и какво е развитието и. Сега наш събеседник е Юлиана Методиева от Хелзинския комитет, здравей Юлиана.

Юлиана Методиева: Здравейте, радвам се да се чуем.

Водещ: Идеята е следната – само с няколко думи да обясним казуса – казуса е, че пазарджишкия вестник Виделина беше осъден на 20 000 лева за това, че е публикувал едно съобщение срещу определено семейство, което е имало корупционни практики, с една дума така да го обясня. Какво стана днес в парламента, наистина ли глобиха този вестник?

Юлиана Методиева: Това, което … само трябва пак леко да уточня, става дума не за съобщение, а много по-важното..

Водещ: Обява…

Юлиана Методиева: Читателско писмо. За вашите слушатели трябва да кажа, че читателско писмо – това е гласът на народа. В такъв смисъл посягането на вестник, който публикува читателско писмо разкриващ корупционни практики в Пазарджишките среди е наисина един невероятен казус и той представлява изключителна заплаха за свободата на словото, защото съдебните инстанции Пазарджишки окръжен съд и Пловдивски апелативен съед се произнесоха в полза на ищцата, т.н. ищца Соня Варникова, смятайки, че .. което също е невероятно, че редакцията на вестник Виделина е дала трибуна на читателят по силата на закона на (?), това е сложно но абсурдно, в смисъл, че вестника се явява възложител. Абсурдно е всичките вестникари, всичките медии, защото знаем, че вестника се бори за отзив на читателя по негова публикация и в случая е имало такъв, при това, което е още по-интересно, самата читателка, която се е подписала със своето име е от Лондон, тя е проявила желание и се е явила да даде своите показания пред съда. Те са протоколирани, но до тук с фактите. Сега да кажа какво е правното решение. След като измина този път на двете инстанции – пазарджишки и пловдивски, и двете инстанции се произнесоха в полза на ищцата, ние както разбирате граждански организации правозащитни и журналистически се застъпихме максимално за основанието на вестник Виделина да търси своите права, защото това би създало един много тежък прецедент при журналистите. Съгласете се, че ако се осъди вестник за читателско писмо, това ще даде като наказателен режим един прецедент, който ще плаши журналистите да вършат разследвания, тъй като за разследвания пък може да се гадае само какво ще бъде наказанието ако някой се почувства оклеветен…

Водещ: Редно е Юлиана да те попитам, понеже ние с вас говорим само на малки имена, за това и забравих фамилията ти, но редно е да те попитам до къде стига свободата на словото в България. Имаше големи проблеми, знае се, с главния редактор на "Frog news", следиш отблизо какво се случва със свободата на словото, имаме ново правителство, какво трява да се промени за да бъдем наистина по-свободни?

Юлиана Методиева: Ами мога да кажа за вашите слушатели, че днес на парламентарната комисия по медии всичките депутати от всичките политически партии бяха крайно изненадани от този казус и самата комисия парламентарна ще атакува пред инспектората на ВСС за мудност на действията, защото, забележете, колко страшно става. Този вестник, съдия изпълнител обискира редакцията и иззе имуществото, значи вестника не може вече да излиза. Парламентарната комисия каза днес единодушно, че те ще сезират… ще напишат писмо до инспектората, до ВСС с молба да се побърза с разглеждането от страна на ВКС, защото след 1 година чак ще гледа ВКС това дело. 1 година ние знаем, че няма да има такъв вестник. И сега свободата на словото разбира се, всичките депутати казаха и аз изразявам своето уважение към техния консенсус, че това е безпрецедентно и че ако ние позволиМ да се убие един вестник заради читателско писмо, то много горчиви дни ни чакат за разследващата журналистика. След побоя над Огнян Стефанов, за който вие много точно ми припомнихте, това е един следващ случай, който ще влезе в годишния доклад на Хелзинския комитет и на Международната организация Репортери без граница, с (?) тревога какво и как се случва в медийната среда у нас, след като съдилища на различни инстанции осъждат един вестник да спре, което означава на практика посегателство над свободата на журналситиката. И пак ще повторя за вашите слушатели – няма такъв казус в световната практика, ние ще отидем в Страсбург и ще осъдим България, казвам ние адвоката на вестник Виделина и Български хелзински комитет, защото в Страсбург ще спечелим делата от гледна точка на свободата на словото, което е гаранция за демократичното здраве на нашето общество. Но какво от това? След като журналистите ще бъдат сплашени. Не е добър ден за българската журналистика, г-н Прелезов, ако вашето предаване не помогне, както и парламентарната комисия,д а повлияем, разбира се (?), но да създадем обществен дебат около това. Не може с такива средства да се Унищожава свободното слово.

Водещ: Да, ние подкрепяме наистина борбата за свободното слово. 

 

Leave a Reply