Глобалният PR сектор с двуцифрен ръст през 2010 и добри перспективи

PR Kernel I 3.06.2011

Връзките с обществеността в глобален мащаб са отчели сериозен ръст и са заздравили позициите си през 2010, като се очаква да отбележат растеж и през тази година, според последния доклад на Международната организация за комуникационни консултации (ICCO). Дигиталните и социално медийните услуги играят все по-голяма роля, след като пиарът печели територия срещу други маркетингови дисциплини, докато осигуряването на персонал си остава предизвикателство.

Приходи и рентабилност

Консултантската индустрия е отчела умерен или двуцифрен ръст през 2010 в повечето от 24-те държави, попаднали в изследването. Двата най-големи световни пазара за връзки с обществеността – САЩ и Великобритания – отчитат възстановяване от спад с пет пункта през 2009 до рекорден двуцифрен ръст за 2010. Американските консултанти отчитат 11% повишение при заплащането на услугите им, докато при техните британски увеличението е 13%.

Държавите от Западна Европа са претърпели по-умерен ръст или почти непроменени условия (от -1% до +3.5%), докато при скандинавските и страните от Централна и Източна Европа се забелязва повишение, вариращо от 5% до 12% за 2010 г. Белгия изпреварва съседите си с ръст от 10%, реализиран най-вече заради работата за и около Европейския парламент и Еврокомисията. Хърватска и Ирландия са изключения със спадове от близо 15% заради обществените и частни съкращения на разходите приз изминалата година.

Бразилия и Русия излизат начело с 23% и 17% увеличение на приходите респективно, подкрепени от стабилната икономическа експанзия в страните. PR услугите в Австралия са се увеличили с приблизително 10%, захранени от увеличаващата се интернационализация при връзките с обществеността.

Търсене на услуги

През 2010, маркетинговите комуникации с клиенти са били отговорни за една трета от приходите на PR агенциите във Великобритания. Те също така са допринесли за растежа и в САЩ, където здравните, корпоративните и кризисните комуникации са били други важни източници на печалба. Същите четири сфери са генерирали ръста в Европа, подкрепени и от отношенията с медиите.

В други региони, Бразилия регистрира нарастващо търсени на социално медийни услуги и международни комуникации, а консултантите в Индия са се облагодетелствали от големия интерес към финансовите комуникации, технологиите и маркетинга.

За 2011, дигиталните и социално медийните услуги, корпоративните комуникации, кризисния мениджмънт и отношенията с правителствата и обществата ще разширят покритието, докато услугите в сферата на събитийния мениджмънт ще претърпят спад.

Основни индустрии за генериране на приходи

Енергийният сектор представлява важен източник на растеж за PR консултантите в 17 изследвани държави, а здравеопазването в 11. Финансовата индустрия е обявена за генератор на растеж в девет държави (включващи САЩ и Великобритания), въпреки че Италия, Португалия и Турция гледат на този сектор като на най-подходящ за генериране на приходи през тази година.

Публичният сектор изглежда особено обещаващ в осем държави, но има малък потенциал в други четири, най-вече където скорошните съкращения на разходите все още оказват ефект (Австрия, Ирландия, Италия и Великобритания).

При най-обещаващите индустрии като цяло, търговията на дребно оглавява списъка, следвана от автомобилната и търговията с недвижими имоти.

Дигитални и социални медии

Търсенето на дигитални услуги се е увеличили в международен мащаб през 2010. Като процент от общите приходи за PR компаниите, тези услуги остават сравнително слаби (вариращи от 5 до 20%), но показват ръст спрямо 2009. Проучените държави очакват търсенето на дигитални услуги отново да нарасне през 2011.

Все повече и повече, маркетингови специалисти изискват дигитални услуги, които включват опит със социални медии и голяма част от PR компаниите вече са интегрирали тези услуги в техните оферти.

Прогноза за 2011

Всички държави участнички в доклада на ICCO очакват условията през тази година да бъдат добри или по-добри от 2010. 20 от 24 предвиждат, че растежът през тази година ще е до 20%, докато останалите четири смятат, че приходите ще останат същите или ще се повишат минимално.

Предизвикателства

Петте топ предизвикателства през PR индустрията според участниците в изследването са:

Набиране на персонал
Бюджетите на клиентите
Рентабилност
Ценообразуване
Конкуренция

Въпросът за привличането на таланти и задържането им ще бъде едно от най-големите безпокойства през тази година пред пиар специалистите, откакто разрастването на бизнеса зависи от постигането на правилен микс от умения и опит и възможност за формиране на дългосрочни партньорства с клиенти.

Коментирайки откритията на доклада, президентът на ICCO Ричард Хютън споделя: “Ясно е, че 2008 и 2009 бяха много тежки за консултантския сектор в глобален мащаб, но този доклад ни дава основателни причини да сме оптимисти за 2011 и занапред. Нарастващото търсене за дигитални и социално медийни услуги, комбинирано с по-слабите консултантски услуги като резултат от икономическата криза, означава, че всички ние сме добре позиционирани за да извлечем полза от икономическото съживяване и свързаното с него търсене на комуникационни услуги и подкрепа.”

Анализът на ICCO включва данни от национални PR асоциации в 24 държави на територията на Европа, Северна и Южна Америка и Азиатско-тихоокеанския регион. Данните са били събрани през април и май 2011. Пълна информация и документация може да бъде намерена на www.iccopr.com

Оригинална публикация

Leave a Reply