Гневни либийци атакуваха български журналисти

в. Труд , Второ издание | 07.03.2011

 

Разгневени либийци атакуваха български журналисти. Инцидентът стана на граничния пункт "Рас Джедир" между Либия и Тунис. Наложило се войници да разпръснат тълпата с изстрели във въздуха. За щастие няма пострадали.
Обект на атаката станаха операторите от Нова телевизия и БНТ Димитър Славов и Христо Златков. Екипите на трите български национални телевизии пътуват на борда на правителствения "Еърбъс 319", който е на хуманитарна мисия в Северна Африка и евакуира бежанци по либийско-тунизийската граница.
Операторите ни снимали група либийци, влизащи в Тунис. "В един момент, явно афектирани от това, което се случва – емоциите им надделяха, започнаха да крещят да не ги снимаме", разказа пред "Труд" Александрина Аврамова, журналистка от Нова тв, която е в екипа, отразяващ евакуацията. По думите й нищо друго не е провокирало тълпата. "Хвърлиха нещо, не мога да кажа точно какво, и започнаха да крещят да не ги снимаме", каза Аврамова. И цитира думите на един от мъжете: "Не ме снимай, куче, ще те убием". Това нагнетило напрежението. Тогава се намесила тунизийската армия, като опитала да изтласка тълпата. Тя обаче не отстъпвала. Един от войниците изкрещял и стрелял във въздуха. Разгневените мъже се разбягали и с това инцидентът приключил.
На въпрос почувствала ли се е застрашена, Аврамова отговори с "не" и обясни, че всичко станало много бързо. Просто хората са били по-емоционални и гневът не е бил нещо, насочено специално срещу нашите журналисти.
Българският "Еърбъс 319" изпълни вече два полета, с които превози стотици бежанци. 50% от разходите за самолета се покриват от ЕК, останалата част е от нашия бюджет за хуманитарна помощ и развитие.
Германия изведе общо 262 души от Либия в строго секретна операция на Бундесвера, наречена "Пегас". 125 от евакуираните са немски граждани, включително посланикът в Триполи.
Мисията бе изпълнена успешно от 6 военни самолета "Трансал" с общо 150 тежко въоръжени войници на борда. От главното командване на Бундесвера в Потсдам са следили чрезсателит обстановката в пустинния район в Югоизточна Либия, където са се приземили четири от самолетите. Целта е била да се засече опасност от атака на либийската противовъздушна отбрана. За другите два самолета е имало официално съгласие на Триполи и те са оперирали от столичното летище. Като междинна база е бил използван Кипър, докъдето са били превозвани чуждите граждани от Либия.
Всички от ЕС, вкл. българи, можеха да се евакуират вчера от Бенгази, като се качат на борда на британския кораб Cumberland. Условието бе да носят някакъв документ за самоличност.

Стр. 26

Leave a Reply