Големи медии бойкотират гражданския протест срещу ТИМ

www.mediapool.bg | 2009-11-13

Варна Алея ПърваВарненските кореспонденти на БНР, БТА, в. "24 часа", “Днес+”, "Медийна компания", БГНЕС, главният редактор на в. "Черно море" и на едноименната регионална телевизия заявиха официално с декларация, в която изразяват своето "неодобрение по повод акциите, организирани от група хора във Варна, които се изживяват като лидери на общественото мнение".

"Групата хора" са представители на граждански организации. Те водят дела срещу община Варна и областния управител, за да направят публични Общия устройствен план на града и сделката с оспорваните 118 дка от Морската градина, които бяха придобити от групировката ТИМ. Някои от тези хора по-рано т.г. подадоха сигнали, че върху тях се оказва натиск, включително и заплахи, за да прекратят протестните си акции.

В тяхна защита се намеси германският разследващ журналист Юрген Рот, който дори написа отворено писмо до премиера Бойко Борисов.

Тази намеса на Юрген Рот вече изглежда не толкова странна, като се има предвид, че журналисти от основните варненски, а и от ключови национални медии, открито обявяват, че ще бойкотират "групата граждани".

"Те си позволяват непрекъснато да ни засипват с декларации, обръщения, позиции, изпращат на мобилните ни телефони съобщения по всяко време на денонощието, без да се съобразяват с нищо и с никого", пишат журналистите по адрес на "групата хора".

В декларацията, публикувана в сайта на "Черно море", се казва още:

“Категорично заявяваме,че ще бойкотираме изявите на тези хора, въпреки че по принцип подкрепяме всички смислени прояви на гражданското общество. Такива организатори на неадекватни “активности” обаче маргинализират и обезсмислят истински стойностните и естествени протести, които са израз на смелост и непримиримост към всяка несправедливост. Не можем и да не си зададем въпроса кой издържа тези “защитници” на истината, които по цял ден обикалят институции и пресконференции, кой финансира провеждането на брифинги, митинги и граждански неподчинения?! Ние, журналистите във Варна държим на професионалното си име и няма да занимаваме обществото с дребнотемие и с проблеми, които нямат нищо общо с гражданското общество и с безкористните каузи!”

Както отбелязва в блога си журналистът от Re: tv Иван Бедров, това е познат стил – подобни въпроси задаваха ченгетата по време на протестите преди 20 години.

Той се надява колегите да са били принудени от шефовете си да подпишат такава декларация, защото в противен случай картината изглежда много гнусна – журналисти публично се отказват от професията си.

Журналисти от Варна, подписали декларацията, се обадиха в редакцията на Mediapool силно възмутени от интерпретацията на тяхната проява. Те казаха, че бойкотът им няма нищо общо с ТИМ, а хората, чиито изяви ще бойкотират, действително били "маргинали", които тероризират кореспондентите със съобщения, SMS-и, искания да бъдат отразявани и заплашвали, че в противен случай ще се обадят на началниците им.

Оригинална публикация

Снимка: Вестник "Дневник"

One Response to “Големи медии бойкотират гражданския протест срещу ТИМ”

  1. Боянов Says:

    По-голяма безмислица отдавна не бях виждал?! Журналисти бойкотират представители на гражданско движение!!! (може би по-правилно е да напиша “журналисти”).
    Допускам, че е възможно активистите да търсят представители на медиите … настойчиво. Но… в крайна сметка това е присъщо на всяко гражданско движение, а част от работата на журналистите е да поемат този “натиск”.
    С тази декларация окончателно ми стана ясно, че има проблем с Морската градина във Варна, както и с журналистическата гилдия в “Морската ни столица”. Надявам се тя (варненската журналистическа гилдия) да не е маргинализирана на отделни журналисти, а да общува помежду си и да разгледа този … протест на част от своите представители, защото според мен случилото се е срамно.

Leave a Reply