Големите медийни отличия

в. Банкер | Михаела ПАВЛОВА | 28.12.2012

Малко след края на света. В столичното кино "Влайкова" се е събрал целият български медиен елит. Поводът – да пререже лентата на новата година и да направи равносметка на предишната. Успоредно с това ще бъдат връчени призовете на отличниците през 2012-а. Както обикновено се случва по медийни и рекламни фестивали, статуетки се раздават на килограми, за всички. За по-голяма достоверност има и жури. То се прави на изненадано всеки път, когато отваря пликовете с имената на победителите. Заради безопасността на журито няма да споменаваме имената на неговите членове.

И така

статуетката "Революция Цъ"

отиде при… "Нова телевизия". Веднага след като чу, че най-големият й конкурент Би Ти Ви пусна сериала "Революция Зет, секс, лъжи и музика", Нова тв се опита да приложи собствените си революционни разбирания и 2012-а й се получи буреносна – от рокади по върховете до връщане в ефира на нейни запазени марки като "Господари на ефира" и "Биг Брадър". През лятото Светлана Василева напусна и ръководството на тв каналите от групата бе поето от Дидие Щосел. Само за протокола, той има и българско гражданство. Междувременно в "Нова броудкастинг груп" се развилняха и съкращения, но като цяло есенният сезон се оказа успешен – освен споменатите проекти в програмата й се намести и "Всяка неделя" на Кеворк Кеворкян. Все пак, въпреки революционно вдигнатия рейтинг, от програмната схема ще бъдат отлюспени някои заглавия като "Станция Нова" заедно със "Специалистите", "Съпругите" и т.н. Говори се, че по пътя към TV7 са тръгнали и Мартин Карбовски и Любен Дилов-син. Заради масовото обезлюдяване от медията изпратиха специален репортер да поеме статуетката "Революция Цъ". По същото време шефовете му умуваха какво да правят с продуцентите и водещите предатели.
Макар че Цветанка Ризова се разсърди в началото на есента, че предаването й "Очи в очи" ще бъде свалено, за да освободи неделния ефир на Кеворкян и напусна демонстративно "Нова телевизия", водещата се втурна да поеме своята награда в кино "Влайкова". Тя очевидно искаше да се сблъска "Лице в лице" с отличието "Професионалисти в повече" и пърхаше от кеф, докато се качи на сцената. Нейният нов екранен партньор в Би Ти Ви Димитър Цонев едва успя да я догони, за да сподели радостта от успеха им. При все че тяхното предаване се води като публицистично и трябва да нищи горещите теми от деня, то обикновено се занимава с неща като голф туризма у нас, защото екипът няма усет към политическите и икономическите теми. Или може би голфът е от стратегическо значение за икономиката ни, но малцина средностатистически българи го осъзнават?

За разлика от първите две категории

"Професия блондинка" наистина предизвика горещи спорове. Независимо от очакванията, че с нея ще се похвали Венета Райкова, победата й бе измъкната изпод носа от Лора Крумова. Водещата от Би Ти Ви се защити, като размаха разни тапии от специализации в САЩ и обеща, че и те няма да й попречат да задава въпроси на гостите си в студиото от типа на: " А, всъщност, кога беше премиерата на новата ти постановка?", "А ти с какво точно се занимаваш" или най-важният – "Как направи първия си милион"?. Половината от присъстващите в кино "Влайкова" отправиха петиции към управата на Би Ти Ви освен "Тази събота" и "Тази неделя" Крумова да завежда от догодина и "Този понеделник" и "Този вторник" и така, докато свят светува. Останалата част от залата пък препоръча русата водеща да се ограничи с издания като "Тази петилетка". Напук на споровете журито горещо потупа Крумова за приза и успокои Райкова, че ще има и нещо за нея тази година.
Силиконка, прочула се със задълбочените си познания по география, гордо се запъти да прибере следващата медийна статуетка -"От местопрестъплението". И то не като метафора, че медиите ни са силиконови импланти на властта. Преди да оповести, че освен световен мир и главата на Къци Вапцаров иска славата на "Биг" и "Вип Брадър" да се разнесе дори и в "съседна" Австралия, черната Златка Димитрова бе изтикана в ъгъла от едни македонски девойчета. Като зрели кандидат-актриси и сценаристки тризначките Вяра, Надежда и Любов се развикаха, че не предвиждали по сценарий точно Златка да каже нещо от името на Големия брат.

Да връчи следващия приз

специално от Америка пристигна

шефът на Си Ен Ен. Той обясни, че отличието "Многоетажна собственост" отива при ТВ7 – през тази година медията не само че стана собственост на базирания в Лондон инвестиционен фонд "Алегро Кепитъл", но и обяви, че на мястото на Би Би Ти ще прави информационния канал Нюз 7, който има договор със световния информационен лидер. Той щял да подучи подчинените на Николай Бареков как да монтират ПТС-и на всички кръстовища и второкласни шосета от републиканската пътна мрежа, така че ако премиерът Бойко Борисов изненадващо пререже някоя лента или пък срещне нов финансов или какъвто и да било там министър, новината ексклузивно да обиколи целия свят.
Без да губи от времето на присъстващите и вписвайки се в общия план, журито веднага пристъпи към следващото отличие – "Властелинът на пръстените". То без конкуренция отиде при Бареков, който за 15 години творческа дейност се издигна до човек, забавляващ властта от екрана. Иначе казано – до голям медиен началник. Журито дори се разплака, когато чу самопризнанията му, че слиза от екран, но щял да помага винаги, когато се налага, защото никога не се е срамувал да бъде репортер. Цялата зала "Влайкова" стана на крака при тези думи, а пратеници на Бойко Борисов наредиха да му се даде и един бонус – наградата "Споделено с.. Бареков". Журналистът реши да трогне още повече присъстващите, като се отказа от нея и я връчи на министър-председателя…
След цялата тази сърцераздирателност притежателите на останалите отличия някак си не се усетиха толкова значими. Както например на приза "Отмъщението", за който имаше
цяла плеяда претенденти
Като се почне от "Тази сутрин" по bTV, мине се през разнородните експерименти със "Здравей, България" на "Нова телевизия", сериалите "Отплата" на същата медия и някакви рубрики като "Съпругите", та се стигне до сериалите "Женени с деца", "Кантора Митрани"… Списъкът в тази категория можеше да набъбне още, но за радост на присъстващите в регламента беше записано, че в него могат да се състезават само първите пет, подали документи. А и журито реши да не награди никой в тази дисциплина, защото всичките заслужавали да си отмъстят на зрителите, тъй като не изключвали телевизорите си навреме.
Не така еднозначно обаче се развиха събитията за статуетката "Великолепният век". Напук на TV7, която си мислеше, че й се полага по презумпция, след като излъчва едноименния турски сериал, тя отиде при БНТ. И то не защото правителството искаше да стимулира усилията на държавната телевизия в навечерието на парламентарните избори. БНТ днес наистина изживява своя великолепен век – за нея вече почти не се говори – нито лошо, нито добро. Тя е като невидимия трети, а защо не и четвърти. При това с любезното съдействие на хитовия сериал "Под прикритие".
С бурни аплодисменти и ставане на крака, както на "Оскари"-те, зала "Влайкова" посрещна носителите на "Комиците". Да приберат наградата дойдоха почти всички членове на Съвета за електронни медии. Те искрено благодариха, че са изпреварили "Нова телевизия", която участваше с няколко свои рубрики, както и с това, че обещава едно, а излъчва друго.

Специално внимание заслужават

представителите на печатните медии, които дойдоха да отсрамят вестниците с приза "Телевизионен арест". Тиражите падат, ние – не, бе тяхното мото. Освен това те изразиха надеждата, че заради изборите поне половината ще останат и идната година на пазара и пожелаха на телевизиите да са живи и здрави, нищо че си запълват част от сутрешните часове с преглед на печата, без да са питали. Така, помежду другото, "Икономедия" си спечели и отличието "Частен случай"заради заложената си пред една банка редакционна политика.
Няколко телевизии – БНТ, ТV7 и TV+, впуснали се в люта надпревара за правата върху излъчването на футболните мачове от "А" група, пък се спречкаха за статуетката "Забраненият плод". За да се поддържа спортният дух, спорещите си обещаха догодина да превърнат въпросния спор в още по-зверски.
Аплодисментите в кино "Влайкова" неистово се увеличиха при последните няколко приза. Което е съвсем естествено -

най-добрите винаги са най-накрая

Бойко Борисов няколко пъти излезе на сцената и няколко пъти преряза лентата на церемонията, а след това си тръгна със статуетки. Той обеща да сложи в кабинета си отличието "Големите загадки". То му бе връчено заради предстоящатацифровизация. Правителството даде още 7.5 млн. лв. за информационната кампания, която е толкова симпатична в своята посредственост. Но за толкова пари, толкова.
Веднага след това Бойко се качи за втори път на сцената, за да получи статуетката "Оркестър без име". Тя му бе поднесена за огромните заслуги на държавата като най-големия рекламодател на медиите, и то с пари от еврофондовете. За малко премиерът да получи и наградата "Падащи звезди", но от журито му подшушнаха, че тя била за авторитета на българската журналистика. В последна сметка никой не се появи да я вземе, ама нали ще има и друг път.

Стр. 33

Leave a Reply