Големите социални мрежи намериха печеливш бизнес модел. Почти

в. Пари | 2010-01-14 | 00:01:01

Twitter и Facebook приключиха 2009 г. с положителни финансови резултати

Изминалата 2009 г. даде отговор на един наболял въпрос – как социалните мрежи да се превърнат в печеливш бизнес модел. Две от най-нашумелите имена – Facebook и Twitter – успяха да приключат миналата година на печалба. Или поне така твърдят американски медии, позовавайки се на свои източници в двете компании. Новата 2010 г. трябва да доведе до още по-голямо раздвижване на този пазар особено предвид непрекъснато растящия брой потребители на двете социални мрежи и увеличаващата им се функционалност.
Потребители
През миналата година Facebook успя да добави почти 200 млн. нови потребители, след като започна 2009 г. с близо 150 млн. души, използващи услугите на сайта. Малко преди края на годината на сайта вече имаше 350 млн. регистрирани потребители от цял свят, което направи Facebook безспорен лидер в света по този показател. Това стана ясно от пост в блога на основателя на Facebook Марк Цукърбърг. От тях около 600 хил. души са българи.
Подобна бе ситуацията и с Twitter, който оглави класацията на най-бързо растяща социална мрежа в света. През март миналата година броят на регистрираните потребители бе с над 1300% по-голям спрямо предходната година. Въпреки че не успя да задържи тези си темпове до края на годината, сайтът успя да приключи 2009 г. с над 25 млн. регистрирани "живи хора", които споделят тонове информация всеки ден. При това само в 140 знака – колкото е и ограничението на Twitter.
Интерес
Тези внушителни цифри накараха големите търсачки да обърнат внимание на социалните мрежи като феномен, който лека-полека променя статуквото в интернет. И то как. Споделяне на видеа, линкове към новини, мултимедия – всичко това е немислимо без Facebook и Twitter, където са всички приятели, колеги и т.н. Така се стигна до октомври, когато Google и Bing на Microsoft оповестиха, че вече търсят информация в реално време. Тоест търсят в статусите на потребителите и информацията, която публикуват те през Facebook и Twitter. Което помогна и на Twitter най-накрая да излезе на печалба.
Финанси
През септември Facebook обяви, че вече има достатъчно приходи, за да се самоиздържа и дори да излиза на печалба – цел, която по план трябваше да бъде постигната през 2010 г. До този момент Twitter не можеше да се похвали с подобно постижение. Но не за дълго.
Подобно на втория най-популярен браузър в интернет – Mozilla Firefox – социалната мрежа също излезе на печалба благодарение на сключените с интернет търсачките договори. Причината – за да имат достъп до информацията, която се споделя в социалната мрежа, Google и Bing ще трябва да се бръкнат съответно с 15 и 10 млн. USD, което автоматично означава, че приходите на Twitter за миналата година са около 25 млн. USD, пише американското списание BusinessWeek. Според източници на изданието годишните разходи за техническа поддръжка и заплати на около 120 души, които работят за социалната мрежа, отиват около 25-25 млн. USD. Тоест 2009 г. е била финансово успешна и за Twitter.
Преориентация
Първите стъпки на социалната мрежа през новата година също недвусмислено показват какъв ще бъде основният й фокус и през 2010 г. Според публикация в Reuters Twitter е започнала с изграждането на екип, който да успее да превърне милионите потребители в приходи за сайта. В момента Twitter търси да назначи 26 души, 4 от които ще бъдат ориентирани единствено към монетаризирането на трафика на социалната мрежа. Други двама ще трябва да сключват "лицензни споразумения" с други портали, коментира агенцията.
Facebook също ще се опита да увеличи приходите си и през тази година, а общият проблем и пред двете социални мрежи е, че те все още не са открили точния модел, чрез който ще печелят пари. В момента Facebook продава реклами, които обаче не са достатъчни. Или поне това показва финансовото състояние на компанията. Приходите от сделките с Google и Bing също няма да стигнат за ръст на печалбите, а както се вижда от потребителските нагласи, въвеждането на такса за заплащане на сайта не е опция за набавяне на приходи. От компанията обявиха и планове да въведат собствена система за разплащане в различните приложения на трети страни, които предлага сайтът, но тя все още е в тестов период.
Така голямото търсене на бизнес модел за социалните мрежи продължава и през 2010 г. Разликата е, че Facebook и Twitter вече не се нуждаят от чужди пари да оцеляват. Въпреки кризата.
***
25 млн. USD са приходите на Twitter за 2009 г. само от сделките с Bing и Google
***
350 млн. регистрирани потребители има Facebook към края на 2009 г.

Стр. 21

Leave a Reply