Голямата промяна на bTV

сп. Мениджър | Цветелина ПЕТРОВА | 2010-01-10

"Стъклената" концепция за брандиране на каналите пресъздава визуално критериите, по които работят нашите медии – прозрачност, обективност, безпристрастност. Това казва Петя Терзиева, директор "Маркетинг и комуникации" на bTV

Петя Терзиева, bTV- Госпожо Терзиева, кое наложи смяната на графичната концепция на каналите на bTV и интернет портала www.btv.bg?

- Поводът за генералната промяна е стартът на новите тематични канали на bTV – Cinema и Comedy, но това съвпада и с приближаването на десетата годишнина от създаването на телевизията. Малко преди да стартираме работата по проекта, направихме проучване на аудиторията, в което нашите зрители посочиха, че очакват голяма промяна от bTV. Днес, след повече от шест месеца работа по новата визия на bTV, тематичните канали и портала www.btv.bg, с удоволствие мога да кажа, че зрителите ще гледат най-голямата промяна на канала от неговото създаване до момента. Така за пореден път доказахме, че bTV прави всичко възможно да провокира зрителите и дори в период на криза се появяваме с нова визия. Същевременно стандартите, при които работим, изискват на три-четири години да се прави промяна на брандинга на телевизиите, защото ние сме 24 часа в денонощието пред очите и в ушите на зрителите. Те свикват толкова с нашата "опаковка", че в един момент престават да забелязват важните неща, а други им изглеждат еднотипни и еднообразни. Неслучайно всички големи световни телевизии променят визиите си на три години.

- Как избрахте рекламната агенция, която изработи визуалната опаковка на bTV?

- За изпълнители на проекта кандидатстваха някои от най-големите фирми за графичен дизайн в света, сред които бяха представители на САЩ, Венесуела, Великобритания и др. В крайна сметка за участие в конкурса бяха допуснати пет фирми, смятани за най-големите специалисти, налагащи тенденциите за дизайн и брандинг на световния пазар. От всички предложения най-много ни допадна предварителният проект на английската агенция Egg Design. Тя ни предложи "стъклената" концепция за брандиране на каналите, чрез която целим да пресъздадем визуално критериите, по които работят нашите медии – прозрачност, обективност, безпристрастност.

- Зрителите вече няколко седмици виждат новите лога и шапки. Част от тях са преплетени с "живи снимки", което е новост за българския ефир. Не се ли притеснявахте да наложите такава драстична промяна във визията?

- Решението за смяна на логото дойде съвсем естествено. На практика старото лого беше твърде сериозно и твърде масивно и не позволяваше "клониране" в друг тип тематични канали. То не можеше да звучи забавно, ако трябва да се използва за bTV Comedy, нито филмово, ако трябва да го прилагаме за bTV Cinema. На нас ни трябваше олекотена версия на логото, която да може лесно да се мултиплицира за тематичните канали. Едновременно с това искахме логото да изглежда по-близко до зрителя, което направихме, използвайки въведеното изписване на телевизията още от нейния старт с малко английско b -bTV. Още при старта на проекта държахме в основата на графичните решения да стоят творческите практики, които bTV наложи и продължи да развива през годините от своето създаване. Именно тези практики винаги са били част от концепцията за развитие на телевизията и нашите зрители до известна степен са свикнали с тях и с високото им качество. В конкретния случай за нас беше важнода надскочим очакванията на зрителите, да вплетем най-новите решения в областта на тв брандинга в световен мащаб и същевременно да се доближим максимално до ежедневния живот на българина. Това нямаше как да се случи без включване на "живи снимки", смесени с ефектна графика (анимация), филми и новини. Включвайки различни красиви места от България, се стремим да се доближим максимално до ежедневния живот. Така и в бъдеще нашите телевизии ще могат да развиват и разнообразяват визиите си, като избираме красиви ло-ации от цяла България.

- Разкажете повече за реализацията на "снимките". Как протече самият снимачен процес, как избрахте локащите? Ще има ли кадри и от други градове на страната?

- Част от снимките са направени в София на избрани емблематични места. Целта пред нас беше те да бъдат показани не като туристически атракции, а като част от ежедневието на българина, затова се спряхме именно на конкретните локации. Реализацията на снимките за опаковката специално на bTV Cinema е сходна на реализацията в кинопродукциите. В Лондон беше изграден специален декор, подобен на декорите, които се изработват за световните блокбастъри, а заснемането се осъществи с най-модерна техника – High Definition, камера от най-висок клас, използвана за снимки на множество кинопродукции. За нощните снимки пък беше използвана специална техника, наречена time laps. Реализацията им е дело на българския екип. За създаването на опаковката на bTV Comedy се проведе кастинг за лица, които играят определени роли в кратки форми на различни шапки и кашове. Снимките са реализирани от смесен екип на bTV и специалистите от Великобритания - режисьор е Морган Сендал, творчески продуцент – Стивън Плешняк. Постпродукцията се извърши едновременно в Лондон от Egg Design и в София от творческия екип на bTV, който се ръководи от Валентин Илиев. След няколко месеца в основните идентификационни визии (main IDs) ще добавим кадри и от други локации в страната. Планираме да снимаме красиви гледки, но отново не като туристически обекти, а като места, в които всички ние попадаме в нашия ежедневен живот. Така искаме да представим страната от "Всички гледни точки".

- Друг съществен компонент към новата опаковка е музиката. Как избрахте композитора и какви бяха критериите ви за самото звучене на музиката?

- Музиката към новата опаковка на bTV беше ключов момент за нас в проекта, като композирането й беше поверено на Нийл Майерс. Негово дело е музиката към трейлърите на филмови заглавия като "300", "Хари Потър", "Спайдърмен 2". Майерс има зад гърба си и проекти за гиганти като "Жилет", а през 2008 г. получава номинация от британските филмови награди БАФТА. Ние бяхме наясно с това и поканата, която отправихме към него, беше съвсем логична. Основният ни критерий беше каналите да звучат модерно и едновременно е това позитивно и приветливо, без да внасят излишна агресия и напрежение. Смятам, че и тази част по проекта беше осъществена безупречно.

- Какви са първите реакции за визуалната промяна на bTV? Консервативен ли е българският зрител към иновативното мислене?

- Отзивите за новата визия са отлични, макар че промяната на логото изненада много зрители. Те бяха свикнали дотолкова със старото, че изборът ни да минем към по-приятелското "малко Ь" им се стори най-драстичната промяна, независимо че изписването на името ни е "малко Ь" е практика от създаването на телевизията. В коментарите на нашия сайт, както и в нашите групи във Facebook и Twitter беше настанала истинска истерия няколко дни преди промяната на опаковката, феновете бяха успели да намерят новите лога на кабелните канали, бяха смъкнали видеото е едно от нашите main IDs, което излъчихме в "bTV Новините" седмица преди старта, и оживено дискутираха промяната и изразяваха положителни оценки. Що се отнася до втория въпрос, категорично мога да кажа, че българският зрител не само че не е консервативен, а напротив – той следи модерните тенденции във визуалните промени на световните канали и логично търси техния български вариант. Смятам, че смелостта ни да правим толкова големи крачки като тази и желанието на зрителите за качествена телевизия са пресечната точка, която маркира лидерската позиция на bTV на телевизионния пазар у нас.

ПЕТЯ ТЕРЗИЕВА е директор "Маркетинг и комуникации" на bTV. През 2000 г. завършва Софийския университет с две специалности • връзки с обществеността и журналистика. Има двугодишна специализация по мениджмънт. Кариерата й започва през 1997 г. в рекламна агенция Champions Young & Rubicam. В bTV е от 2001 г., като първоначално работи в отдел "Продажби", а от 2006 г. оглавява отдел "Маркетинг и комуникации".

Стр. 112 – 113

One Response to “Голямата промяна на bTV”

  1. Петя Терзиева e новият директор „Комуникации” на Нова Броудкастинг Груп | PR&Медиа Новини Says:

    [...] Голямата промяна на bTV This entry was written by PRnew.info Team and posted on June 7, 2016 at 2:16 pm and filed under PR&Media News. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. [...]

Leave a Reply