Google Chrome за десети път

в. Пари | Георги ПАНАЙОТОВ | 14.03.2011


Промените в новата версия на браузъра са увеличаване на скоростта чрез намаляване на времето за реакция

 

Google пусна финалната десета версия на интернет браузъра си Chrome. Компанията не забавя ритъма и всяко ново подобрение идва в срок не повече от три месеца след предишното. Отново по-традиция ъпдейтът не поправя грешки на преходните версии, а добавя нова функционалност и подобрения.
Промените в новата версия са в посока увеличаване на скоростта чрез намаляване на времето за реакция, както и подобрение на алгоритмите за взаимодействие с JavaScript. Последната промяна е довела до подобрение в скоростта на работа на браузъра в Java среда с 66%. Най-голямата интерфейсна промяна в Chrome 10 е менюто за настройки. То се отваря в нов таб, който може да бъде преместван по екрана и не закрива самия браузър, което значително улеснява промяната му. Добавена е търсачка в самите настройки, с които по-лесно и по-бързо да се открива нужният раздел от подменюта.
Популярност на Chrome
В момента Chrome е третият по популярност уеббраузър в световен мащаб. По данни на StatCounter в периода до февруари 2011 г. (включително) той се използва от 16.5% от интернет потребителите, отстъпвайки само на Internet Explorer и Mozilla Firefox. За същия период през миналата година Chrome е бил инсталиран и използван само на 6.7% от компютрите.
Google офанзива
През декември Google предприе революционна за пазара на браузъри стъпка, като отвори магазин за апликации за Chrome, подобен на този за Android и AppStore на Apple. На адрес chrome.google.com/webstore може да бъдат закупени Windows базирани Widgets, игри, програми и теми, които се интегрират в браузъра на компанията, превръщайки го от програма за сърфиране в софтуерна платформа с практически нелимитиран потенциал за развитие. Проектът е все още на етап маркетингов експеримент, но ако се развие успешно, ще промени значително процеса по създаване и ползване на браузърите. Web Store в момента е отворен само за Chrome, но Google обяви, че е предвидил да бъде ползван и с конкурентни браузъри.
В момента магазинът предлага както платени, така и безплатни апликации. Всички те са разпределени по тематични групи (Games, Education, News и т.н.). Все още компанията не е обявила колко приложения има за достъп в магазина и колко са новорегистрираните всеки ден, но в DEV форумите представителите на компанията агитират независимите разработчици да рекламират програмите си в Web Store. Самият магазин е от огромно значение за IT индустрията, тъй като е първото реализирано желание на голяма IT компания с развита система от мобилни услуги (като Apple, Nokia, BlackBerry и Microsoft) за навлизане на РС софтуерния пазар. Mozilla и Opera веднага последваха тази тенденция, които отвориха в началото на март собствени магазини.
MINI: OPERA НАБИРА ПОПУЛЯРНОСТ ПРИ МОБИЛНИТЕ УСТРОЙСТВА
- Браузърът Opera Mini продължава да набира популярност сред потребителите на мобилни устройства.
- Основното му качество е гъвкавата му архитектура, която му позволява да бъде инсталиран на GSM и Smartfon апарати и от висок, и от супернисък бюджетен клас.
- В началото на месеца Европейската компания Opera Software отвори и магазин за апликации, свързани с браузъра им, с което стана третата компания след Googte и Mozilla, опитваща се да продава софтуер за конкретна програма, а не конкретна операционна система или хардуерна платформа.

Стр. 18

Leave a Reply