Google е изправен пред ново антимонополно разследване

в. Пари | 24.02.2011

 

Френска компания се жалва за втори път за претърпени загуби от действията на доминиращата интернет търсачка

 

Интернет гигантът Google може да бъде разследван за втори път от Европейската комисия поради подозрения в антимонополни действия. Това става, след като френска компания подаде иск, според който най-популярната интернет търсачка злоупотребява с доминиращото си пазарно положение. Разработчиците на специализирани програми за търсене на френски език 1plusV обвиняват Google в изкуствено избутване надолу на резултати, свързани с конкурентни компании, в своя алгоритъм за търсене. Корпорацията от Маунтин Вю също така приоритизира своя каталог с книги пред тези на конкуренцията, без визуално да го разделя от обикновените заявки за търсене. Първото оплакване от Google беше отправено от сайта за сравняване на цени Foundem и ejustice.fr, една от специализираните търсачки на 1plusV, насочена към законови документи. Жалбата, че Google не индексира справедливо резултатите от тези сайтове, беше подета от ЕК, продължава и в момента и може да доведе до глоба в размер на няколко милиона евро.
Отмъщението на Google
Сега френската компания твърди, че в знак на "отмъщение" Google са премахнали връзките към хиляди уебсайтове с катастрофални последици откъм трафик и посещаемост за тези страници. Освен това Google са попречили на тези сайтове да използват тяхната услуга за онлайн реклами AdSense, което е довело и до финансови загуби. От Европейската комисия са заявили, че ще дадат на американската компания възможност да отговори на обвиненията, преди да предприеме някакви действия. Google от своя страна изрази готовността си да работи с комисията и конкурентните фирми, за да обясни "различните части на своята работа". Интернет корпорацията настоява, че за да се бори ефективно със спама в глобалната мрежа и за да направи резултатите от търсенето по-точни, постоянно нанася промени в своите алгоритми, които да доведат до внезапна промяна на позицията на определени сайтове в резултатите. Те препоръчаха на пострадалите компании да подобрят сайтовете си, за да се появяват на по-горни позиции при търсенето.
Предишни глоби
Компанията, която обработва над 1 млрд. заявки на ден, притежава около 80% от европейския пазар на онлайн търсене според данни на изследователската компания comScore. Според европейското право фирми с доминираща пазарна позиция трябва да се отнасят лоялно към своите конкуренти и да ограничават продуктите и услугите, които вървят в пакет с основното им предложение. В знаково дело от 2007 г. европейски съд реши, че друга американска корпорация – Microsoft, неправомерно е обвързала своя софтуер Media Player с доминиращата операционна система Windows, което вреди на европейските производители на аудио- и видеософтуер. Две години по-късно Европейската комисия наложи рекордна глоба в размер на 1.06 млрд. EUR на производителя на микрочипове Intel, след като констатира злоупотреба с доминиращо положение от страна на тази компания.
80 процента от европейския пазар на онлайн търсенето се притежават от Google, която обработва над 1 млрд.заявки на ден

***
1.06 млрд. EUR глоба наложи Европейската комисия на производителя на микрочипове Intel през 2009 г. заради доминиращо положение

Стр. 15

Leave a Reply