Google и Facebook отново се включват в наддаване за Twitter

в. Пари | 11.02.2011
 
Информацията за преговорите увеличи оценката на сайта за социални контакти до 10 млрд. USD

Интернет гиганти от калибъра на Google и Facebook са преговаряли с Twitter за придобиването му, съобщи в. Wall Street Journal, цитирайки свои източници. Това вдига цената на сайта за социални контакти до рекордните 10 млрд. USD по време на повишен апетит от страна на инвеститори да влагат средства във вълната от интернет сензации. Според информацията шефовете на сайта са водили преговори на ниско ниво с ръководството на няколко големи корпорации от сектора, но разговорите досега били неуспешни. Оценката, която е била споменавана по време на тези преговори, е била в диапазона от 8 до 10 млрд. USD. Въпреки тази висока цена ръководството на Twitter явно предпочита да работи върху изграждането на голяма и независима компания.

Стремеж към ръст
Според запознати източници хората на върха смятат, че Twitter може да се разрасне до 100 млрд. USD. През декември миналата година Twitter събра финансиране в размер на 200 млн. USD при сделка, която вдигна оценката на компанията до 3.7 млрд. USD. Услугата, която позволява да се изпращат кратки съобщения до 140 знака, вече има над 175 млн. потребители. Компанията беше създадена през 2006 г., но предложи възможности за реклама на платформата си чак в средата на 2010 г. Twitter не разкрива финансова информация, тъй като не е публична компания и не е задължена да го прави. Според проучвания на независими анализатори обаче мрежата за т.нар. микроблогинг е генерирала приходи от реклами в размер на 45 млн. USD за 2010 г., като прогнозите са през тази година сумата да достигне някъде между 100 и 150 млн. USD.

Конкуренцията
За сравнение Google, която е най-посещаваната търсачка в интернет, има постъпления от около 29 млрд. USD. Най-голямата социална мрежа Facebook от своя страна наскоро събра финансиране в размер на 1.5 млрд. USD, което вдигна оценката на компанията от Пало Алто до 50 млрд. USD. Инвестиционната банка Goldman Sachs за кратко предлагаше на своите топклиенти възможността да инвестират във Facebook, но скоро бяха принудени да прекратят тази оферта поради огромния брой заявки, голямата публичност на сделката и опасения, че тя може да наруши редица финансови регулации. Нейните приходи за 2010 г. са около 1.9 млрд. USD. Това не е първият опит на Facebook да придобие Twitter – има подозрения, че през 2008 г. компанията на Марк Цукърбърг е предложил на шефовете на по-малката фирма 500 млн. USD в акции на Facebook, но тази сделка също е пропаднала.

Излизане на пазара
Значителен брой новостартирали онлайн компании обмислят възможността да започнат първично публично предлагане. Компанията за онлайн купони и намаления Groupon вече отхвърли предложението за изкупуване от страна на Google на стойност от 6 млрд. USD и в момента преценяват опциите си за излизане на пазара. Бизнес ориентираната социална мрежа LinkedIn, оценена на около 2 млрд. USD, както и авторите на голям брой популярни онлайн игри Zynga също обмислят варианти за IPO. Въпреки това не липсват и изкупувания. Най-скорошното дойде в началото на тази седмица, когато американската корпорация за интернет услуги AOL плати 315 млн. USD – 300 млн. от които в брой – за информационния сайт Huffington Post. Сумата е над 10 пъти повече от приходите на медийната компания за миналата година.

Стр. 18

Leave a Reply