Google призна за провалена сделка с Facebook

в. Пари | Пламен ДИМИТРОВ | 02.06.2011

 

Бившият директор на компанията Ерик Шмид съжалява, че не е бил по-настоятелен с Марк Цукърбърг

 

Лидерът в интернет търсенето и рекламата Google призна, че се е опитал неуспешно да обедини сили с Facebook. По време на конференцията D: All Things Digital Ерик Шмид, бивш директор и настоящ председател на управителния съвет на Google, каза, че социалният сайт е отказал предложенията на неговата компания за партньорство. Освен това Шмид призна, че самият той лично не е опитвал достатъчно настоятелно да реагира на растящата заплаха от страна на Facebook по време на своето управление. Шмид слезе от поста главен изпълнителен директор на една от най-големите интернет компании през април т.г. след 10 години начело на компанията. Той предаде кормилото на 38-годишния съосновател на компанията Лари Пейдж.
Враждебна среда
По време на своята 90-минутна презентация Шмид дискутира все по-конкурентната бизнес среда, в която оперира компанията му, както и увеличаващият се натиск от страна на регулатори и защитници на личната неприкосновеност.
Въпреки че Google е най-използваната интернет търсачка в света и за миналата година отчете приходи от 29 млрд. USD, нейният основен бизнес с реклами е под заплаха от бързо развиващи се компании като Facebook и Groupon. Същевременно появата на нови потребителски устройства създаде нова задълбочаваща се вражда с Apple, производителя на iPhone. Google е един от основните разработчици на мобилната операционна система Android, основен конкурент на iOS на корпорацията от Купертино. Самият Шмид е бивш член на борда на директорите на Apple и описва връзката между двете компании като "сурова", макар и двете все още да са партньори по няколко проекта, например пакета с географски карти, с който Google снабдява смартфоните iPhone.
Нови идеи
Шмид демонстрира пред публиката една от новите инициативи, с които Google се надява да задържи ръста си. Става въпрос за нова услуга за онлайн купони, стартирана в Портланд, щата Орегон, която ще позволи на интернет гиганта да се конкурира с Groupon. Освен това скоро компанията ще пусне в действие новата си система за мобилни разплащания, при която потребителите плащат със смартфоните си вместо с пари в брой или с карти. Шмид е един от дузината ръководители на технологични компании, поканени да говорят на конференцията, провеждаща се в Калифорния. Освен него презентации направиха директорите на Walt Disney, Hewlett-Packard, Twitter, Zynga, Groupon и Alibaba.
Смяна на властта
Със своите над 26 хил. служители Google използва огромните си ресурси, за да навлезе и в други пазари освен този на търсенето в интернет, включително телефони, телевизия и електронни книги. Те са основната компания в проекта Android, който се превърна в най-разпространената операционна система за смартфони само за три години от появата си. Но инвеститорите на компанията стават все по-нетърпеливи да видят някаква възвръщаемост от тези проекти и се притесняват, че новият директор Лари Пейдж, известен със склонността си към огромни разходи, ще окаже допълнителен натиск върху маржовете. Акциите на Google, които се представиха по-зле от средното ниво за пазара през 2010 г., спаднаха с 16% от обявяването на смяната в ръководството през януари. Попитан за разликите между неговото управление и това на Пейдж, Шмид казва, че неговият колега е много по-голям ентусиаст на тема продукти и ще действа дори още по-бързо.
Една от областите, в които инвеститори от Уолстрийт казват, че компанията не е действала д о статъчно бързо, са социалните мрежи.
Шмид не уточни каква точно е била сделката, която се е опитал да издейства с Facebook, но отбеляза, че търсачката на Google може да бъде значително подобрена, ако има достъп до огромната база данни на Facebook от потребители и техните приятели и навици.
В момента търсачката на Facebook се захранва от Bing на Microsoft.

***
Преди три години писах доклади по този въпрос. Знаех, че трябва да направя нещо, но не го направих. Един директор трябва да поема отговорност. Издъних се
Ерик Шмид, бивш главен изпълнителен директор на Google

Стр. 19

Leave a Reply