Google влиза на пазара на мобилни плащания

в. Пари | Пламен ДИМИТРОВ | 17.03.2011


Интернет търсачката влиза в битка с PayPal на Ebay и ISIS

Интернет гигантът Google планира до четири месеца да започне тестовете на нова услуга за мобилни плащания в магазини в Ню Йорк и Сан Франциско. Тази система ще позволи на клиентите да плащат чрез своите мобилни телефони сметките си в магазини, пише Bloomberg.
Услугата за мобилни разплащания на Google ще се конкурира със сходните системи PayPal на Ebay и ISIS, общ проект на няколко американски телекомуникационни компании, който трябва да започне тестове тази година. У нас подобна услуга се предлага от СЕП България.
Компанията ще плати за поставянето на хиляди специални касови апарати от VeriFone Systems в различни магазини. В кампанията ще участва и VIVOtech, фирма доставчик на технологии за мобилни разплащания. В бъдеще проектът ще обхване и Лос Анджелис, Чикаго и Вашингтон, твърди един от източниците на Bloomberg, пожелал анонимност. Причината е, че все още проектът не е официално обявен от Google.
Мобилен портфейл
Този проект поставя интернет търсачката в разрастващото се поле на компаниите, които експериментират с така наречената NFC (Near-field-communication) технология. Тя позволява на потребителите да плащат за продукти и услуги, като докоснат своя телефон до касовия апарат при излизане от търговския обект. Това всъщност е една алтернатива на плащанията в брой или чрез кредитна карта. Услугата на Google освен плащания ще дава и информация за банковата сметка на клиента с различни купони и бонуси върху един-единствен NFC микрочип в мобилния телефон.
Успехът на технологията NFC зависи от броя на мобилните телефони, които я поддържат. Смартфонът Nexus S, който е съвместна разработка на Samsung и Google, вече разполага
с такива възможности, а Nokia и RIM също са заявявали намерения да пуснат NFC телефони на пазара в бъдеще.
Конкуренция
Компанията от Маунтин Вю има сериозно присъствие на пазара на смартфони чрез своята мобилна операционна система Android. Google предлага тази операционна система безплатно на различни производители на телефони. Целта е компанията да увеличи приходите си от мобилни реклами, както и чрез увеличаването на обхвата на своята търсачка. Според последните проучвания в този сектор Android вече има най-голям пазарен дял от всички мобилни ОС.

Стр. 19

Leave a Reply