Горан Благоев, водещ на дискусионните студиа на БНТ “История БГ”: Спонсори и владици хвърлят хората в изкушение

в. Жълт Труд | Румяна ГЕНАДИЕВА | 27.12.2012

Журналистът Горан Благоев е роден на 3 август 1967 г. в София. По образование е историк, макар че много хора го смятат за богослов. Той е водещ на единственото по рода си тв предаване "Вяра и общество" в БНТ. Верен на своя публицистичен стил, Благоев не спестява нищо от онова, което предизвиква недоумения и обърквания в обществото по отношение на Българската православна църква. От този сезон зрителите могат да задават директно в ефир своите въпроси и да споделят мнението си по разискваните теми. Към момента Горан Благоев е и водещ на дискусионните студиа на БНТ "История БГ" по повод шест от най-значимите исторически събития с кръгли годишнини за периода октомври 2012 – октомври 2013 година заедно с колегата си Андрей Захариев. Горан Благоев е автор на повече от 30 документални филма на религиозна и историческа тематика и е носител на няколко награди от чуждестранни фестивали. Неговият глас ни потапя във всяко от богослуженията на големите християнски празници, като ни помага да се докоснем до дълбоките извори на християнската символика. Казва, че обществото ни е едно от най религиозно невежите. Каква е причината за това и по какъв път ще тръгне Църквата след избора на нов патриарх? Кой стои зад разкола в Светия синод и каква е ролята на Държавна сигурност? По тези въпроси се обърнахме за коментар именно към журналиста Горан Благоев, тъй като той от 20 години следи отблизо проблемите в Православната църква и духовност.

- Г-н Благоев, вие сте водещ на единственото предаване в българския ефир, в което се разискват църковни проблеми, и често се отнасяте доста критично към нашите духовници. В тази връзка не сте ли получавали заплахи или предупреждения за работата си?

- Зрителят не си дава сметка, че дори предаване като "Вяра и общество" може да бъде обект на натиск отвън. Получавал съм съвети от типа "Абе ти малко внимавай с тези досиета, защото ще ти намерят цаката". Наскоро получих заплаха, че може да падне рейтингът на предаването, което означава, че рейтингите у нас се манипулират и ние в Националната телевизия много добре го виждаме. Приемам това като опипване на почвата. И съм благодарен на преките ми началници, както и на Вяра Анкова, че по отношение на предаването нямам ограничения, а напротив – подкрепа.

- Тази година се навършват 20 години от разкола в Църквата. Как изглежда той от днешна дата?

- Като една голяма глупост, зад която се крият доста интереси. Казвам глупост, защото предизвика изключително сътресение в живота на Църквата и в живота на вярващите. Ние всъщност започнахме да хващаме параметрите на разкола и неговия облик едва тази година, когато се разсекретиха досиетата на митрополитите. Аз съм напълно убеден, че разколът беше дирижиран от сили извън Църквата, които нямаха интерес тя да си стъпи на краката и да бъде мощен обединителен фактор за обществото след ‘89-а година.

- Като казвате други сили, имате предвид, предполагам, Държавна сигурност?

- Безспорно. Тя, както виждаме, все още действа навсякъде, макар и неформално. Колкото и да се опитват да ни убедят, че, като говорим за досиетата, едва ли не вадим на умряло куче нож, съвсем не е така. ДС си пусна пипалата като един невидим октопод и продължава да действа с неформални лостове.

- Преди броени дни отцепникът Инокентий се върна в единството на Църквата. Вие как гледате на този внезапен акт на покаяние?

- За всички това, което направи Инокентий, беше много изненадващо – само преди 40 дни негови хора твърдяха, че ще регистрира нов синод. Сега, когато Църквата се ръководи от Варненския митрополит Кирил – агент Ковачев от ДС, – това е още по-парадоксално. При това и йерархичното и агентурното израстване Кирил дължи на своя вуйчо – вездесъщия, вече покоен, полковник Христо Маринчев. кадровика на Църквата преди 1989 г. Е, един такъв човек в момента е наместник-председател на Синода и, видите ли, Инокентий се покайва? Истана викарен епископ на духовния си баща – одиозния Галактион Старозагорски – друг агент на ДС. Нелепо, странно и от гледна точка на каузата, която отстояваше Инокентий по време на разкола. Та нали тогава неговите хора крещяха във Варна: "Вън митрополит Кирил,комунистическата маша, и неговия покровител МАРКсим"! Е как точно сега Инокентий се сети да се покае? Къса памет ли има, или нещо му е обещано?

- Какво и от кого?

- Ако изберат Кирил за патриарх, веднага се овакантява една епархия – Варненската. И на Инокентий нищо чудно самият Кирил да му е обещал да стане Варненски митрополит. Такава оферта вече е отправил и към друг викарен епископ, ако неговият митрополит подкрепи кандидатурата на Кирил за патриарх. Очевидно наместник-председателят на Синода превръща епархията си в разменна монета за бялото було. Връщането на Инокентий едва ли е идея на самия Кирил, а някой умно го съветва, защото с този ход той печели един голям плюс за себе си, като влиза в ролята на обединител на Църквата.

- Вашето предаване пусна анкета в интернет с идеята православните християни сами да предложат трима митрополити и един от тях да бъде избран за патриарх. Какви са резултатите до момента?

- Вечерта когато стартира анкетата, имахме 84% "За" това тримата кандидат-патриарси да бъдат избрани от народа божий. Но в един момент очевидно се активираха поклонниците на строго уставната практика и до края на първата седмица
резултатите коренно се промениха. Но след като в предаването направихме дискусия върху идеята на анкетата, подкрепата за това всички чада на Църквата да изберат тримата кандидат-патриарси отново започна да нараства.

- Как си представяте самата процедура? Каква точно е идеята ви?

- В един неделен ден, така както се правят избори за църковни настоятели, хората да гласувате бюлетина, на която са написани всичките митрополити. Тримата събрали най-много гласове да се предложат на Синода. И след това, без да се нарушава уставът -Патриаршеският избирателен събор да избере от тях новия глава на Църквата.

- Не смятате ли, че ще има манипулации, купуване на гласове?

- Възможно е, но в крайна сметка много по-малка е вероятността от такава тотална манипулация, отколкото това, което ще се случи в Синода. Тайните гласувания, между 14 човека са много по-опорочени. Ние правим едно обществено допитване, но аз нямам надежда, че нещо от това ще се случи. Желанието на нашето предаване е миряните да имат по-активна позиция и роля в Църквата. Това се случва в много Църкви по света. У нас обаче продължава да има едно неофеодално мислене, че владиката е всичко и над всичко. Такова е мисленето ни и по отношение на управляващите, което е пагубно за едно общество.

- Какво би станало, ако начело на Църквата застане човек с досие като митрополит Кирил?

- Ще я компрометира още повече. Сериозни медии в Европа вече ни разнасят как "луксозни митрополити" се борят за шефския пост.
Представете си само владика, бивш агент на ДС, да се окаже новият патриарх – глава на Църквата в една постсоциалистическа държава?! Ще станем за смях на света. Това ще бъде поредната негативна новина от България. Но не това е основният проблем. Доверието в тази Църква сред българите ще се срине още повече. От сега се чуват гласове: "Ако Кирил стане патриарх, аз ставам католик".Това е несериозно, но е твърде симптоматично за нагласите на хората относно бъдещия патриарх.

- Самото откриване на досиетата на митрополитите не е ли един вид манипулация?

-Да, защото не бяха открити всички досиета. Трябваше всичко да се разсекрети, да се сложат на масата и да се хванат връзките кой кой е. Досиетата на епископите се бавят. На мен ми е много любопитно въпросният Инокентий има ли досие, или не, защото той също е учил в Съветския съюз. Дали и той не е част от схемата на ДС за манипулиране на Църквата?!

- Не трябваше ли все пак, когато бяха разсекретени досиетата, митрополитите да се покаят, нали църквата е за покаяние? Щом няма покаяние – няма и вяра.

- Те така разбират вярата: "Ние сме правите, самодостатъчните, всички останали трябва да правите това, което ние ви кажем, но то за нас не важи!"

- Явно Църквата като институция е напълно разбита. Но вие като човек, който следи нещата отблизо, не виждате ли все пак някаква надежда? Няма ли ново поколение сред миряните и сред свещениците, които да изведат БПЦ на правия път?

- Слава Богу, по места има малки клетки, които държат Църквата жива. Това, което прави Синодът, честно казано, не ме изпълва с оптимизъм. Но по места има храмове, където поне по 20-30 души всяка неделя се причестяват. Това е индикация за живота в една църква. Не малка част от тях са млади хора, цели семейства. И за да са всяка неделя в храма, значи духовникът им си е на мястото.

- Възможно ли е проблемът с имотите на Руската църква в София да стане политически?

- Имотите на Руската църква са един от лостовете за влияние на Русия в България. Но този проблем не се разрешава заради нашата икономическа и геополитическа зависимост от Русия. Виждам едни страх в правителството категорично да постави въпроса. Ние сме свикнали проблемите, свързани с Русия, да ги замитаме под черджето и мисля, че това е твърде изгодно за руската дипломация, но не и за нас.

- Кой е основният виновник за разрушения имидж на Църквата у нас?

- Нашите духовници предпочитат да се заиграват с политици, депутати и олигарси, но не чуват църковната си интелигенция. Най-големите рушители на православието според мен са тези, които спонсорират владиците. Защото те, а и самите владици, хвърлят хората в изкушение. Демонстрират как може да имаш луксозна кола, да действаш безнаказано, безпардонно, безцеремонно, грубо, просташко. Това руши православието, а не градивната критика срещу клира. Но на владиците това не им е изгодно да го признаят.

- Въпреки че се увеличава броят на миряните в Църквата, не смятате ли, че българите са едни от най религиозно невежите хора?

- Аз правя разлика между тези, които ходят всяка неделя на църква, и тези т.нар. празнични християни, които влизат в храма на Великден и на Коледа. Като цяло сме религиозно невежи, но все повече си давам сметка, че проблемът не е в самата Църква. Включете телевизора на който и да е празник. Ние не чуваме нищо за живота на светеца, или какво той е проповядвал, но разбираме как на Андреев ден се хвърля просо в камината, за да наедрява зърното на нивата, или на Никулден трябва да си почешеш венците с рибена кост, за да са ти здрави зъбите. Това са абсолютно суеверни, полуезически практики, които даже вече не се спазват. И тук самите медии спомагат за възраждането на неоезичеството в обществото, а не за утвърждаване на християнските ценности.

- Как ще коментирате нахлуването на сектите в училищата?

- Това идва от двойния стандарт на държавата. От една страна, тя не иска да има редовна дисциплина вероучение, но пуска фондации, зад които се крият нови религиозни движения, и те вършеят както си искат. Няма град, в който поне едно дете да не се е самоубило след контакт с такова учение. Не може лицемерно политиците ни да се черкуват, да палят свещи и да разнасят мощи, като ги даряват на една или друга епархия, и същевременно да си затварят очите за това. Преди време ние показахме в нашето предаване как една дама учеше децата в училище на паневритмия. Е как може такива хора да влизат, а не може да влезе български свещеник и да проповядва? Или дори ходжа в смесените райони. На нас непрекъснато ни се втълпява, че, ако се въведе вероучение, и мюсюлманите ще почнат да го учат. Нека го учат, но това ще става през българското училище, а не през всевъзможни мисионери от чужбина със съмнителни цели. Това ще става под контрола на държавата и на религиозната институция. Науправляващите им е изгодно да си правят оглушки за въвеждането на "Религия" като редовен учебен предмет. Защото колкото по-непросветено и неморално е обществото, толкова по-лесно е за манипулиране.

Стр. 1, 8, 9

One Response to “Горан Благоев, водещ на дискусионните студиа на БНТ “История БГ”: Спонсори и владици хвърлят хората в изкушение”

  1. поп кръстю Says:

    Единствения човек, който оповестявя истината за Б.П.Ц. е Горан Благоев – всички останали са клакйори от Д.С.

Leave a Reply