Горе-долу: телевизията през септември 2011 година

TVBulgaria I 1.10.2011

Най-горещият тв месец на годината отбеляза поредната неравна битка между bTV и Nova. Стартът на новия сезон попари надеждите на Нова телевизия, чието ръководство заложи на силни световни заглавия и местна продукция. Лидерът на пазара пък удължи своя Сезон на българските сериали, и започна няколко нови предавания. Какво ни хареса и какво нем през септември:
 
Горе
 
TV7, защото за пореден месец екипът на канала бе в различни точки на страната, отразявайки проблеми, които остават встрани от фокуса на големите телевизии.
 
„X Factor“ на Nova, защото трудно може да се различи от оригинала, изглежда модерно и европейски, и носи вкуса на 2011-та. Ежедневното излъчване на кастинг епизодите и лошият звук на концертите на живо са сред недостатъците на проекта.
 
„Тази събота“/“Тази неделя“ на bTV, защото Лора Крумова съумя да запази духа на интелигентното си, различно и любопитно предаване и в двудневен формат.
 
„Код: криминално“ на bTV Action, защото остава единственото подобно предаване, което наистина е на ниво.
 
„Фермер търси жена“ на Nova, защото е предлага добър разказ и прекрасна визия.
 
„Баркод“ по TV7, защото е единственото предаване, което се отказа от рекламни приходи в името на своята тематика.
 
Горе-долу
 
Променената опаковка на Nova и Diema, защото освежаването е добра идея, но от реализацията можеше да се иска още.
 
„Седем часа разлика“ на bTV, защото сериалът не отговори на високите очаквания, които от телевизията създадоха към него. Но пък демонстрира, че у нас има няколко изключителни актьори, непознати за широката публика, и заяви интригуващи теми в сюжета си.
 
„Разбий Иван и Андрей“ на Nova, защото играта е направена добре, но продължителността и програмното й позициониране й осигуряват кратък живот.
 
Мини-сериалът „Английският съсед“ на БНТ, защото и като промоция, и като съдържание не успя да остане забелязан.
 
„Преди обед“ на bTV, защото е отличаващо се като предаване, но твърде непремерените дължини на репортажите и хаотичните теми показват, че формулата му все още се избистря.
 
„Аз обичам България“ на Nova, защото не предложи нищо ново с втория си сезон.
 
Долу
 
Реакциите срещу bTV, защото хората се оставиха да бъдат употребени в политически игри на грозно ниво.
 
Миролюба Бенатова, защото арогантния й стил най-сетне я застигна.
 
„Етажна собственост“ на Nova, защото е бистър пример за тотална аматьорщина.
 
„Новините“ на Nova, защото освен че изгубиха идентичността си, отказвайки се от името „Календар“, бяха преместени срещу „bTV Новините“ и в късния часови пояс, от което пострада разнообразието в ефира.
 
Закъснелият есенен сезон на БНТ, защото както винаги държавната телевизия се подчинява на собствени правила, които нямат много общо с пазарния принцип. А 22 години след началото на прехода за това просто няма оправдание.
 

Leave a Reply