Господари на ефира

www.forbesbulgaria.bg I 04.07.2014 г.

След като в продължение на години догонваше основния си конкурент "БТВ медиа груп", сега "Нова броудкастинг груп" гледа уверено към първото място на пазара.

На едномилиардния пазар за телевизионна реклама в България се води ожесточена битка. А Николай Андреев е убеден, че е седнал от страната на победителите. "Това е факт от известно време – казва Андреев, който е финансов директор на "Нова броудкастинг груп": собственик на едноименния телевизионен канал и цял куп електронни и онлайн медии около него. – След придобиването на най-голямата онлайн група в страната "Нетинфо", със сигурност ставаме най-голямата медийна и развлекателна група на пазара. Което всъщност е и нашата амбиция."
След като в продължение на години изоставаше от основния си конкурент "БТВ медиа груп", сега везните като че ли започват да се накланят в полза на "Нова броудкастинг груп", чийто собственик е шведската MTG. Компанията, която освен ефирната Nova и четирите си кабелни канала Nova Sport, Kino Nova, Diema и Diema Family е представител за България и на тв мрежи като Fox, Discovery или Disney, вече гледа към първото място на пазара. Самият Андреев, който през юни спечели награда за цялостен принос в конкурса CFO of the Year на EY България, цитира измерванията на чешката MediaResearch, според които от края на миналата година Nova е най-гледаната българска телевизия. Въпреки че тези данни не съответстват с измерванията на другата функционираща на пазара пийпълометрична агенция GARB -поради което "Нова" обяви плановете си да се откаже от нейните услуги – подемът на Nova и групата медии в нея е видим. Компанията заложи на няколко нови за България формата като "Две капки вода" и върна някои познати (и доходоносни) като VIP Brother. Миналата година Nova успя да привлече водещите на едно от най-рейтинговите предавания на bTV – Анна Цолова и Виктор Николаев – за сутрешния си блок; към телевизията се присъединиха и други познати от bTV лица като Ани Салич и Миролюба Бенатова. "Нова броудкастинг груп" успя също така да купи огромния портфейл от сайтове на "Нетинфо.БГ", който по данни на Gemius привлича около 80% от интернет потребителите в България. "Цялата ни екосистема съществува, за да информира и забавлява максимална част от населението и да осигурява достъп на рекламодателите до аудитория", казва Андреев. И когато Forbes го пита къде вижда компания си след 5 години, той изстрелва без колебание: "Нова" ще е лидер на българския медиен и развлекателен пазар."
Когато през 2008 г. MTG купи
"Нова" за 620 млн. евро, българската медийна компания имаше консолидирани приходи от 87 млн. лв. и печалба от 16 млн. лв. През кризисната 2009 г. приходите не намаляха значително, но ръст в разходите тласна дружеството към нетна загуба. То остана на отрицателна територия и през следващите две години.
После нещата се промениха. След тежка загуба от над 50 млн. лв. през 2011 г., до голяма степен дължаща се на рязко покачване на разходите в графата "Други", през 2012 г. компанията излезе на малка печалба. "Като цяло 2012 г. беше крайъгълна за нас – казва Николай Андреев, който управлява финансите на "Нова броудкастинг груп" от почти пет години. – Предприехме множество мерки, за да реализираме печалби и да продължим този тренд и през 2013 г." Компанията смени главния си изпълнителен директор Светлана Василева с дотогавашния зам.-председател на борда на директорите Дидие Щосел и заложи на микс от орязване на разходите и промяна в програмната схема. Nova увеличи продължителността на своя праймтайм от два на три часа и позиционира в периода между 20 и 23 часа повечето си развлекателни предавания и риалити формати. Сред тях е и VIP Brother, който се завърна на екран след 3-годишно прекъсване. "Дори само това ни помогна да повишим ефективността на инвестициите си в програма – казва Андреев. – Начинът, по който се подрежда цялата програма, фактът, че увеличихме праймтайма – всичко това подобри гледаемостта на телевизията."
Но "Нова броудкастинг груп" тепърва трябва да догони основния си конкурент по приходи. Последният консолидиран отчет на "Нова броудкастинг груп" е от 2012 г. и според него компанията има приходи от 77 млн. лв. Според отчета на компанията-майка MTG този оборот се е повишил през 2013 г. с 30%, което означава ръст до около 100 млн. лв. Това все още е по-малко от консолидираните приходи на групата медии около bTV, които достигат 120 млн. лв. за миналата година. "Има известна разлика между пазарната ни позиция като гледаемост и приходите, които реализираме – казва Андреев. – Но в един средносрочен план вярваме, че ще достигнем и задминем Би Ти Ви като реализирани приходи."
Един от начините това да се случи според Андреев е да се разгърне потенциалът на групата сайтове на "Нетинфо". Интернет компанията, която миналата пролет мина в ръцете на Радосвет Радев и неговото "Дарик радио", а два месеца по-късно беше изкупена от "Нова броудкастинг груп", е собственик на някои от най-големите информационни портали като vesti.bg или sinoptik.bg. Перлите в короната на "Нетинфо" обаче са пощенският клиент ABV и сайтът за видеосподеляне Vbox7, които са най-посещаваните български сайтове и събират месечна аудитория от над 3.2 млн. потребители според последните данни на Gemius. Vbox7 може да помогне на "Нова броудкастинг груп" да настъпи по-сериозно на пазара за онлайн видео. В момента компанията има собствена платформа за безплатно онлайн видео Nova Play, която печели от позициониране на реклама в клипчетата. Но Nova не разполага с платформа за платено съдържание като конкурента bTV, който предлага видеосъдържание срещу абонамент чрез Voyo. "Безспорно това е нещо, което предстои – казва Андреев за плановете на "Нова броудкастинг груп" да пуска платено съдържание, без да се ангажира с конкретни срокове. – За съжаление ширещото се пиратство е сериозен проблем пред развитието на този продукт. Въпреки това вярвам, че гледането на платено съдържание в интернет е нещо, което със сигурност има бъдеще в България."
Докато намери подходящата формула, "Нова броудкастинг груп" може да се възползва от vbox7.com и неговите над 190 млн. импресии месечно. Досега видеопорталът даваше възможност на абонатите, които публикуват съдържание в сайта, да печелят от реклама на клик. Но през юни сайтът пусна нова партньорска програма, която предвижда пускане на видеореклама в самите клипове. "Видео съдържанието и тв съдържанието се интегрират идеално и достигат до много по-голяма аудитория и таргет групи, които невинаги могат да бъдат достигнати от конвенционалната телевизия", казва Андреев. В момента "Нова броудкастинг груп" е в процес на подписване на договори със създатели на съдържание: музикални компании, продуцентски къщи и т.н., като приходите от всяка излъчена реклама се делят между сайта за видеосподеляне и автора на клипа. Това ще даде на "Нова броудкастинг груп" допълнително предимство на пазар, който продължава да е доминиран от рекламата в телевизиите. Брутните инвестиции в тв реклама през 2013 г. се оценяват на 946 млн. лв. от рекламната агенция "Пиеро 97", или около три четвърти от целия рекламен пазар. Спрямо 2012 г. телевизионната реклама отчита солиден ръст от 18%, който обаче според рекламната агенция се дължи на еднократни ефекти като кампанията за популяризиране на цифровата телевизия и предизборните кампании непосредствено преди парламентарните избори през пролетта на миналата година. Независимо от огромния афинитет на рекламодателите към телевизионния ефир все по-голямото проникване на интернет на българския пазар изисква диверсификация и интеграция на телевизионното съдържание с онлайн медиите. "Ако ме питате какъв е магическият ключ за монетаризация на онлайн медиите – не мисля, че някой все още го е измислил казва Андреев. – в дигиталната сфера непрекъснато се експериментира. Никой няма ясната рецепта."
***
НА КОГО МУ Е ПО-ГОЛЯМ
Освен битката за рекламодатели, на медийния пазар се оформя и друга, по-малка война: тази между пийпълометричните агенции. Доскорошният лидер на пазара GARB намери конкуренция в лицето на чешката MediaResearch, чиито данни не се покриват с тези на GARB. Което пък дава основание на компании като "Нова броудкастинг груп" да мигрират към новия играч заради съмнения в достоверността на данните на GARB. Пред "Капитал" медийната група вече обяви, че планира от 1 октомври да купува пийпълометрични данни от MediaResearch, според която Nova е лидер по рейтинг сред българските телевизии. За разлика от GARB, според която лидер на пазара продължава да е bTV.
***
ПАЗАР ЗА 1 МАРД. АВ.
Пазарът на тв реклама изпревари всички други сегменти от рекламния пазар с ръст от 18% на годишна база, който обаче се дължи на еднократни фактори като парламентарните избори и кампанията за популяризиране на цифровизацията.

 

Leave a Reply