Готвят “другарски съд” за Ахчиева в БНТ

в. Торнадо | Наталия МИНКОВА | 12.03.2011

Типичният за соцвремената "другарски съд" се връща наново в управленския манталитет и практика на БНТ, научи "Торнадо". Този път негов пръв подсъдим ще е дългогодишната журналистка от националната телевизия Валя Ахчиева. До тази информация вестникът ни се добра чрез свои надеждни източници, работещи на прословутата улица "Сан Стефано" №29.
Новината за обеднената в прегрешения Валя Ахчиева се разнесла мълниеносно из етажите на БНТ, като за изненада на колегията намерила много застъпници и нови "свидетели" за "злоупотребите" на журналистката.
Според източници на вестника ни първите сигнали за това, че Ахчиева отдавна работи "на частно", дошли още преди години от нейни колеги от техническия персонал на националната медия. Тогавашното ръководство на БНТ обаче не обърнало достатъчно внимание на скандалната информация, подадена от оператори и монтажисти срещу Ахчиева, и оставило журналистката без забележка и наказание.
Според данните на "Торнадо" обаче към днешна дата новото ръководство на БНТ било принудено да вземе мерки срещу своеволията на Ахчиева, тъй като в медията вече били постъпили десетки припокриващи се сигнали, обвиняващи журналистката в тенденциозност и защита на "частни интереси" на големи корпоративни клиенти. Този път обаче сигналите не идвали само от колегите на новинарката, но и от сериозни външни институции.
Най-скандалната информация, достигнала до "Торнадо", разказва, че доскорошен оператор, работещ с Ахчиева в нейното авторско предаване, бил свидетелствал пред членове на ръководството на БНТ как шефката му заснела материал по "разследвана" от нея тема, след което отишла при "поръчителите" на материала и съвместно с тях оформила целия сценарий на предаването си. Операторът още свидетелствал, че според него "журналистката" най-вероятно била извършила горната "услуга" заради някакво финансово поощрение, а не заради любовта си към професията на журналист.
Не е тайна, че самата Валя Ахчиева неведнъж лично е заявявала, че не работи по "частни случаи", а само по "държавни". Последните авторски предавания на разследващата журналистка обаче еднозначно показват, че тези нейни твърдения въобще не отговарят на истината. В едно от последните си предавания например Ахчиева още в началото му заяви, "че в интерес на провежданото разследване по дискутирания от нея случай е да не представя публично имената на участниците в него". Само минути по-късно обаче тя многократно съобщи в ефир имената на едната засегната страна, а името на другата услужливо запази в тайна.
Именно този двоен стандарт в материалите на Валя Ахчиева се е заело да разследва ръководството на БНТ. Според шефовете на националната медия е крайно недопустимо от ефира на единствената обществена телевизия в страната нейни служители да заемат страна и да ползват телевизионното време за разчистване на лични сметки с "поръчаните врагове" от някоя частна компания или сдружение. Повече от безспорно е, че подобен тип "журналистика" няма място в ефира на национална медия с престижа, историята и претенциите на БНТ.

Стр. 59

Leave a Reply