@government Twitter – по-бързо и по-евтино е

в. Пари | Христо ЛАСКОВ | 2010-03-02 

Електронното правителство на България е един от най-протаканите и най-спорни проекти на държавната администрация. Може би единствено строежите на магистрали изпреварват по мудност, сложност и съмнения за корупция. Дигитализирането на администрацията трябва да направи достъпна държавната администрация за всеки. Всеки с достъп до интернет. Проектът за това обаче е скъп – според различни източници между 200 и 250 млн. лв. Срещу които реален резултат на практика няма. Всъщност в момента има един портал egov.bg, в който има само 14 действащи (при това в тестов вариант) услуги. До края на март те трябва да станат около 30, а до края на годината -100. Всичко това за 10 години. Прилича на магистрала Тракия, нали?

Дали обаче е необходимо

да се изливат купища пари в проекти с дълги наименования, а средствата да се управляват от агенции и министерства със сложни и дълги абревиатури? Може би. Всичките усилия на тези чиновници обаче бяха направени на пух и прах от един сайт – Twitter – и един министър – външния Николай Младенов. Примерът е пресен – земетресението в Чили, където живеят над 120 българи. А Младенов не спря да ъпдейтва профила си в Twitter цял уикенд, публикувайки актуалната обстановка около сънародниците ни в
латиноамериканската държава. А те бяха ретуитвани и ретуитвани, и дори използвани от медиите като официален източник на информация. При това безплатно! Е, може би Младенов е платил някой и друг лев за интернет трафик през мобилния си телефон в зависимост от тарифния план, който използва.
Важното е друго – манталитетът на задклавиатурното устройство, в случая министър. Той намери как да уведоми възможно най-много граждани за дадена ситуация, при това през интернет и през безплатна платформа. А тоновете хардуер за електронното правителство на практика събират прах някъде, без да се използват по предназначение. Дали пък правителството да не си направи един свой собствен Twitter, и без това платформата на сайта може да се модифицира свободно и да се използва за подобни цели?

Например govtwit.bg?

Може би така ще събудим интереса на държавния чиновник към използването на интернет за полезни цели. А може да се катализира и изграждането на електронното правителство, прощавайте, управление на България, което засега пак е само на хартия. Пак прощавайте – на PDF файл. Поне това е стъпка напред – използва се електронен формат, на който се разписва концепцията за развитието на електронното управление.
Създаването на подобен "проект" ще има една положителна страна – така органите на реда лесно ще следят кой, какво и как в интернет, без да им се налага да си правят пасивни интерфейси при интернет доставчиците.
Уви, това май са само смели мечти, които няма да видят бял свят. За нас, гражданите, които не обичат и не искат да губят време в редене по опашки, остава да чакаме и да се надяваме този път egov. bg да заработи, макар и лека-полека, и да видим реален ефект от парите, изхарчени за електронно управление досега.

@ е символ за отговор към потребител в Twitter.

Стр. 3

Leave a Reply