Грандиозни далавери в БНТ

в. Уикенд | Люба КУЛЕЗИЧ | 2010-06-18 

Златен дъжд окъпал Пъпеша и Уляна Пръмова

Специално за "Уикенд"

"Глупак е онзи директор, който след края на мандата си в националната телевизия не гушне поне милион. Най-близките му сподвижници също не остават на сухо и дори не се притесняват да демонстрират благосъстояние." Този невероятен слух пълзи из коридорите на "Сан Стефано" 29 малко преди на мястото на президентската любимка Пръмова да се настани нов генерален директор.

Обявилата, че се оттегля предварително тв шефка обаче изведнъж се разприказва пред медиите за разлика от надменното си мълчание по времето на закрилящата я тройна коалиция.
Отскоро Пръмова облъчва обществото с катастрофични изявления. Тя бие тревога, че заради кризата и некомпетентността на новите депутати държавната телевизия е на път да остане без пукната пара.
Как при този плач някой би допуснал, че етървата на бившата еврокомисарка Меглена Кунева си тръгва от 10-ия етаж на "Сан Стефано" 29 с добре захранени банкови сметки? Звучи абсурдно при съобщенията, че БНТ фалира, че няма пари за заплати и дължи над 8 млн. лв. на БТК за излъчвания.
Възможно е обаче милионерската мълва от "Сан Стефано" 29 да не е просто закъснял донос на познатите телевизионни натегачи. Вече се пропуква стената на мълчанието за скандалното източване и обезкостяване на БНТ под ръководството на Пръмова и най-близките й съратници.
Последната шокираща информация изтекла от 12-етажната сграда край Орлов мост, е за уреждането на фирма, свързана с руското енергийно лоби, с прескъпа обществена поръчка за ремонт на Студио 1 в Националния тв център в кв. "Младост".
Говори се, че миналата година лично Пръмова в тандем с бившия финансов министър Пламен Орешарски е инициирала търг за довършителните работи.
С няколко юридически трика в условията към кандидатите фирма "Енемона" е била предварително определена да й напълнят гушата. За да й бъдат отпуснати цели 8 млн. лв. за рутинни довършителни работи, благодетелите й от БНТ прибегнали до още една хитрост. В тръжните бумаги те представили ремонта на студийното помещение и на прилежащите му стаи и коридори за изграждане, а не за Доизграждане, както би следвало. Защото въпросното Студио 1 е изградено преди цели 20 години. Но не е довършено, за да стане подходящо за снимки и излъчване.
В милионите, заделени за "Енемона" обаче, не влизат сумите за техника и осветление. Тях данъкоплатецът ще плаща отделно. Но най-обикновеното саниране на студийната площ вече му е излязло солено. Още повече че главното помещение, изискващо по-специални строителни екстри, е с размер само от 639 кв. м.
Да, но "Енемона" и нейните покровители от медията се изхитрили да надуят първоначалните 8 млн. с поне още 2 млн. лв. Това станало чрез серия допълнителни договори за уж "забравени" в заданието работи. Повечето пари обаче вече били изплатени на фирмата. Това станало чрез решение на Пръмова и хората й да плащат не след цялостното приключване на обекта, а на парче, след завършването на отделни фрагменти от ремонта. Твърди се, че покровителстваната отдавна и от високо фирма не се е поскъпила и вече е върнала част от постъпленията си към благодетелите си от БНТ под формата на тлъсти комисиони.
В държавната телевизия отдавна имало термин за такива жестове на признателност.

Наричали ги "Връщайки"

И широко ги практикували както за различни дейности, възложени на външни изпълнители, така и за вътрешни услуги между етажите и дирекциите.
Запознати смятат обаче, че ерата "Пръмова" се отличава с рязко стесняване на кръга от приближени, намазвали от "връщанките". Така дискретността на операциите била гарантирана повече от всякога. А взятките сериозно поскъпнали.
Отгоре на всичко дори и най-шокиращите харчове се мотивирали все по-ловко. Да не говорим за по-рутинните схеми на източване. Например закупуването от местни посредници на техника от предишни поколения, но на завишени цени.Тези далавери отдавна плачат за прокурорско дознание. И не само те.
Защото Вальо Топлото ще се окаже момченце в сравнение с тарторите на "Сан Стефано" 29 и широките им пръсти. Но като виден медиен темерут Пръмова успя да запази в сянка шефските си апетити за доста дълго време.
Не такъв беше случаят със суетния Митко Цонев. Не е тайна, че Пъпеша е дясна ръка, душеприказчик и посредник на генералната директорка. Особено при реализирането на показни и скришни жестове на близост до силните на деня – и в политиката, и в бизнеса. Едва ли безкористието е най-силната им страна. За финансовата изгодност на някои от тях се носят легенди.
Сред най-крещящите примери е скъпарският купон за 50-годишнината на Цонев. Той не е легенда. Бил отпразнуван пищно и шумно в баровски клуб.

Фойерверки за над 10 хил. лв.

осветявали елитното сборище. Коментираше се, че партито струвало повече от 20 хил. лв., но не и кой е платил сметката. Имало сцена, нает оркестър, морски деликатеси, Маркови уискита и мезета.
Много пъти е писано, че бившият говорител на царя стана шеф в БНТ и дори напусна заплатата си от 6500 лв. в БТК, за да превземе неделния ден от програмата начело на мегаломанската продукция "В неделя с…"
Именно заради манията си да надмине по размах и влиятелност Кеворк Кеворкян с неговата "Всяка неделя" Пъпеша натиснал Пръмова да задвижи машината по доизграждането на Студио 1. Но тромавите процедури и нетърпението му да се прослави и да се нагуши всъщност дали ход на аферата с наемането на зала 2 в НДК. Тя стана арена на един от най-грандиозните шоупровали в тв историята. Разбира се, срещу водопад от бюджетни пари и срещу репутацията на медията.
Равносметката след двата сезона на "В неделя с…" е плачевна. Дори най-пресметливите службогонци в БНТ най-сетне скочиха срещу разхищенията и шуробаджанащината в продукцията.
Началото на грабежа е сложено през 2008 г. със специално решение на Управителния съвет на Пръмова. Той одобрява рекордния бюджет от 67 000 лева за едно издание на предаването. Заделят още 15 хил. лв. за шапки и кашове. Интересното е, че тогава УС поставя условието предаването да има рейтинг праг от 4%. И да реализира приходи от реклама минимум 100 хил. лв. без ДДС за брой.
След първата остра реакция на някои медии спрямо мащабната глупост на "В неделя с…" хората на Пръмова леко се стряскат. Времетраенето на шоуто е посъкратено. Бюджетът спада, но на също апетитните 54 хил. лв. После спада още. За това пък изчезва изискването за праг на рейтинга и …за реализирането на реклама. И досега "В неделя с…" няма спонсор и специално привлечена реклама.

Парите за Цонев обаче не секват.

Но епопеята не спира. Хората на Пръмова одобряват и изплащането на 19 хил. лв. към фирма "Доменика про" за изработката на авторекламни клипове. Сключен е договор с модна къща за облекло на водещия. Той е на стойност 48 хил. 600 лв. до януари 2009 г. Договорът е бартерен срещу рекламно време. Дрехите обаче не се заприходяват в гардероба на БНТ, каквато е практиката.

Бракуват се с протоколи.

Цонев лъсва с костюми и аксесоари, получени даром

Общо 4 млн. лв. пък са инвестициите в НДК.

Наемът на ден е 2466 лв., без режийните – или около 1 милион годишно. За останалите 3 млн. са купени осветление, озвучителна техника, мултимедийна апаратура. Впоследствие се купуват камери, аутокю, изгражда се и цяла апаратна – парите текат като из ведро.За декора на "В неделя с…и, за "Референдум" и "Бъди звезда", които също се излъчват от зала 2 на НДК, са хвърлени 500 000 лева. Малко след това БНТ

изсипва още 30 бона за поправка на дефектите.

Макар фирмата, изработила декорите, да се води близка до Цонев и Вяра Анкова, от нея изтече слухът, че двамата стари партньори съвсем не останали безразлични към "връщанките" след едрата поръчка.
Не се отказали от пая, който им бил предложен
Може би разследващите органи ще се заинтересуват от корупционните разплащания в БНТ, като обърнат внимание и на сумите, хвърлени за прословутата нова "опаковка" на БНТ. Националният екран изгря целият в червено в чест на 50-годишния юбилей на телевизията.
Тогава "Уикенд" съобщи, че конкурсът е спечелен от фирмата на известния и талантлив аниматор Ивайло Сеферов "Креатив студио". Чу се, че "почервеняването" ще коства на данъкоплатците около 250 хил. лв. Истината в крайна сметка се оказа доста по-сурова.
До този момент за кашове, шапки, лога и авторекламни заставки са похарче ни чрез познатата върволица от анекси 658 212 лв. (с ДДС)! И Запознатите са наясно обаче, че БНТ обикновено е плащала по около 4-5 хил. лв. за обичайните кашове и шапки. За новите 40-50 бройки от червената опаковка би трябвало да се бръкне с около 250 хил. лв. Отгоре на всичко фирмата е предложила доста облекчена оферта за разсрочено, разхвърляно по месеци разплащане.
Създадената от Пръмова работна комисия за опаковката е начело с Митко Цонев и Вяра Анкова. Те са тандемът, който поръчва продуктите, оценява ги, приема ги, предлага цена.

Явно са се поувлекли

обаче. И в момента БНТ разполага с още неизползвани, но вече създадени визуални аксесоари към програмата си.
Въпросът е защо са били тъй щедри? Според информация от кулоарите на "Сан Стефано" отговорът е, че "Креатив студио" е било притиснато да се реваншира за обемната поръчка -на Цонев и Анкова заедно с Пръмова и финансовия
директор Чапанов. Твърди се, че компенсацията, прибрана от този квартет, е доста по-голяма от обичайните 10-15%. Това било обяснението за лавинообразно набъбналата крайна цена.
Но ако е така, с какви очи Вяра Анкова се кани да спечели конкурса за нов БНТ шеф? Не е чудно, че Митко Цонев публично подкрепи кандидатурата й под мотото "приемственост".
Нима става дума за онази "приемственост", която би трябвало моментално да заинтересува МВР и дознанието? Доказването на съмнения за подкупност е в техни ръце.

Стр. 27, 28-29

One Response to “Грандиозни далавери в БНТ”

  1. администратор Says:

    Въпросът е не в броя на служителите в БНТ а в тяхното качество да бъдат такива.Когато се опиташ да се противопоставиш на меркантилини действия на такива лица като инж.З.Сталева за извършени от нея далавери в технологията рискуваш да ти отсекат главата.тясно свързана с икономическата мафия тази госпожа си въобразява че техниката в БНТ е нейна собственост.Телевизията е загубила стотици хиляди евро от далаверите свързани с 10% процента лично облагаеми средства.Нека икономическата полиция разнищи тези далавери с прословутото студио на “Пъпеша” и участието на тези корифей в технологията ,пълнещи главите на журналистите със съвременната цифровизация.Това е поредния бум за източване на сметки за лични изгоди на шепа интриганти.Такава наглост не е имало откакто съществува тази медия.

Leave a Reply