“Грийнпийс” отправи ново предизвикателство към Facebook

в. Дневник, Компании & Финанси | 09.02.2011

 

Грийнпийс" призова Facebook да отбележи Деня на Земята – 22 април, като обещае тържествено да скъса с енергията, произведена от въглища, съобщи онлайн изданието GreenBiz. Предизвикателството идва почти година след като екоорганизацията атакува Facebook заради използването на мръсна енергия в центровете им за данни. Още от началото на кампанията си "Грийнпийс" призовават Facebook "да развали приятелството с въглищата". През септември 2010 г. природозащитниците разпространиха специално видео за каузата и създадоха група в социалната мрежа, в която се включиха над 750 000 потребители. По време на Световния икономически форум в Давос в края на януари изпълнителният директор на "Грийнпийс" Куми Найду се срещна с маркетинг директора на Facebook Ранди Зукърбърг, сестра на основателя на компанията Марк Зукърбърг.
"Занесох подарък на Ранди, която очаква дете", разказва Найду в статия за Huffington Post. "Подарих й тениска за бременни с посланието Facebook: Unfriend Coal ("Фейсбук: Развали приятелството с въглищата" – бел. ред.), за да напомня, че се нуждаем от безпрецедентна по мащаб подкрепа от корпорации като "Фейсбук", притежаващи политическата мощ, капитала и иновативността да спрат климатичните промени." Ранди Зукърбърг прие жеста с думите: "Ще се радваме "Грийнпийс" да ни партнира в това." След тази покана за партньорство "Грийнпийс" побърза да отправи към Facebook конкретно предизвикателство с краен срок и четири подточки:
1. Незабавно увеличаване на дела на използваната зелена енергия.
2. Създаване на ясна политика по отношение на разполагането на нова инфраструктура, така че да се дава предимство на енергията от възобновяеми източници.
3. Образоване на Facebook потребителите относно енергийния и въглероден отпечатък на социалната мрежа, а също и за необходимостта от силна енергийна политика в САЩ.
4. Ангажиране с каузата за чиста енергия на местно, национално и международно ниво.
Ако "Грийнпийс" успеят да привлекат играч с мащабите на Facebook на своя страна чрез тази кампания, това може да подтикне много потребители и корпорации да се замислят за нуждата от преминаване към енергия, която щади околната среда. Подобно партньорство със сигурност би засилило и търсенето на центрове за данни, захранвани с енергия от възобновяеми източници, отбелязва GreenBiz.

Стр. 5

 

Оригинална публикация

Leave a Reply