Гриша Камбуров, изпълнителен директор на АБРО: Трябва да се увеличат санкциите за неплащащите авторски права

www.vsekiden.com | Анна КЪЛЦЕВА | 05.10.2010

Г-н Камбуров, АБРО обяви със специална кампания, че подкрепя промените в Закона за авторското право и сродните му права и в същото време бе обвинено от ПРОФОН в лобистки интереси в тази връзка… Какъв е вашият коментар?

Вижте, ние дадохме своята подкрепа на законопроекта за промяна в Закона за авторските и сродните права. И не го подкрепяме само ние като медии, а също и браншът на информационните технологии, които го изразиха нееднократно. И всички ние сме редовни платци на авторски права. Просто искаме повече отчетност и прозрачност за това как се разпределят парите и къде отиват. Действително, между първо и второ четене законопроектът може да се промени на места с оглед да стане по-ясен. Но категорично се обявяваме в негова подкрепа и за реформа в сектора.

Изпълнителният директор на ПРОФОН Ина Килева заяви пред “Всеки ден”, че вие сте този, който е диктувал промените в Закона за авторското право. Вярно ли е?

Абсолютно няма такова нещо. Абсолютно всички участвахме в работната група, която изготвяше този проект. Включително колеги от всички други дружества. Това, че на ПРОФОН в един момент не им хареса атмосферата в работната група и те я напуснаха, е друг въпрос. Но пак ви казвам – работихме всички заедно. И представители на дружествата, и представители на ползвателите, каквито сме ние в АБРО, и представители на държавата. И дума не може да става за диктуване на текстове по този законопроект.

С кампанията, която АБРО започна на 1 октомври, се настоява за повече контрол на държавата върху дружествата, които събират такси за авторски права…

В предложения законопроект е записано, че държавата няма да ги контролира по никакъв начин, просто ще има повече механизми, от които да се вижда как се разпределят парите, разпределят ли се и каква е представителността на тези дружества.

90 процента от медийния пазар не плаща за авторски права, твърдят от ПРОФОН. Така ли е?

Определено не е вярно. Защото преди 4 месеца сключихме рамково споразумение с Музикаутор (Дружество за колективно управление на правата на авторите на музика – б.р.) за следващите 5 години. В което си изчистихме всякакви видове авторски права. Проблемът е при сродните и това, че ПРОФОН отказва към този момент да сключим споразумение, което е изгодно и за двете страни. Т.е., предлага неизгодни условия за нас и ние затова продължаваме да преговаряме с тях.

Как, според вас, трябва да се промени Законът, за да се събират всички такси за авторски права?

На първо място трябва да бъде намерен балансът между правоносителите и правопритежателите. На второ място – да се увеличат санкциите за тези, които не плащат. Предложеният в Народното събрание законопроект донякъде решава и тези два въпроса. Пак казвам – между първо и второ четене могат да се наложат промени – правни и технически. Но ние подкрепяме волята за промени.

В кампанията си АБРО обръща внимание на “огромните суми, които медиите плащат за права”. Колко трябва да се плаща?

Вижте, годишно АБРО плаща между 4 и 5 млн.лв. за права. И тези такси също са въпрос на договаряне.

Оригинална публикация

Leave a Reply