Гриша Камбуров: Трябва да има ясно разграничение между търговските и обществените медии

Нова телевизия, Календар в 19.00 часа | 2010-01-15 

И сега една тема разбунила медийното пространство в България през последните дни. Това е предложението на БНТ да бъде разрешена повече реклама в програмната й схема. Изпълнителният директор на Асоциацията на радио и телевизионните оператори Гриша Камбуров изказа мнение в предаването „Здравей, България”, че трябва да има ясно разграничение между търговските и обществените медии.
Гриша Камбуров: Телевизията, която уж трябва да е обществена се превръща в търговска, защото не само различията в колко е рекламното време е важно, а важно каква е програмата. Изследването, което ние направихме беше върху цялата програма на БНТ 1 за цялата 2009 година, което въпреки изказването на госпожа Пръмова в интервюто, че рекламните блокове са пълни до пръсване се оказа, че едва една трета са пълни. Има месеци, в които рекламата стига едва 3-4% от ограничението, което те имат. Тоест случва се едно манипулиране или подвеждане на аудиторията, когато се казва, че БНТ е с пълно рекламно време и трябва да се отпусне ново такова. Защо трябва да се отпусне ново такова, след като за 2010 година държавата и е отпуснала държавна субсидия от около 60 млн. лева? Да, тя е намалена спрямо предните години, но всяко едно домакинство и всяка една телевизия в година на криза и според бюджета, който има успява да си свие разходи, според бюджета, който има, същото трябва да го направи и държавната телевизия.
Как се финансират повечето европейски телевизии, които претендират, че са обществени. Кога е позволена рекламата в ефира и доколко съществува държавно субсидиране за този тип медии, отговорите на тези въпроси ще научим в следващият репортаж.
Най-старата телевизия в България разполага с най-голям ресурс от техника и хора. В държавната телевизия само служителите на трудов договор са над 1700 души. Цифрата е в пъти повече от работещите в коя да е частна национална медия. За сметка на това гледаемостта на комерсиалните медии е в пъти повече от тази на държавната. В момента БНТ се издържа от бюджетна субсидия, пари от данъците на хората и от 15 минути реклами на ден. Отправяме поглед към Европа. В Германия например обществената телевизия също има право на реклами 20 минути на ден. Там обаче медията не получава нито стотинка от държавния бюджет. Финансирането става като всяко домакинство с телевизор плаща 15 евро на месец, а парите отиват във фонд за издръжка на медията.
Най-успешният модел за издръжка на обществена телевизия е Би Би Си във Великобритания. При нея няма реклами, няма държавно субсидиране, което да зависи от политици и партии. Семействата с телевизор у дома плащат по 150 паунда годишна за издръжката на медията.
Френската обществена телевизия също не излъчва реклами. Тя ползва държавна субсидия и парите от таксата за телевизор.

Leave a Reply